perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kylmä kurkku-avokadokeitto

Aurinko ja kevät!

Aamulla tuprutti lunta ja julistin, että talvi tulee uudelleen. No ei tullut, vaan tulikin iltapäivällä esiin aurinko. Pääsimme nauttimaan illallisemme alkuruokaa eli kurkku-avokadokeittoa kirkkaana laskevan ilta-auringon loisteessa. Kello puoli kuusi ja aurinko näkyy, mahtavaa!

Maukkaan keiton ohje löytyi Lantliv mat &vin -lehdestä nro 2 / 2015. Olen tehnyt aiemminkin kurkkukeittoa, silloin nopeasti keitettyä versiota. Tämänkertainen keitto oli vielä nopeampi (kuumentamaton) versio, mutta maussa ja täyteläisyydessä se ei hävinnyt ollenkaan viime kesän hellekeitolle. Avokado toi keittoon ihanaa pehmeyttä ja lempeyttä.


KURKKU-AVOKADOKEITTO (2-3 alkupala-annosta)

puolikas isosta tuorekurkusta
puolikas avokado
puolikas pienestä salottisipulista
pienenpieni valkosipulinkynsi (tai puolikas tavallisen kokoisesta)
1 rkl tillisilppua (tuoretta)
(1/2 rkl rakuunasilppua -> en laittanut)
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl ranskankermaa
1/2 tl kasvisliemijauhetta
1/2 dl vettä (tarvittaessa enemmänkin keiton koostumusta säätämään)
1/2 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Halkaise kurkunpuolikas pituussuunnassa ja kaapaise siemenet esimerkiksi pikkulusikkaa käyttäen pois. Kuori puolikkaat ja kuutioi ne. Halkaise avokado. Silppua sipuli ja raasta valkosipulinkynsi.

Soseuta keskenään (blenderillä tai sauvasekoittimella) kurkkukuutiot, avokadonpuolikkaan hedelmäliha, sipulisilppu, valkosipuli, tilli, (rakuuna), jugurtti ja ranskankerma. Sekoita (=surraa) soseeseen liemijauhe ja vesi, mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Keiton paksuutta voi säätää mieleisekseen vettä lisäämällä. Anna keiton maustua jääkaapissa vähintään tunnin verran ennen tarjoilua.


Minä paistoin keiton lisäksi vielä pari jättikatkaravun pyrstöä (kuumalla pannulla oliiviöljyssä valkosipulin ja chilihiutaleiden kanssa ja sitruunamehulla höystettynä). Oiva pari kurkkukeiton kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti