sunnuntai 18. marraskuuta 2012

2 x aamupala

Joskus aamupala on niin hyvää, että se täytyy syödä kahdesti saman päivän aikana. Vaikkapa puoli yhdeltätoista ja sitten taas esimerkiksi kello yksi uudelleen.

Donna Hay -lehdessä nro 62 oli hyvin houkutteleva aamiaisleipä, jossa oli monta ihanan aamiaisen osasta yhdessä paketissa: leipä, muna, kinkku, juusto ja tomaatit, bonuksena ripaus chiliä! Ei tarvittu kuin kupponen hyvää teetä ja palanen tai kaksi (tai kolme) tätä leipää, ja aamiaistyytyväisyys oli taattu.

Tein ohjeeseen pieniä muutoksia johtuen jääkaapin tarjonnasta. Ohje on tässä nyt niin kuin minä sen tein, suluissa ovat Donna H:n aineet. Alkuperäisessä ohjeessa juusto käskettiin ripotella vasta munien jälkeen, mutta kun tein niin, niin munat jäivät tietysti piiloon, eivätkä näkyneet niin nätisti kuin lehden kuvassa. Siksi heitin vielä paistamisen puolivälissä koko komeuden päälle kaksi viiriäisen munaa, yksilöt nro 9 ja 10. Alunpitäen laitoin siis vain 8 munaa päälle. Tulikin nättejä! Siksi laitan ohjeeseen, kuten minä tein.

Jos haluaa kasvisversion, voi kinkun tilalle laittaa jotain muuta. Artisokansydämet voisivat sopia tähän hyvin.
Leipä, jolla on keltaiset silmät :) Halloween-kamaa!


AAMIAISLEIPÄ

1/5 pkt tuoretta hiivaa (1,25 tl kuivahiivaa)
1 tl sokeria
1,5 dl kädenlämpöistä vettä (160 ml)
n. 2,5 dl vehnäjauhoja (225 g)
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä (1/2 rkl)

10 viiriäisenmunaa (4 kananmunaa)
muutama siivu prosciuttokinkkua (pancettaa)
muutama miniluumutomaatti puolitettuna (250 g terttu kirsikkatomaatteja)
sopivasti raastettua parmesaanijuustoa (100 g raastettua gruyerejuustoa)
1 tl chilihiutaleita
1/2 tl kuivattua basilikaa (1/3 "cup" tuoretta basilikaa)

Tee ensin taikina. Liota hiiva veteen, lisää sokeri, suola ja oliiviöljy, sekoita. Lisää hiljalleen jauhoja, kunnes saat hyvän tuntuisen taikinan. Vaivaa taikinasta kimmoisa pallo ja jätä liinan alle nousemaan. Nostata taikinaa 20-30 minuuttia ja laita sitten uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Ota esiin suunnilleen 25 x 25 cm kokoinen korkeareunainen vuoka (minulla oli vähän pienempi) ja vuoraa se leivinpaperilla. Painele taikina vuokaan, reunoihin saakka. Ripottele taikinan päälle ruustoraastetta ja nostele päälle kinkkusiivuja vähän ruttuisesti. Lisää myös puolitetut tomaatit ja basilikaa. Riko päälle munia. Jos käytät tavallisia kananmunia, laita ne tässä vaiheessa. Jos käytät viiriäisenmunia, etkä halua niiden kypsyvän täysin, lisää ne vasta paistamisen puolivälissä. Ripottele pinnalle myös chilinsiemenet.

Paista leipää 220-asteisessa uunissa 12-14 minuuttia tai kunnes paistos on saanut kauniin värin. Minulla leipä oli uunissa viitisentoista minuuttia.

Oho, loppu!

8 kommenttia:

  1. Hemputin Donna Hay:D Koko ajan teitä neuvoo kaikenlaisten herkkujen pariin eikä meillä saa minkäänlaisia lehtiä käsiinsä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alat kyllä vaatia paikalliselle Ärrälle Donnan lehtiä! :)

      Poista
  2. Loistava idea ja varmasti herkullista! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista, kyllä! Ja ihan mahtava idea lykätä kaikki samaan syssyyn.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Vähän töisevä arkiaamuksi, mutta viikonlopulle mitä parhain!

      Poista
  4. Seuraavalla kerralla sinun täytyy tehdä tomaatista nenu ja suu (ja kutsua meidät aamupalalle). NÄyttää ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuotekehittelijä sanoo, että paprikasiivusta saa hienon hymyn leipänaamalle :)

      Poista