maanantai 23. lokakuuta 2017

(Tulinen) porkkana-kikhernekeitto

Syksyn ensimmäinen pakkaspäivä huutaa ruuakseen kuumaa keittoa. Viikonlopun eväät olivat lihaisia ja rasvaisia ravitsevia, joten tämän päivän keitto otti kyytiinsä kasapäin kasviksia. Ikisuosikkini porkkana ja kikherneet sopivat yhteen hyvin (kuten tämä porkkana-kikhernesalaatti osoittaa), ja lisää lämpöä kylmään päivään saatiin tulisen harissatahnan muodossa. Kikherneiden ansiosta keitto myös pitää nälän poissa kotvan pidempään kuin pelkkä porkkanakeitto.

Keiton tulisuus riippuu ihan siitä, miten reilulla kädellä laitat joukkoon harissatahnaa. Jos arvelet ruokaseurueessasi tulevan vähänkin jupinaa liiallisesta tulisuudesta, niin laita keittoon vain vähän harissaa ja anna tulisuutta toivovien lisätä sitä lautaselleen niin paljon kuin sielu (ja suu) sietää.


PORKKANA-KIKHERNEKEITTO

8 dl vettä
500 g porkkanaa
1 pieni sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl harissatahnaa (tai toki voi laittaa oman maun mukaan)
230 g kypsiä kikherneitä
reilu ruokalusikallinen maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Kuori ja paloittele porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynsi. Laita ne kiehumaan kattilaan, ja mausta keitto jo tässä vaiheessa kasvisliemijauheella, inkiväärillä ja harissalla. Anna kiehua, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Lisää sitten kattilaan kikherneet (joista liemi on valutettu pois) ja keitä vielä pari minuuttia.

Soseuta kasvikset sauvasekoittimella, tarkista suola (ja lisää tarvittaessa) ja pyöristä makuja hunajalla ja tuorejuustolla. Ripsauta lopuksi sekaan hippunen mustapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti