Tasan viikon kuluttua taitaa olla monessa kodissa joulun vietto kuumimmillaan. Joulupukki on käynyt tai on parhaillaan lahjojen jaossa, ja pöytiä katetaan jouluillallista varten. Jos et vielä ole lyönyt lukkoon joulun ruokatarjontaa, niin ole avoin tälle reseptille: ginimarinoidut silakat. Löysin ohjeen viime viikolla tulleesta Maku-lehdestä, ja päätin kokeilla niitä tarjottavaksi pikkujoulupöydässä. Tein pari pientä muutosta alkuperäiseen ohjeeseen: poistin silakkafileistä nahan (koska en tykkää siitä, miten se sinkuu suussa) ja lisäsin marinointiliemeen katajanmarjoja. Jos et ole kaltaiseni sihtisuu, jätä toki nahka - pääset valmisteluissa hiukan helpommalla (joskin nahan poisto on erittäin helppo operaatio).
Silakat maistuivat pikkujouluväelle hyvin sekä sellaisenaan että leivän (joululimpun) päällä. Näitä voisi hyvin kokeilla myös kesällä uusien perunoiden kumppanina.
Oheinen ohje on Maku-lehden ohje puolitettuna.
GINIMARINOIDUT SILAKAT
350 g silakkafileitä
0,5 dl karkeaa merisuolaa
Ginimarinadi:
0,75 dl vettä
0,75 dl väkiviinaetikkaa
0,4 dl giniä
1.25 dl sokeria
puoli ruukkua tuoretta tilliä silputtuna
n. 0,5 rkl rosepippureita
kymmenen katajanmarjaa
Huuhtaise silakkafileet nopeasti ihan kylmällä vedellä ja valuta ne siivilässä. Jos haluat, irrota fileet nahasta (se onnistuu näppärästi ihan käsin riipimällä). Lado fileet vuokaan (nahkapuoli alaspäin, jos käytät ne nahkoineen päivineen) ja ripottele suolaa päälle. Minun vuokani oli pieni, ja laitoin fileitä kerroksittain suolan kanssa. Peitä vuoka kelmulla ja anna suolautua yön yli (minulla oli vuorokauden ajan).
Valmista marinadi: Laita kattilaan vesi, etikka, gini ja sokeri, ja keitä lientä kunnes sokeri on liuennut kunnolla. Lisää joukkoon tillisilppu sekä kevyesti murskatut pippurit ja katajanmarjat. Anna liemen jäähtyä hyvin.
Siirrä silakat siivilään ja huuhtele suolakiteet niistä pois nopeasti hyvin kylmällä vedellä ja valuta ylimääräinen vesi pois. Rullaa tai asettele jotenkin mutkalle suolatut silakkafileet purkkiin tai vuokaan ja kaada päälle jäähtynyt liemi. Huolehdi, että kaikki silakat peittyvät hyvin (laita tarvittaessa paino päälle). Sulje purkki kannella tai peitä vuoka kelmulla ja nosta kalat jääkaappiin maustumaan 1-2 vuorokaudeksi.
sinkuu on uusi sana minulle :)
VastaaPoistaLiekö tuo oikea sana ensinkään :) Oli miten oli, se nahka jää minun suuhuni venymään ja pyörimään!
PoistaVarmaan nämä ovat hyviä nahan kanssakin :)
Kiitos ihanasta reseptistä. Meidän joulupöytään tuo taitaa päätyä myös, meillä syödään jouluna(kin) paljon kalaa. Ja ilman tosiaan sitä nahkaa. Hauskaa joulunaikaa, t. Sanni
VastaaPoistaOi, kiva kun tykästyit tähän, Sanni! Hyvää joulua!
Poista