keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Lumituisku ja lihapata

Oi kevät! Pyöräilykausi pääsi jo hyvään vauhtiin, kun alkoi tulla taivaan täydeltä lunta. Pyrysunnuntai oli siis aivan täydellinen päivä muhevalle, pitkään uunissa hautuvalle lihapadalle.

Tänään aurinko jo vähän sulatteli lumia paikoin pyöräteiltä, joten toiveissa on päästä vielä joskus rattaille.


LIHAPATA

n. 1 kg naudan sisäpaistia
2 rkl paprikajauhetta
runsaat rouhaisut mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
10 pientä salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 punainen paprika
5 cm:n pätkä sellerinvartta
n. 4 dl vettä
1 rkl sinappia
1 lihaliemikuutio

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuutioi liha reilun kokoisiksi paloiksi, paljon suupalaa isommiksi. Kuori ja puolita sipulit, silppua valkosipulinkynnet ja suikaloi paprika. Kuori ja paloittele porkkanat, viipaloi sellerinpätkä.

Paista lihapaloihin pannulla voissa tai öljyssä hyvä pintaväri, mausta ne paprikajauheella, rosmariinilla, suolalla ja pippurilla, ja nosta lihat uunivuokaan. Kaada pannulle vettä ja lisää sekaan liemikuutio ja sinappi, ja kiehauta sekoitellen. Kaada liemi uunivuokaan lihojen päälle. Lisää sinne myös sipulit ja kasvikset. Laita kansi tai foliota vuoan päälle ja nosta vuoka uuniin. (Jos käytössäsi on kunnon valurautapata, voit hoidella ruskistuksen siellä, etkä tarvitse paistinpannua.)

Laske uunin lämpötila noin 45 minuutin kuluttua 150 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä ainakin kaksi tuntia. Pata on valmista, kun liha on pehmeää ja mureaa.


4 kommenttia:

  1. Kyllä se kesä sieltä vielä tulee. Pyöräilykelejä kaipaillaan täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo on ollut merkkejä kesän tulosta! Eilen niin komiasti aurinko paistoi, ja pyöräily maittoi :)

      Poista
  2. Kyllä ketuttaa tuo lumen tulo... mutta lumiseen säähän sopii kyllä pataruoka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruoka on siihen keliin omiaan. Mikähän olisi paras aurinkoisen sään eväs?

      Poista