torstai 15. syyskuuta 2011

Johan soppa syntyi!

Minä jemmaan ruokalehtiä. Niitä silmäilemällä kehrään inspiraatiota ruuanlaittoon. Loppukesästä laavasin taas lehtipinoa ja Glorian Ruoka&viini -lehdessä 7/2008 oleva espanjalaisen valkosipuli-sahramikeiton resepti pääsi toteutettavien listalle. Joitain viikkoja kesti, ennen kuin sopiva keittohetki tuli. Hyvää kannatti odottaa!
Sopan lähtökohtia

Tämähän on siitä hyvä keitto, että ainekset ovat yleensä aina saatavilla kotona (no, sahrami ehkä saattaa olla kaupan hyllyssä). Gloorian ohjeessa oli käytetty purjosipulia, mutta meillä ei sitä ollut ja kattilaan hyppäsi tavallinen sipuli. Se ehkä terävöitti makua enemmän kuin mitä purjo olisi tehnyt. Kermaakaan en käyttänyt ihan niin paljon kuin ohjeessa. Perunan ja valkosipulin suhde oli myös ehkä vähän vinksallaan lehden ohjeeseen nähden. Puuhailin tähän malliin:

ESPANJALAINEN VALKOSIPULI-SAHRAMIKEITTO (kahdelle)

1 kokonainen valkosipuli
oliiviöljyä
1 pieni sipuli
5 perunaa
4 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
ripaus sahramia
n. 1/2 dl kermaa
mustapippuria
ripaus suolaa tarvittaessa

Leikkaa valkosipulista "hattu" irti eli päästä vähän pois. Valkosipulinkynsien päät aukeavat tässä (ainakin osin). Nosta valkosipuli folionpalan päälle ja kaada päälle pikkuisen oliiviöljyä. Kääri sipuli sitten folioon ja laita 200-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Ota sitten sipuli pois uunista ja anna hetken jäähtyä. Purista kynnet kuoristaan - ne lähtevät hyvin helposti pois.

Kuori perunat ja pilko niitä pienemmiksi. Paloittele sipuli. Laita vesi kiehumaan. Heitä kiehuvaan veteen liemikuution puolikas, perunat, sipuli, valkosipulinkynnet, sahrami ja laakerinlehti. Keitä, kunnes perunakuutiot ovat kypsiä. Poista laakerinlehti ja soseuta keitto. Lisää kerma ja kuumenna. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa. Rouhaise sekaan myös mustapippuria.

Ihanaa!!!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa namilta! Syksy onkin herkullisten kuumien kasviskeittojen aikaa.
    Tiina

    VastaaPoista
  2. Tiina, oot aivan oikeassa! Kesällä ei paljon keitot kiinnosta, kun muutenkin on hiki pinnassa (ainakin viime kesänä oli). Syksyn tullen pistetään sopat muhimaan. Valkosipulikeitto on oiva tapa aloittaa soppasyksy!

    VastaaPoista