maanantai 6. marraskuuta 2017

Vaikutteille altis eli pannusämpylät

Olen utelias uusien ruokalajien suhteen, ja nykyään jopa verrattain rohkeakin kokeilija. Elämä on tuonut muassaan ilmeisesti enemmän hyviä yllätyksiä ruokakokeiluissa kuin pettymyksiä ja kauhukokemuksia, mikä lisää rohkeutta.

Campasimpukan blogissa esiintyneet englantilaiset muffinit eivät varsinaisesti olleet rohkeutta vaativia, mutta uteliaisuus niitä kohtaan heräsi hyvin voimakkaana. Peruskauraa: pekonia, munia ja sämpylöitä - mutta millaiset sämpylät?!? Pannulla paistetut! Whhaaaat?!?! Ymmärrättehän, pakko kokeilla.

Minulla ei ole aavistustakaan näiden autenttisuudesta (Sari vahvisti blogissaan, että oikealle maistuivat), mutta sen tiedän sanoa, että sämpylöistä tuli hyviä ja tuo pannulla paistunut pinta toi kivaa rapeutta niihin. Hyvä aamiaisleipä.


PANNUSÄMPYLÄT (n. 9 kpl)

3 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja
+hiukan karkeampia jauhoja (käytin spelttijauhoja)

paistamiseen hiukan öljyä

Sekoita veteen kuivahiiva, sokeri ja suola. Anna seoksen muhia 10 minuuttia, kunnes se alkaa hiukan kuplia. Lisää sitten joukkoon öljy ja alusta mukaan jauhot. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa. Taikinasta tulee pehmeähköä ja joustavaa. Jätä taikina nousemaan tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se karkeampien jauhojen päälle pöydälle / leivinlaudalle, ja taputtele jauhojen kanssa parin sentin paksuiseksi levyksi. Tee muotilla (vaikka juomalasilla, jollei sinulla ole metallista muottia) pyörylöitä. Sipaise (lätty)pannulle ihan ohuelti öljyä ja kuumenna pannua. Nosta sämpylät paistumaan miedolle lämmölle / keskilämmölle ensin yhdeksäksi minuutiksi (minulla hella oli vähän vaihdellen 6-8 kohdalla, kun suurin mahdollinen lämpö meillä on 12). Käännä sitten pallerot ja paista toiseltakin puolelta. Lyhyempi paistoaika riittänee toiselle puolelle.

Paista sämpylöiden väliin esimerkiksi pekonia ja munia, ja tarjoile ne lämpiminä.


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. En voinut vastustaa houkutusta. Eikä jää yhteen kertaan näiden teko, kivoja olivat! Että kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Ihanaa, kun muistutit näistä Campasimpukan mcMuffineista. Meillähän tehdään muuten just näitä isänpäivänä. Niin tehdäänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jemmaan näitä hyviä vikkejä kirjanmerkkeihin, mihin ne usein sitten unohtuvat. Nyt olen päättänyt (taas tuhannennen kerran), että selaan kirjanmerkit läpi säännöllisesti. Laita sää puhelimen kalenteriin muistutus sunnuntaiaamulle, että näitä pitää tehdä :) Vaikka et tietenkään oo niin hokara kuin minä, ja muistat muistuttamattakin!

   Poista