maanantai 29. elokuuta 2016

Omenaa, omenaa! (ja kesäkurpitsaa, nam)

Kun on itsellä vain parveke, on onni saada iso kasa omenoita jonkun toisen puutarhasta. Sieltä, missä niitä riittää jaettavaksi useampaan talouteen. Suurkiitos!


Meillä iso osa omenasatsista päätyi tänäkin vuonna uuniomenahilloon, joka on minun mielestäni parasta omenahilloa ikinä. Maku on ihana ja tekeminen helppoa. Omenat pestään ja lohkotaan, siemenkodat poistetaan ja omenapalat heitetään mausteiden kera uunivuokaan. Uunissa hillo-omenat kypsyvät kuorineen päivineen pehmeiksi ja kypsennyksen jälkeen ne soseutetaan sauvasekoittimella. Hillo valmis! Minä käytin tällä kertaa pelkkää hillo- ja marmeladisokeria, kun ennen olen tehnyt hillosokerilla tai fifty-fifty-sekoituksella.

Jos omenoita sattuu hillohommista jäämään yli, niin niistä kannattaa tehdä esimerkiksi mehevää omenakakkua. Tai jos ei ole ylijäämäomenoita, niin tuon kakun vuoksi voi kipaista kaupassa ostamassa omenoita. On sen verran hyvä kakku!

Minun lapsuudessani syötiin usein uuniomenoita. Omenat kuorittiin, sisus/siemenkota poistettiin ja päälle valuteltiin siirappia ja ripoteltiin kanelia. Sitten omenoita paistettiin uunissa, kunnes ne olivat pehmenneet. Simppeliä ja herkullista jäätelön kera. Ehkä modernimpi versio uuniomenoista, ja oikeastaan vähän kuin yhdistelmä omenapiirakasta ja uuniomenoista, on omenacrumble. Omenamurupaistos lienee sille suomenkielinen nimi. Olen varmaankin joskus sitä tehnyt, muttei siitä ole jäänyt erikoisempaa muistijälkeä. Tämä oli hyvä merkki siitä, että täytyy ottaa uusintaottelu omenamurupaistoksen kanssa. Etsin netistä reseptejä, ja päädyin lopulta soveltamaan ihan oman versioni.


OMENAMURUPAISTOS (2 tosi isoa annosta, 4 pientä)

4 pienehköä kotimaista omenaa

50 g voita
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaurahiutaleita
1 rkl mantelijauhetta
1 tl kanelia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi.

Pese omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Pilko omenat reilun suupalan kokoisiksi ja laita uunivuokaan. Levitä muruseos omenoiden päälle. Kypsennä omenapaistosta uunissa noin puoli tuntia tai kunnes omenat ovat pehmenneet ja muruseos saanut hiukan väriä pintaan. Tarjoile omenamurupaistosta vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

* * *

Lopuksi ruokavinkki Kokkeillaan-arkistosta: Ota ruokalistalle jonain päivänä kesäkurpitsa-halloumipihvit. Ne ovat maukkaita, täyttäviä ja varsin nopeita valmistaa.

4 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsapihvejä pitääkin tehdä, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Namin näköinen paistos :) Vaikka etelän hedelmätkin on hyviä, kyllä kotimaisten omenat on ihan parhaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki! Kotimaisia omppuja on näin syksyllä ihan pakko saada, kun ne on niin hyviä!

      Poista