torstai 14. maaliskuuta 2019

Ottolenghin kikhernepasta


Jos otsikossa mainitaan kokkinero Ottolengi, kikherneet ja pasta, niin ohjetta ei voi jättää toteuttamatta! Ohjeen tähän pastaruokaan löysin Delicious-lehdestä nro 186 (October 2018) ja toteutin sitä yhtä ainesta lukuunottamatta aika lailla kokonaan. Ohjeessa oli käytetty sardellifileitä, mutta koska niitä ei meidän lähikaupastamme löytynyt, niin korvasin ne kapriksilla. Maku ei toki ole sama, mutta samankaltaista suolaisuutta ja hiukan omintakeista aromia nekin tuovat ruokaan. Kaprisversio oli ä-lyt-tö-män hyvää!!!

Sitten seuraa kaprisvinkki: Jos törmäät suolaan säilöttyihin kapriksiin, osta niitä heti. Törmäysvaara ei ole suuren suuri - ainakaan minä en ole onnistunut niitä Oulussa näkemään. Me olemme ostaneet suolaan säilöttyjä kapriksia ensi kerran Maltan reissulla Gozon saarelta, ja sen jälkeen Hellasta ja herkusta Helsingissä käydessä. Onneksi tuossa ihanassa puodissa on verkkokauppa, josta saa tilattua kapriksia ja muutakin kivaa, ellei pääkaupungissa tule päntiönnään käytyä tai suolakapriksia muualta löydä. Tämä ei missään nimessä ole maksettu mainos, vaan ilon jakamista (jaettu ilo on kaksinkertainen ilo) teille, joille kauppa ei ole vielä tuttu!


PASTAA KIKHERNEIDEN KERA (4 annosta)

4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
n. 1 rkl silputtua timjamia
4 rkl kapriksia (tai 7 sardellifilettä, jos niitä saat käsiisi)
1 sitruuna (puolikkaan sitruunan kuori raastettuna ja mehua pari ruokalusikallista)
2 prk kypsiä kikherneitä (pelkät herneet, ei lientä)
1 tl fariinisokeria
n. 2,5-3 dl kanalientä (kasvisliemikin käy) + tarvittaessa vähän pastan keitinvettä
n. 50 g tuoretta babypinaattia (laitoin koko pussillisen eli 65 g)
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria
1,5 tl za´atar-mausteseosta (=oreganoa+sumakkia+seesaminsiemeniä; tähän katsoin vinkkiä Hannele Hyvärisen Suupaloja-kirjasta ja tein seoksen sekoittamalla teelusikallisen jokaista + hippusen suolaa)

lisäksi pastaa, esim. täysjyvä cappellia (ohjeessa oli käytetty kiemuraista gigli-pastaa, jota en ole meilläpäin koskaan nähnyt)


Kuumenna pannulla öljyä ja laita silputtu sipuli ja valkosipuli sinne paistumaan yhdessä jeeran,  timjamin ja sitruunankuoriraasteen kanssa. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit pehmenevät, ja lisää pannulle sitten kaprikset, sokeri ja kikherneet. Vähennä lämpöä ja paista lisää vielä noin kahdeksan minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kikherneet alkavat saada hiukan väriä (tai alkavat paukkua pannulta ympäri köökiä). Kaada pannulle kana-/kasvisliemi sekä sitruunanmehua (ja hiukan pastan keitinvettä) ja anna hautua 5-6 minuuttia eli kunnes liemi on redusoitunut (tiivistynyt) hiukan. Kun alkaa olla valmista, heitä sekaan tuoretta pinaattia ja persiljasilppu ja sekoita, kunnes pinaatti pehmenee. Maista soosia ja säädä makuja, jos tarvitsee. Ripaus suolaa voi olla tarpeen, ja hyppysellinen mustapippuri terästää makua. Sekoita kypsä pasta kikherneiden joukkoon, anna maustua muutaman minuutin ajan, lorauta vähän oliiviöljyä päälle ja ripottele kaiken kruunuksi za´atar-mausteseosta. Minä ripottelin päälle koko tekemäni satsin, eikä tullut liikaa.

Tykkäsin tästä tosi paljon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti