maanantai 27. helmikuuta 2017

Hurjan hyvät haukipullat!

Meidän lähikaupassamme on mukavasti tarjolla tuoretta ja monenlaista kalaa, usein myös haukea. En ole koskaan tullut kysyneeksi, jauhaisivatko siellä haukifileet. Meillä ei ole masiinaa, jolla sen voisi itse tehdä. Kun sitten kauppahallireissulla näin haukimassaa, hylkäsin kaikki muut kala-ajatukset ja ostin sitä.


Valmistin haukimassasta kalapullia, ja voi veljet, miten hyviä niistä tuli! Mausteena oli aina niin hyvin kalan kanssa toimivia yrttejä sekä sitruunaa. Nämä kalapullat kirivät herkullisuudessaan samalle viivalle Ottolenghin kalapihvien kanssa. Valmistuksessa nämä vievät voiton, koska kala on valmiiksi jauhettu, ja noissa kalapihveissä olen hienontanut kalafileet veitsellä.

Ehdottomasti suosittelen ostamaan haukimassaa, jos kalatiskillä siihen törmäät. Tai haukifileitä, jotka sitten kotona itse jauhat. Nam!


YRTTISET HAUKIPULLAT

n. 500 g jauhettua haukea
1 kananmuna
1 rkl korppujauhoja
1 ihan pieni valkosipulinkynsi raastettuna tai puristettuna
2 salottisipulia oikein hienoksi silputtuna
3 rkl tuoretta tilliä
1 rkl tuoretta timjamia
1 rkl lehtipersiljaa
n. 3 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta (keltaista osaa)
n. 1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna yrtit veitsellä ja sekoita ne kaikkien muiden ainesten kanssa kalamassaan. Makuusi sopivan suolamäärän (ja muutenkin makujen tasapainon) saat selville niin, että paistat kalapullataikinasta pannulla pienen koepalan, jota sitten maistelet. Kannattaa siis aloittaa maltillisella suolamäärällä ja lisätä tarvittaessa (sitäpaitsi on eri asia laittaa esimerkiksi Pan-suolaa tai merisuolaa...).

Paista kalapullataikinasta pannulla (voissa/öljyssä/voin+öljyn seoksessa) haluamasi kokoisia palleroita. Pienissä kalapullissa on se hyvä puoli, että ne kypsyvät nopeammin ja varmemmin. Isot kalapullat kannattaa hauduttaa vielä uunissa kypsiksi.

Helpon ja hyvän kastikkeen kalapullille saat esimerkiksi sekoittamalla
- kermaviiliä
- sitruunamehua
- tilliä
- ripaus suolaa ja mustapippuria

6 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulta. Ja mikä loistava ajoitus, juuri mietin että pitäisi huomenna tehdä jotain ruokaa jauhetusta hauesta, joka odottaa käyttöä. Nyt tiedän mitä teen :) Oliko tämä sopiva annos kahdelle, vai olisiko siitä syönyt useampikin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipa sopivasti, Sauvajyvänen! Tästä annoksesta tuli aika reilusti pullia, ja söimme niitä kahdestaan kahtena päivänä. Ja minä taisin napsia tuossa kuvausvaiheessa useampia :) Olivat niin vastustamattomia!

      Poista
  2. Onpa kaunis annos! Ja varmasti tosi hyvät haukipullatkin :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Heidi :) Kyllä oli mautkin kohallaan!!

    VastaaPoista
  4. Maistuisi! Minäkin olen tykästynyt haukimassan helppouteen. Joskus olen kyllä jauhanut hauen paloittelemalla sen ensin ja surauttamalla palat sitten sauvasekoittimella, ihan toimiva konsti vaikka mökkioloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä joskus vain hienonnan kalafileet veitsellä, enkä sörssää millään koneella. Ja ihan hyviä kalapihvejä tulee niinkin.

      Poista