sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Maitopossu ja sitruunamuusi

Mitä? Siis minkälaisia yhdistelmiä? Molemmat otsikon sanat voivat äkkiseltään tuntua hassuilta, mutta niin vain ovat toimivia ja maukkaita yhdistelmiä.

Maitopossun ohjeen näin mukavassa Onko nälkä? -blogissa. Aiemmin en olekaan tällaiseen muistaakseni törmännyt, ja koska se kuulosti niin houkuttelevan kummalliselta, päätin kokeilla. Ja hyväähän siitä tuli! Minä kypsensin lihan uunivuoassa, enkä valurautapannussa. Vuoka oli vähän nafti, joten maitoa sinne meni alkuperäistä määrää vähemmän. Mausteita kuitenkin laitoin ohjeen mukaiset määrät. Meidän lihaköntsämme oli paksu, joten paistoaikaa tarvittiin reilusti, taisi mennä lähemmäs 4 tuntia, ennen kuin liha oli helposti lohkeilevaa ja riivittävää.

Lisuketta miettiessäni hylkäsin keitetyt perunat, sillä niitä oli meillä jo kertaalleen tälle viikolle syöty, eivätkä ne varsinaisesti ole suosikkejani. Muusi on aina hyvää, ja nyt ajattelin maustaa sitä sitruunalla, sillä olihan sitruunaa myös maitopossun mausteena. Hyvä valinta! Lempeästi sitruunainen muusi ja maukas maitopossu olivat hyvä makupari. Lisäksi lautasella oli paistettuja porkkanakuutioita ja nopeasti pannulla freesattua pinaattia (valkosipulin kera).


MAITOPOSSU

n. 1 kg porsaan uunilihaa
suolaa
4 dl täysmaitoa (ohjeessa oli 6 dl)
1 tl jauhettua muskottipähkinää (raastoin muskottipähkinää)
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 laakerinlehteä
4 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria

Suolaa lihaköntti noin tuntia ennen paistamista. Suolaa saa ripotella lihaan aika reilusti. Nosta liha jääkaappiin tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kuumenna paistinpannu ja paista lihaan kummallekin puolelle hyvä pintaväri. Nosta lihapala uunivuokaan. Kaada pannulle maitoa ja lisää mausteet (ei vielä suolaa ja pippuria). Anna kiehahtaa ja lisää sitten suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Kaada maitoliemi lihan päälle uunivuokaan. Nosta vuoka uuniin 150 asteeseen ja paista pitkään, kunnes liha on helppo murentaa esimerkiksi haarukkaa käyttäen. Meillä liha oli uunissa liki 4 tuntia.

Maitoliemi muuten kokkaroituu uunissa - älä siis säikähdä puuromaista koostumusta.


SITRUUNAINEN PERUNAMUUSI

keitettyjä perunoita
maitoa
sitruunan kuorta raastettuna
sitruunamehua
suolaa

Soseuta kuoretta keitetyt perunat ja lisää joukkoon maitoa (tai kermaa, jos haluat täyteläisempää). Tee siis sen paksuinen muusi, joka sinua miellyttää. Mausta muusi haluamallasi määrällä raastettua sitruunankuorta ja sitruunamehua, sekä suolaa.


2 kommenttia:

  1. Maitopossu on ollut ties kuinka kauan to do- listalla, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi. Mehevältä kyllä näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä en ollut kuullutkaan! Kyllä sun nyt kannattaa siirtää tämä ruoka viikonlopun ruokalistalle sieltä to do -listalta :)

      Poista