perjantai 17. kesäkuuta 2016

Lihapullia ja linssejä

Lihapullat ovat aivan mainio ruoka ja yksi suosikeistani kautta aikain. Kun vaihtelee jauhelihoja (broileria, possua, nautaa, kalkkunaa) ja leikittelee mausteilla, niin lihapullavariaatioita on lukemattomia. Perinteisen muusin tai pastan sijaan lihapullat voi helposti yhdistää vaikkapa keittoon.

Donna Hay -ruokalehden (87, Jun/Jul 2016) ohjeessa lihapullat oli maustettu harissalla, marokkolaisella chilitahnalla. Lähikauppamme hyllyiltä ei harissaa löytynyt, mutta harissakastiketta oli. Kuin ketsuppia, sanoisin, mutta riittävästi sitä sekaan turauttamalla ja tuoreella chilillä terästettynä lihapulliin saatiin oikein miellyttävä maku. Lihapulliin käytetty pecorinojuusto antoi sekin kivan lisäsäväyksen makuun. Tomaattimurskassa linssien kera kypsentyen lihapullista valmistui mitä maukkain yhden astian ruoka.


Tässä hiukan alkuperäisestä muunneltu ohje:

LIHAPULLIA JA LINSSEJÄ TOMAATTIKASTIKKEESSA

400 g naudan jauhelihaa
3 rkl harissaketsuppia
puolikas punainen chili
1 tl suolaa
reilu kourallinen silputtua lehtipersiljaa
1 dl pecorinojuustoa raastettuna
1 tl tuoretta rosmariinisilppua
1 kananmuna

öljyä paistamiseen

2 tlk tomaattimurskaa + 1 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl ruskeaa sokeria
1 dl linssejä
kourallinen karkeasti silputtua mustakaalta
suolaa ja mustapippuria

Aloita lihapullista. Silppua chili ja sekoita se muiden ainesten kanssa jauhelihan joukkoon. Vaivaa nopeasti taikinaksi, pyörittele pieniksi lihapulliksi ja paista pannulla 3-4 minuutin ajan puoleltaan.

Lisää pannulle lihapullien joukkoon tomaattimurska, vesi, kasvisliemijauhe, sokeri ja kertaalleen siivilässä huuhdellut linssit. Sekoita ja keitä lempeällä lämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä. Minun linssipakettini sanoi siinä kestävän kymmenisen minuuttia.  Lisää kastikkeeseen suolaa (jos tuntuu tarvitsevan) ja ripaus mustapippuria. Lisää vielä lopuksi silputttu mustakaali ja sekoita.

2 kommenttia:

  1. Kaksi lemppariruokaa kimpassa. Pakko olla hyvää. Harissa on huippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olikin hyvää! Ihan justiinsa tajusin, että harissaa olisi voinut tehdä ihan itsekin. Mutta terästettynä se ketsuppiversiokin toimi ihan hyvin.

      Poista