keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Skonssit kinkulla ja sipulilla

Viikonloppuaamujen ilo on siinä, ettei yleensä ole hätä ja hoppu mihinkään, varsinkaan töihin. Työaamuina aamupala menee kurkusta alas puoliunessa, ja Kalevaakin luen siinä samalla hyvin mekaanisesti (ja sen olen saanut tuta eräänä aprillipäivänä...). Viikonloppuaamuisin saatan hiipparoida hereillä parikin tuntia ennen kuin aamiainen maistuu, ja siihen mennessä on jo ehtinyt vaikkapa tehdä sämpylätaikinan tai paistaa pannukakkuja (tai olla tekemättä mitään). Hitaisiin aamuihin sopivat myös skonssit sopivan lisukkeen kera. Eräänä maanantai-iltana löysin nimittäin mukavan kuuloisen ohjeen ja aloin odotella viikonloppua :) Ihan pienillä muutoksilla tuli hyvänmakuiset skonssit. Tein oheen myös pienen satsin alkuperäisohjeessakin mainittua sitruunalla maustettua yrtti-vuohenjuustolevitettä, joka toikin hyvän säväyksen skonsseihin.


KINKKU-KEVÄTSIPULISKONSSIT (unohdin laskea, montako tuli - kahdelle pellille mahtuivat)

vajaa 7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria (vähempikin mielestäni riittää, ohjeessa oli vielä enemmän)
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
200 g voita tai margariinia
n. 200 g savukinkkua kuutioina
3-4 kevätsipulinvartta silputtuna
2,5 dl piimää + hiukan lisää voiteluun

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita ensin jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää joukkoon sitten kuutioitu rasva. Nypi muruisaksi. Lisää joukkoon kuutioitu kinkku ja silputut sipulinvarret sekä piimä ja sekoita taikinaksi. Ripottele leivinpöydälle reiluhkosti jauhoja ja nosta taikina siihen käsiteltäväksi. Taputtele taikina jauhojen avulla noin 1,5 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla tai leikkaa annospaloja. Nosta kiekot / palat leivinpaperin päälle pellille ja sudi ne kevyesti piimällä. Paista skonsseja 200 asteessa 18-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.


SITRUUNAINEN YRTTI-VUOHENJUUSTOLEVITE

levitettävää vuohenjuustoa
raastettua sitruunankuorta
tilkka sitruunamehua
tuoreita yrttejä silputtuna (esim. timjamia, basilikaa, minttua, tilliä...)

Sekoita ainekset ja tarjoile skonssien kera.

4 kommenttia:

  1. Nää on just ihan samantyyppisiä kun ne skonssit mitä tein sillon viime kesänä piknikille, on mun lempiskonsseja ja menee pellillinen hetkessä ;) Tuota levitettä en ole kokeillut, pitääpä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ja varmaan viime kesän piknikistä asti olen tämän tyyppisistä skonsseista haaveillut, mutta nyt vasta sain tehtyä!

      Poista
  2. Skonssit ovat heikko kohtani. Ihan kaikissa muodoissa. Miksiköhän tuohon reseptiin edes tulee sokeria, kun eikö tuo ole enemmänkin tuollainen suolainen tapaus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä meinasin ensin jättää sokerin pois, mutta laitoin sitten kuitenkin testimielessä sitä. Ei olisi tarvinnut.

      Poista