lauantai 14. tammikuuta 2012

Kerroskiisseli

Kerroskiisselistä saa varsin näyttävän ja raikkaan jälkiruuan. Kotiharmin emo teki tätä joskus aikoja ja vuosia sitten, kun kiisselit ja sopat olivat vielä muotia. Nyt on sufleet ja bruleet ja mitä kaikkea. Välillä on kuitenkin hyvä palata menneeseen ja pistellä poskeen lapsuuden herkkuja.

Puolukka on kerroskiisseliin mielestäni hyvä marja, samoin karviainen tai mustaherukka. Tai karpalo. Nyt käytin kahta ensiksi mainittua. Samettisen pehmeän vaniljakiisselin kanssa kirpeänraikkaanmakea kiisseli oli ihanaa. Monet kerrat olen onnistunut hyvin tällä Yhtä juhlaa -kirjan (Heli Bergius) ohjeella (joka on isolle jouluruokaseurueelle mitoitettu):

KERROSKIISSELI (n. 10 annosta)

Vaniljakiisseli:

1 l kulutusmaitoa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1-2 tl vaniljasokeria


Marjakiisseli:

1 l marjamehua
1/2 - 1 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja

Tee ensin vaniljakiisseli. Sekoita kattilassa kastikkeen ainekset. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Nosta kattila pois hellalta ja kaada kiisseli jäähtymään isoon tarjoilukulhoon tai pienempiin annosmaljoihin.

Marjakiisseliä varten voit keitellä itse mehua pakastemarjoista tai ostaa mehun valmiina. Kuumenna mehu kiehuvaksi, säädä sokeri kohdilleen ja siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhot noin desiin kylmää vettä ja kaada seos ohuena nauhana mehu joukkoon koko ajan kiisseliä sekoittaen. Nosta kiisseli uudelleen hellalle ja kuumenna niin että kiisseli pulpahtaa pari kertaa. Ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kiisseli - kaada se johonkin toiseen astiaan ja laita heti kelmu astian päälle. Näin vältyt kuorelta.

Kun molemmat kiisselit ovat jäähtyneet, nostele varovasti marjakiisseliä vaniljakiisselin päälle.

7 kommenttia:

  1. Ulkomaisia blogeja selatessa olen huomannut, että nämä kerroskiisselit on nyt muotia laittaa vinoon. Eli kun eka kerros on kupissa, se tuetaan vinoon vaikka johonkin laatikkoon ja kun se on hyytynyt, toinen kerros päälle. En ole ihan varma onko se hauska vai ei:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jo ne keksii :) Voihan se ollakin ihan hauskan näköinen. Pitäis vaan olla semmonen varma teline, ettei kupposet keikahtele miten sattuu. Vaan tulis ainakin persoonalliset vinoutumat!

      Poista
  2. Nätti jälkiruoka tämä kerroskiisseli ainakin on, oli sitten vanhahtava tai trendikäs :)

    Kiitos eilisestä vielä, oli kauhian hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nätti se on minunkin mielestäni.

      Samat sanat eli kiitos eilisestä! Burgerit ja muut pöperöt oli hyviä, mutta seura (ja jutut) vielä parempaa :)

      Poista
  3. Hei miten tuon saa, että voi vastata suoraan kommentin alle? En löydä vaikka, kuinka koitin etsiä asetuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään hajua! Tämmönen oli vaan ilmestynyt päivänä muutamana. Aika kätevä. Minä olen ihan antinörtti, enkä ole asetuksiin puuttunut sen koommin kun pistin blogin pystyyn.

      Poista
    2. Mulla ei ole tämä kommentti-ikkuna samanlainen:(

      Poista