maanantai 18. joulukuuta 2017

Leivänpäällistä tai sellaisenaan kauhottavaa herkkua

Tämän joulun toinen kokeilu (toinen oli ginisilakat) oli mereneläviä sekin, nimittäin mäti-katkarapuherkku. Kuten silakoidenkaan, ei tämänkään ruuan tekoa kannata rajata pelkästään jouluun, vaan esimerkiksi uuden vuoden valvojaisiin mäti-katkaraputahna sopisi kuin nakutettu, enkä usko blinienkään pahastuvan tällaisesta päällisestä.

Tämäkin ohje löytyi joulukuun Maku-lehdestä. Olen ennenkin tehnyt monenlaisia raputahnoja ja -sörsseleitä, joihin yleensä laitan hiukan sipulia. Tässä punasipuli pikkelöitiin, ja siitä tuli kyllä oikein kiva säväys tahnaan. Ellet halua / ehdi / viitsi alka pikkelöintihommiin (ei todellakaan ole vaikeata), voit varmasti lisätä punasipulisilppua sekaan sellaisenaan.


MÄTI-KATKARAPUTAHNA

1 prk (400g/170g) säilöttyjä ravunpyrstöjä (minä laitoin kaksi rasiallista isoja ravunpyrstöjä)
100 g kirjolohenmätiä (+ hiukan koristeluun)
0,5 dl ruohosipulia silputtuna
200 g ranskankermaa
ripaus mustapippuria
1 punasipuli hienonnettuna (ja marinoituna, jos haluat)

Valuta katkaravuista liemi pois ja sekoita ne muiden ainesten kanssa sekaisin. Koristele halutessasi mädillä ja ruohosipulilla.


Jos haluat mukaan pikkelöityä punasipulia, on tässä ohje siihen:

1 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 punasipuli silputtuna

Laita vesi, viinietikka, hunaja ja suola pieneen kattilaan ja kiehauta. Lisää sitten joukkoon punasipulisilppu. Anna sipulisilpun maustua 1-2 tunnin ajan. Kaada sipulisilppu sitten siivilään ja valuta liemi pois ennen kuin lisäät sipulisilpun mukaan mäti-katkaraputahnaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti