torstai 27. lokakuuta 2022

Ukrainalainen sämpyläkukka eli valkosipulipampushki

Erään viikonlopun ruokalistalla oli borssikeittoa, ja sille kaveriksi piti keksiä tietysti jotain muutakin ukrainalaista alkuperää olevaa syötävää. Törmäsin netissä pampushkiohjeisiin (pampushky) niin monta kertaa, että pakkohan sitä oli kokeilla. Pampushkia suositeltiin syötäväksi nimenomaan borssikeiton kanssa.

Pampushki on kukkamuotoon leivottuja sämpylöitä. Suomalaiseen makuun ne ovat melkoista vehnähöttöä, joten vaihdoin pienen osan jauhoja grahamjauhoksi. Tästä ohjeesta tuli kaksi sämpyläkukkaa. Yksi satsi meheviä ja pehmeitä sämpylöitä syötiin melkeinpä siltään ja toinen mokoma odottaa pakasteessa.

Noudattelin ohjetta, jonka löysin täältä.

 

PAMPUSHKI eli ukrainalaiset sämpylät

(ohje on "cup"-mitoilla ja olen "suomentanut" ne tähän omaan reseptiini)


2,4 dl lämmintä maitoa (laitoin kevytmaitoa)

2 tl sokeria

1,5 tl kuivahiivaa (minä laitoin kaksi reilua lusikallista)

2 kananmunaa (toinen taikinaan, toinen voiteluun)

n. 7 dl vehnäjauhoja (korvasin yhden desin grahamjauhoilla)

3 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa


Sekoita kulhissa lämmin maito, sokeri ja kuivahiiva. Anna seoksen seistä hetken, kunnes se alkaa kuplia ja muodostaa vaahtoa (10-15 minuuttia). Sekoita jokkoon kananmuna, 3 ruokalusikallista öljyä, suola ja jauhoja aina vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan, kun kaikki jauhot on lisätty. Lirauta ihan pikkuisen öljyä taikinan päälle ja sivele tasaisesti pinnalle (voit myös öljytä puhtaan taikinakulhon ja nostaa taikinan siihen). Anna taikinan nousta tunnin verran liinalla peitettynä.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Muotoile taikinasta 16 samankokoista sämpyläpalloa. Järjestä pallot kahdeksi kukaksi, kumpaankin 8 taikinapalloa. Voit asemoida ne öljyttyyn vuokaan tai leivinpaperin päälle. Laita leivinliina kummankin päälle ja anna nousta vielä noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja nosta uuniin. Paista 175 asteessa 30-35 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä ja saaneet kauniin vaalean kullanruskean värin.

 

Päälle (paiston jälkeen):

2 rkl öljyä

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna/raastettuna

3 rkl hienonnettua tilliä (laitoin tillin ja lehtipersiljan sekoitusta)

sormisuolaa

Sekoita öljy, valkosipuli ja yrtit ja levitä vielä lämpimien sämpylöiden päälle. Ripottele päälle hiukan sormisuolaa.


Borssikeiton valmistin näppituntumalla ilman sen kummempaa ohjetta. En laittanut sekaan mitään liha-/makkaratuotetta, vaan kikherneitä, jotka auttavat pitämään nälkää loitolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti