lauantai 6. elokuuta 2016

Hummuskakku

Hummus on hyvää. Falafelit ovat hyviä. Kun näistä rakennellaan voileipäkakku, niin jo on järkkyhyvää! Tätä kasvisvoileipäkakkua ei kannata juhliin tehdä pelkästään kasvissyöjille, vaan koko joukolle.

Ohje on peräisin Voileipäkakkukirjasta (Markku Kopra & Sari Tammikari). Kakun tekeminen on melko monivaiheista, muttei mielestäni mitenkään vaikeaa. Hummuksen ja falafelit voi tehdä vaikka täyttämistä edeltävänä päivänä valmiiksi, joten kakun kokoaminen on sitten nopeaa puuhaa.


HUMMUSKAKKU (kahdeksalle)

9 viipaletta isoa paahtoleipää (myös gluteeniton rosmariini-mantelileipä, jota nyt käytin, sopii tähän tosi hyvin)
3/4 dl vettä, joka on maustettu sitruunamehulla (minä kostutin miedolla kasvisliemellä, jota oli terästetty tirauksella sitruunaa)


Hummustäyte:

2 pkt valmiiksi keitettyjä kikherneitä (570/350g per paketti)
1 iso valkosipulinkynsi
5 rkl tahinia
sitruunamehua (ohjeessa oli n. 1/2 dl, laitoin vähemmän)
n. 4 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl sokeria (laitoin hunajaa)

Huuhtele kikherneet ja valuta ne. Laita kikherneet yhdessä muiden aineiden kanssa kulhoon ja soseuta ne tahnaksi (minä käytin sauvasekoitinta).


Falafeltäyte:

2 porkkanaa
pieni kourallinen lehtipersiljaa
nippu korianteria (en laittanut)
nippu tilliä (laitoin vähemmän kuin lehtipersiljaa)
2 rkl tahinia
2 rkl äsken valmistettua hummusta
2 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria (korianterinsiemenistä)
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl ranskankermaa

Raasta porkkana ja hienonna veitsellä yrtit. Sekoita ne yhteen tahinin, hummuksen ja sitruunamehun kanssa. Mausta seos juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla, ja surauta esimerkiksi sauvasekoittimella tahnaksi. Paista tahnasta noin ruokalusikallisen kokoisia pieniä pihvejä paistinpannulla öljyssä, molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Noin kolmen minuutin paistoaika riittää pitämään pihvit koossa kääntämistä varten. Jäähdytä pihvit. Kun pihvit ovat jäähtyneet, sekoita niistä yhdessä ranskankerman kanssa tahna.

Aloita kakun kokoaminen vuoraamalla (leipä)vuoka kelmulla. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois ja asettele kolme leipää vuoan pohjalle kelmun päälle. Kostuta leivät. Pullasudilla kostutusta saa leviteltyä tasaisesti. Tunnustele sormin, että leivät ovat saaneet riittävästi kosteutta, mutta eivät mene läpimäriksi. Levitä leipien päälle falafeltahna ja lado sen päälle toinen kerros leipää. Kostuta leivät, ja levitä leipäkerroksen päälle noin 2/3 hummuksesta. Lisää vielä kolmas kerros leipää ja kostuta. Peitä kakku tiiviisti kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan.


Koristelu:

150 g tuorejuustoa
hummusta
esim. granaattiomenan siemeniä, pähkinöitä, persiljaa, kurkkua, kurpitsansiemeniä...

Kumoa kakku vuoasta ja poista kelmu. Notkista tuorejuustoa vatkaamalla sitä ja levitä kakun päälle. Koristele kakku haluamallasi tavalla. Minä pyörittelin jäljelle jääneestä hummuksesta pieniä kikherneen kokoisia palleroita koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti