torstai 12. kesäkuuta 2014

Mustikkakukko

Pakasteentyhjennys on mukavaa. Joutuu ihan pakostakin esimerkiksi leipomaan jotain. Pakasteen perukoilta löytyville mustikoille erinomaisen hieno jalostuskohde on mustikkakukko - mehevää mustikkatäytettä täyteläisen ruiskuoren sisällä.

Hirmuisen hyvä pari lämpimälle mustikkakukolle olisi vaniljajäätelö, mutta kun sitä ei ollut nyt tarjolla, niin popsimme kukkoa sellaisenaan, ja suurella mielihyvällä. Toista annosta kauhoessani olin jo unohtanut koko jäätelön.

Minä tein mustikkakukon tämän ohjeen mukaan. Kauniimpiakin leivonnaisia on olemassa, mutta en ole ihan varma, onko montakaan parempaa. Mustikka on niin hyvää!


MUSTIKKAKUKKO

250 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l (n. 500 g) mustikoita
1 rkl perunajauhoja (jos käytät pakastemustikoita)
3/4-1 dl sokeria

Sekoita huoneenlämpöinen rasva ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon ruisjauhot ja ohrajauhot, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele noin 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan (esim. 20 x 24 cm kokoisen) pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoihin sokeri (ja perunajauhot, jos käytät jäisiä mustikoita). Kaada mustikat vuokaan taikinan päälle ja peitä ne lopulla taikinalla. Taikina on hajoavaista, mutta sen kauliminen onnistuu pieninä paloina hyvin jauhotetulla alustalla. Kannen voi koota taikinatilkuista, jotka painellaan vain tiiviisti kiinni toisiinsa.

Paista mustikkakukkoa 200 asteessa noin tunti. Valmista on, kun mustikkamehu alkaa hiukan pursuilla reunoilta.

4 kommenttia: