keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Lakritsainen creme brulee

Pomminvarma creme brulee on jo pitkään ollut blogini haetuimpia ja katsotuimpia ohjeita. En ihmettele, se onkin ihan mahottoman hyvää, ja helppo tehdä. Meillä on tuota perusreseptiä noudatettu useimmiten, mutta joskus olen kokeillut jotain muutakin makumaailmaa. Viikonlopun creme brulee oli maustettu sitruunan lisäksi lakritsajauheella, mikä olikin onnistunut maustevalinta. Meillä on usein tehty lakritsapannacottaa, joka on todella hyvää, joten arvelin jauheen sopivan myös creme bruleen maustajaksi.

Tällä kertaa tuolla 50 minuutin kypsennysajalla tuli melko (vähän liiankin) napakat vanukkaat, joten 40 minuuttia olisi varmasti riittänyt hyvin. Samat vuoat, sama lämpötila, mutta oliko isommat keltuaiset? Ja mikä oli lakritsajauheen osuus rakenteessa? Lakritsajauhe muuten on mahdottoman makeaa, joten vähensin sokerin määrää tähän reseptiin.


SITRUUNA-LAKRITSA CREME BRULEE
(4 pientä annosta tai kaksi vähän reilumpaa...muttei liian isoa)

2 dl kuohukermaa
1/2 dl maitoa
1/3 dl sokeria
2 kukkurallista teelusikallista lakritsajauhetta
2 palaa sitruunankuorta
3 keltuaista

kuorruttamiseen n. 1,5 tl sokeria per vuoka

Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa kerma, maito, sokeri ja lakritsajauhe kattilaan. Pese sitruuna huolella ja viillä kuoresta perunankuorimaveitsellä kaksi suikaletta pitkittäin, lisää suikaleet kattilaan. Lakritsajauhe liukenee nesteeseen hitaasti, joten kannattaa sekoitella ahkerasti (ei vatkata kuitenkaan). Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Poista kermamaidosta sitruunankuorisiivut. Kaada kuuma neste siivilän läpi (jotta mahdollisia lakritsakokkareita ei pääse mukaan) munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin vuokiin ja nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä vanukkaita 150 asteessa uunin alatasolla noin 50 - 60 minuuttia (minulla pikkuannokset Nero-kupeissa olivat noin 50 minuuttia, mutta lyhyempikin aika olisi riittänyt), kunnes vanukasmassa on hyytynyt. Jäähdytä ja pidä jääkaapissa odottamassa tarjoilua.

Ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden päälle hienoa sokeria ohuehko kerros. Paahda sokeri ruskeaksi tohottimella eli kaasupolttimella, jos sellaisen omistat. Se on vallankin kätsy laitos, johon kannattaa investoida, mikäli creme brulee vähänkin innostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti