lauantai 3. syyskuuta 2011

Lautanen koreaksi eli kimchi ja bibimbap

En tiedä, mikä on lautanen koreaksi, mutta tänään pantiin lautanen koreaksi :))
Stylisti valitsi vääränväriset lautaset...
Vihdoin ja viimein jääkaapissa muhinut kimchimme oli syömäkunnossa ja päästiin tekemään korealaista ruokaa. Suomalaisurheilijat eivät menestyneet Koreassa, mutta Kokkeillaan-keittiön kokit menestyivät erinomaisesti itselleen asettamassa Korea-ruokahaasteessa.

Ensinnäkin kimchi. Hyvää! Alhaalla olevassa kuvassa taustalla häämöttää kirjan kuvassa oleva kimchi, joka on punaista. Meidän kimchistä tuli haaleen vaaleeta, mutta maku oli tosi hyvä. En osaa verrata sitä taannoin maistettuun, koska en oikein muista, mille se maistui. Meillä ei ollut käyttää kodjokaro-chilijauhetta, joka on omanlaistaan ja kuvien mukaan punaisempaa kuin "tavallinen" chili. Käyttävätköhän korealaisetkin ruoanlaitossa japanilaisten tapaan punaista väriainetta, koska se tuo onnea?
KIMCHI (me teimme ohjeesta vain neljänneksen, koreassa tekevät saavitolkulla)

2 kg kiinankaalia
2 dl merisuolaa
3 cm inkivääriä
4-5 valkosipulinkynttä
1 suuri purjosipuli
25 cm retikkaa
5 rkl kodjokaroa, korealaista chilijauhetta
1 rkl sokeria
1 rkl korealaista kalakastiketta tai öljyyn säilöttyä anjovista (meillä thai-kalakastiketta)

Halkaise kaalit pitkittäissuunnassa ja laita vuoroin kaalia ja suolaa pieneen vesimäärään. Laita päälle lautanen tai kansi. Pane päälle paino niin että kaali joutuu puristukseen. Anna seistä yhden päivän ajan.

Huuhtele kaali, jotta ylimääräinen suola huuhtoutuu pois. Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulit. Suikaloi purjo ja retikka ohuesti.

Sekoita inkivääri, valkosipuli, purjosipuli, retikka, chilijauhe, sokeri ja kalakastike punaiseksi tahnaksi ja hiero kaaliin. Pidä huoli, että tahnaa menee kunnolla joka puolelle kaalia ja lehtien väliin. Kääri kaalinpuolikkaat yhteen ja laita ne tiiviisti sopivankokoiseen purkkiin, jossa on tiivis kansi.

Anna olla jääkaapissa 10 päivää ennen tarjoamista. Voit nopeuttaa käymisprosessia ja kimchin valmistumista siten, että annat sen olla huoneenlämmössä päivän ennen jääkaappiin laittamista. Näin kimchi valmistuu 5-7 päivässä.

---

Kimchiä tehtiin bibimbapia varten. Se on eräänlainen korealainen pyttipannu, johon tulee monenlaisia aineksia, jotka sitten sekoitetaan. Meillä se näytti tällaiselta:
Alimmaisena on riisiä ja sen päälle kasataan muut aineet. Etualalla näkyy maustemarinoitua kurkkua (oi namul), kurkusta myötäpäivään seuraavana on kiinalaisia (sori korelaiset) sieniä, sitten vaalea kimchimme, kello kahdentoista kohdalla paistettu pinaatti, sitten naudanlihaa ja viimeisenä marinoitua retikkaa. Armastus totesi ruuan olevan parasta meillä tehtyä itämaista, ja minä nyökkäilin pontevasti. Todella hyvää!!!!!

BIBIMBAP

8 dl keitettyä riisiä
1 dl maustemarinoitua kurkkua
2 dl kimchiä
4 kananmunaa
kodjochang-tahnaa eli korealaista chilitahnaa (meillä ite tehtyä chilihilloa)
150 g marinoitua lihaa
paistettua pinaattia
marinoitua retikkaa
(ja meillä kuivattuja, liotettuja ja paistettuja kiinasieniä)


Marinoitu retikka (tee jo edellisenä päivänä):

pala retikkaa
1 rkl kodjokaroa, korealaista chilijauhetta
suolaa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa

Kuori retikka huolellisesti, jotta koko sitkeä ulkokuori lähtee ja suikaloi retikka ohuiksi suikaleiksi. Marinoi chilijauheessa, suolassa, puserretussa valkosipulissa, sokerissa ja viinietikassa.

Marinoitu liha: (meillä oli ohjetta runsaampi määrä lihaa ja samassa suhteessa enemmän marinadiakin)

150 g naudanlihaa (meillä ulkofilettä)
4 cm purjosipulia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl (korealaista) soijaa
mustapippuria

Hienonna purjosipuli. Puserra valkosipulinkynsi kulhoon, kaada päälle soija, pippuri ja purjosipuli. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi ja marinoi 30 minuuttia. Paista kovalla lämmöllä muutaman minuutin ajan läpikypsäksi.

Oi namul eli maustemarinoitu kurkku:

1/2 tuorekurkku
1/2 purjosipuli
1/2 rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
1 rkl suolaa
1 tl kodjokaroa tai cayennepippuria

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi, hienonna purjosipuli ja sekoita muiden ainesten kanssa. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua, niin että kurkku imee marinadin. Säilytä jääkaapissa.

Paistettu pinaatti:

150 g tuoretta pinaattia
1-2 rkl seesamiöljyä
suolaa
1 valkosipulinkynsi

Ryöppää pinaatti. Paista se seesamiöljyssä ja mausta suolalla ja puserretulla valkosipulilla. Anna jäähtyä hieman.

Kun bibimbap on koottu lautaselle (tai ohjeen mukaisesti kuumennettuun lämmönkestävään kulhoon), sekoitetaan kaikki ainekset keskenään ja nautitaan (useimmiten kai lusikalla, koska se on helpointa). Kyytipojaksi tarjoillaan chilitahnaa. Bibimbapista voi jättää lihan kokonaan pois ja silloin siitä tulee kätevästi kasvisruoka.

Ja olikohan muuta...? Ei vissiin. Pikkusen askartelua vaati tämä ruoka, mutta maaliin päästiin ja mahat on täynnä.

6 kommenttia:

  1. Siis ihan huippuruoka! Kun seuraavan kerran teette tämmöstä niin saa soittaa syömään. Täällä on heti pari vapaaehtoista. Tuli nälkä.

    VastaaPoista
  2. Sattui silmään tämä juttu Ahmijan blogilistassa äsken, ja hassu juttu, meillä tehtiin kanssa bibimbapia eilen (Ankeriaan bibimbap), ja ilmeisesti aika pitkälle samoilla resepteillä vielä. Sienet oli vaan meillä näitä kotimaisia kiinalaisten sijaan. Hyvin sopivat nekin. Tykättiin kanssa tästä bibimbapista kovasti. Se on todellakin todella hyvää!

    VastaaPoista
  3. Hannele, huippuruoka tosiaan! Voin kumauttaa jotain korealaista gongia parvekkeella kun taas tämmöstä tehdään, niin voitte rientää puutarha- ja pihahommista tänne :)

    Ankerias Vipunen: Onpa hauska sattuma, että ollaan tehty saman kirjan ohjeella tehtyä samaa ruokaa samana päivänä!!! Ja vieläpä itse tehdystä kimchistä lähtien... Joko ootte tehneet kaikki muutkin kirjan reseptit?

    Kirja "Viisi aasialaista keittiötä" on mahtava. Siinä kerrotaan mielenkiintoisesti kiinalaisesta, japanilaisesta, korealaisesta, vietnamilaisesta ja thaimaalaisesta keittiöstä ja niiden ominaispiirteistä ja ruokaohjeet toimivat hyvin.

    VastaaPoista
  4. Ollaan me joitakin reseptejä testattu ja kokeilut varmasti jatkuu. Tykkään kanssa tuosta kirjasta kovasti. On tosi mielenkiintoista, kun siinä pääsee kurkkaamaan Aasiasta saapuneiden maahanmuuttajien keittiöihin. Harmi kun maahanmuuttajat eivät vielä ole lähteneet mukaan tähän ruokablogijuttuun. Ainakaan minä en ole törmännyt yhteenkään sellaiseen suomenkieliseen blogiin. Olisi mielenkiintoista seurata vaikka jonkun vietnamilaisemännän kokkailuja.

    VastaaPoista
  5. No niin, löysinpäs tämän ohjeesi, josta kirjoitit. Vaatii näemmä hieman enemmän vääntöä kuin se minun aasialainen kanaruukkuni, mutta lisäänpä suosikkeihin. Täytyy kokeilla jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
  6. Snowberry, olihan tässä vähän värkkäämistä, mutta ruoka oli kaiken vaivan arvoista!

    VastaaPoista