Pakkaspäivän pataruoka lämmitti kehoa ja sielua. Ainekset olivat yksinkertaiset, mutta monen tunnin haudutus toi pataan täyteläisen ja herkullisen maun. Eipä ihme, että karjalanpaistia pidetään Suomessa usein juhlaruokana. Suuriin pitoihin ruoka on helppo valmistaa, sillä sen voi huoletta jättää uuniin muhimaan ja puuhastella muuta. Kerran tarjoilimme karjalanpaistia ruotsalaiselle vieraallemme, joka kotvan katseli pataan - ehkä jopa hiukan epäluuloisen näköisenä. Toinen vieraamme ihasteli ruokavalintaamme hyvin tyytyväisenä ja selitti naapurimaan herralle, että nyt olemme suomalaisen juhlaruuan äärellä. Makukokemus karkotti epäluulon ja ruoka maistui molemmille vieraille erinomaisesti.
Minun kotonani karjalanpaisti on aina kuulunut joulun ruokapöytään ja jouluiset laatikot sopivat samalle lautaselle oikein hyvin. Karjalanpaistiin voi käyttää porsaanlihan lisäksi naudan- tai hirvenlihaa (meillä nyt jälkimmäistä), tai miksei lammastakin (sitä en ole itse koskaan kokeillut).
KARJALANPAISTI HIRVEN- JA POSSUNLIHASTA
- hirven- tai naudanlihaa (esim. jotain paistipalaa) + porsaanlihaa (meillä suhde oli nyt ehkä jotain 60 : 40 hirvenlihan voitoksi) yhteensä noin 1,5 kg
- pari sipulia
- pari porkkanaa
- n. 15 maustepippuria
- 3 laakerinlehteä
- suolaa
- vettä
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Paloittele lihat reiluiksi suupaloiksi, jos ne ovat isoina köntteinä. Nosta lihakuutiot pataan ja ripottele päälle suolaa. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat suurehkoiksi paloiksi ja lisää ne pataan. Lisää mausteet. Lisää kylmää vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Nosta pata uuniin ilman kantta ja anna lihojen paistua kuumassa hetken ajan, kunnes päällimmäiset lihapalat alkavat saada vähän väriä. Laske sitten lämpöä 150 - 175 asteeseen ja laita kansi padan päälle. Anna hautua kolmisen tuntia tai pidempäänkin. Maista lientä välillä ja lisää suolaa tarvittaessa. Karjalanpaisti on valmista, kun liha on mureaa ja pehmeää.
Hyvä, perinteinen ohje.Minä vielä ennen uuniin laittoa ruskistan lihoja-ihan uunipellillä,ja sitten pitkä muhitus uunissa.Ja loppu paistista tietenkin "paistinloppu" keitto!Huikean hyvää!
VastaaPoistaOi, ruskistuksesta tulee varmasti vielä lisää ihanaa makua!
PoistaTulee hyvää.
VastaaPoista