lauantai 10. maaliskuuta 2012

Aamun pikkusuolainen

Jonain päivänä sairastuvalla aikaa kuluttaakseni vahtasin telkkarista Rachael Rayn kokkiohjelmaa. Siinä valmistui hauskoja pinaattitäytteisiä uunimunia kinkkukupeissa, ja niiden kuva piirtyi mieleeni myöhempää valmistusta varten. Mikäpä sen parempi aika värkätä tällaista mukamonimutkaisempaa aamiaista kuin loma-aamu! Näitä olisi helppo valmistaa muffinivuoassa isommankin porukan brunssille.

Laitoin kumpaankin vuokaan kaksi parmankinkkusiivua, mikä aiheutti kyllä melkoisen suolaisuuden lopputulokselle. Toisaalta täytteessä ei ollut lisättyä suolaa, joten se vähän tasapainotti. Kananmunan paistakoon kukin mieleisekseen. Uuniin kurkistelemalla näkee, milloin keltuainen alkaa hyytyä, ja missä vaiheessa kannattaa napata munat pois.

PINAATTISET AAMIAISMUNAT KINKKUKUPISSA (kahdelle)

tilkka öljyä
1 pkt tuoretta pinaattia
1/4 sipuli
muutama sieni (herkku- tai siitakesieniä)
mustapippuria
vähän parmesaania raastettuna
2 kananmunaa
2-4 siivua parmankinkkua

Hienonna sipuli ja silppua pinaatinlehtiä vähän pienemmiksi. Viipaloi sienet. Paista sieniä, pinaattia ja sipulia öljyssä pannulla jonkin aikaa. Mausta seos ripauksella mustapippuria.

Voitele pienet vuoat (tai kahvikupit tai muffinipellin kolot) ihan kevyesti öljyllä. Vuoraa ne parmankinkkusiivuilla ja jaa pinaattitäyte vuokiin. Ripottele päälle hiukan juustoraastetta ja riko päällimmäiseksi kananmuna. Minä ripautin vielä sen päälle ihan hitusen suolaa, ei olisi tarvinnut.
Paista 225 asteessa, kunnes kananmunassa on itsellesi mieluisa kypsyys.

14 kommenttia:

  1. Nämä ovat kyllä kivoja, tuovat aamiaispöytään vaihtelua. Mitä muuten tykkäät Rachaelin tyylistä? Minusta hän on juuri sillä rajalla, että onko yli-imelä vai onko vain reipas ja ponteva:))

    VastaaPoista
  2. Onpa hauska idea! Onkohan tämmöinen liian tuhti setti esimerkiksi alkupalana nautittavaksi? Ainakin joku viikonloppu pitää kokeilla näitä brunssille, näyttävät niin ihanilta.

    Mäkin olen monesti kotona sairastellessa katsonut Rachaelin ohjelmaa, se 30 minute meals oli musta kivempi kuin se nykyään tuleva talk show -versio.

    VastaaPoista
  3. Campasimpukka: Minusta se Rachael on aavistuksen rasittava, eli nuo satunnaiset ohjelman seuraamiset ovat ihan nokko. Sen verran pontevuutta pitää ihmisen kestää katella :)

    Virpi, minäkin mietin, että sopisko nämä alkupaloiksi! Jos tekis nämä muffinivuoassa, niin tulis vähän pienemmät. Ja sitten jos vielä vaihtais kananmunan tilalle vuohenjuustokimpaleen...? Hmmm...vai menisköhän ihan liian suolaiseksi?

    VastaaPoista
  4. Jos tahtoisi oikein sievistellä, voisi käyttää viiriäisenmunia, tulisi pienempi annos.

    VastaaPoista
  5. Viiriäisenmunia! Niin voisi! Minähän se en ole niitä koskaan valmistanut, maistanut kylläkin.

    VastaaPoista
  6. Mun käsityksen mukaan viriiäisenmuna on ravintoarvoiltaa paljon parempi kuin normikananmuna. Tuli vain mieleen :) mutta tosi hyvältä näyttää tuo originaalikin. Pittää joskus testata.

    VastaaPoista
  7. Riksu, huonostipa (=en ollenkaan) olen perehtynyt viiriäisenmuniin - en nimittäin tuota tiennyt. Oppia ikä kaikki!

    VastaaPoista
  8. Niin ja todellakin tarkoitin viiriäisenmuna, ei viriiäisen. Noh sunnuntaiaivot...

    VastaaPoista
  9. "Viiriäisen munat ovat maukkaita ja ravintosisällöltään kananmunaa rikkaampia - mm. rautaa ja B-vitamiinia on moninkertaisesti. Viiriäisen munat ovat lähes kolesterolittomia ja ne myös sopivat joillekin kananmuna-allergikoille." sannoopi internet.

    VastaaPoista
  10. Riksu: Viriiäinen, viiriäinen, viriäinen...kaikki käyvät mun sunnuntaiaivoille :) Kiitos infosta!

    VastaaPoista
  11. Tämä in IHANA idea! Kiitos!!
    Mistä muuten ostit noita pieniä vuokia? Olen etsinyt mutta en vielä löytänyt niitä...

    VastaaPoista
  12. Piparipulla: Nuo kuvan vuoat ovat Arabian pieniä uunivuokia, joita on varmaan myynnissä esim. Anttilassa, Kodin Ykkösessä, Citymarketissa, Stokkalla... eli aika monessa paikassa.

    VastaaPoista
  13. Voisikohan parmankinkun sijalla käyttää ns. tavallisita kinkkua? :)Tuleeko parmankinkusta rapeaa uunissa paistamisen ansiosta vai onko koostumus lähes samanlainen kuin paketista syötynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallisella kinkulla en ole kokeillut, pelkästään pekonilla ja parmankinkulla. Molemmilla saa rapsakan lopputuloksen, ja molemmat ovat reippaan suolaisia, joten kananmunaan ei tarvitse suolaa lisäillä.

      Poista