perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kirsikkapiiras

Miten se on mahdollista, että en ole aiemmin kirjannut tänne kirsikkapiiraan ohjetta? Teen sitä pari kertaa kesässä, milloin milläkin ohjeella, ja nyt tajusin, etten ole koskaan saanut kirjoitettua ohjetta tänne. Eikö ole ollut niin hyvää, että olisi kelpuutettu julkaistavaksi? Vai onko kesälaiskuus ollut esteenä? Kirsikkapannukakku sentään löytyy blogista. Ja se jo olikin hyvää!

Hyvä ohje, jolla olen ainakin kerran kirsikkapiirasta tehnyt, löytyy esimerkiksi Hailey's cuisine -blogista. Minä en tainnut silloin väkertää ristikkoa piiraan päälle, eli en saanut yhtä kaunista lopputulosta aikaiseksi. Tällä kertaa testasin Leila Lindholmin "Vielä yksi pala!" -kirjan Twin peaksin kirsikkapiiras -ohjetta. Siinä kirsikoista keiteltiin nopeasti kiisseli, joka tuli taikinapohjan ja -kannen väliin. Normaalisti olen vain sekoittanut kirsikoihin sokeria ja vähän perunajauhoja ja kaatanut sekoituksen taikinapohjalle.

Kirsikkaleipurin on syytä muistaa kaksi tärkeää asiaa:
1) Pue yllesi esiliina.
2) Pyyhkäise kirsikkaroiskeet kostealla kaapinovista (ja silmälaseista ja keittokirjasta ja kaakeleista ja...) heti kun olet suorittanut kivenpoiston. Kirsikkamehu tarraa tehokkaasti kiinni kohteeseensa :)

Minä ainakin onnistun aina räpimään mehukkaiden kirsikoiden mehua sinne tänne, kun poistan kirsikan-/oliivinkivenpoistajalla niistä kiviä. Nytkin olin mielestäni todella tarkkana ja tein hommaa biojäteastian päällä toinen käsi suojana. Silti roiskeita oli neljässä yläkaapinkin ovessa.

Mutta itse piirakka - ihanaa!


TWIN PEAKSIN KIRSIKKAPIIRAS

Pohja (murotaikina):

150 g kylmää voita (tai margariinia)
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
muutama pyöräytys vaniljamyllystä (oma lisäykseni)
1 (luomu)kananmuna
1/2 rkl vettä (en laittanut, sillä kananmunasta tuli riittävästi nestettä)

Kuutioi voi ja nypi se yhdessä vehnäjauhojen ja tomusokerin (ja vaniljarouheen) kanssa murumaiseksi. Lisää joukkoon kananmuna (ja vesi) ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa. Peitä taikina muovikelmulla ja nosta kylmään vähintään 30 minuutiksi.


Täyte:

1,5 litraa tuoreita kirsikoita (litrallakin pärjää)
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl perunajauhoja

voiteluun: 1 kananmuna + 1 rkl maitoa (tai vettä, jos haluat tehdä laktoosittomana)

Huuhtaise kirsikat. Poista niistä kannat ja kivet. Pese sitruuna huolella. Halkaise vaniljatanko ja kaaputa siementahna. Laita kirsikat kattilaan yhdessä sokerin, sitruunankuoriraasteen ja vaniljatangon sekä vaniljatangon siementahnan kanssa. Murskaa muutamaa kirsikkaa lusikalla, jotta saat vähän kirsikanmehua kattilanpohjalle. Kiehauta seos kattilassa. Sekoita sitruunamehu ja perunajauhot keskenään ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kattilaan kirsikkaseokseen. Sekoita kunnolla pohjia ja reunoja myöten ja anna kuplia, kunnes seos sakenee. Jäähdytä kirsikkakiisseli ja nosta vaniljatanko pois kattilasta vasta ennen piiraan täyttämistä.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan: toinen osa saa olla hiukan toista suurempi. Kauli suuremmasta taikinapalasta pyöreä levy, jonka halkaisija on noin 30 cm ja paksuus noin 5 mm. Nosta levy piirasvuokaan. Taikinaa saa jäädä roikkumaan reunojen yli. Täytä piirasvuoka kirsikkakiisselillä. Kauli toinen taikinapala n. 25 cm:n kokoiseksi pyöreäksi levyksi ja nosta se piiraan kanneksi. Taikinalevyjen nostelu käy kätevästi kaulinta apuna käyttäen, kun levyn käärii kevyesti kaulimen ympärille. Nypi pohjan ja kannen liitoskohta kiinni ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Siitä voit tehdä mieleisesti koristeet piiraan päälle. Sekoita voitelua varten muna ja maito (tai vesi) ja voitele kansi. Päälle voi sirotella sokeria.

Paista kirsikkapiirasta 175 asteessa 35 - 45  minuuttia tai kunnes piiras on kauniin kullanruskea. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli 35 minuuttia, mutta meidän uunissa piiras tarvitsi lähes 50 minuutin kypsymisajan.



6 kommenttia:

  1. Oi, oi, oi. Miksi olen täällä alkukesän kirsikoiden äärellä ilman uunia?? Haluan tuollaista piirakkaa, heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta sitten kun pääset uunin äärelle, niin tee tätä - heti :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. "Oih" taisi minunkin suustani päästä, kun ensimmäiset lusikalliset maistoin.

      Poista
  3. "Oih" pääsi välittömästi täältäkin :) Voi kun tuo pihallamme oleva puuntaimi tuottaisi piiraan verran kirsikoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma kirsikkapuu! Sen antimista tehty piiras maistuisi varmasti vielä piirun verran paremmalle :)

      Poista