torstai 7. heinäkuuta 2011

Tapakset salaatiksi, omppu lätyiksi

Tiistaina naatiskeltiin ihania tapaksia, joita vähän jäi seuraavallekin päivälle. Tapastelu sinällään ei enää kiinnostanut lounaalla, mutta salaatti houkutteli. Pohjaksi jääsalaattia ja rucolaa, päälle tapaksia. Tiistaina jääkaappiin jätetyt pekonipolot (peräti kolme siivua) pääsivät nyt menoon mukaan.

Ja niin tuli jämät käytettyä uudella tavalla! Illuusio kätevästä emännästä pysyi hyvin yllä myös päiväkahvien yhteydessä nautittujen omenalättyjen myötä. Keittiössä on pyörinyt yksi omena, joka alkoi osoittaa alustavia nahistumisen merkkejä. Mikä mainio tekosyy tehdä omenalättyjä!



OMENALÄTYT (vähän vajaa kakskyt lättyä)

n. 1/2 dl ohrajauhoja
n. 1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 muna
2 tl sokeria
ripaus suolaa

1 omena

Möykyttömän taikinan saamiseksi kannattaa laittaa ensin jauhot kulhoon ja kaataa noin puolet maidosta niiden sekaan. Jauhot saa näin tasaisesti sekoittumaan nesteeseen. Kun seos on sileää, lisätään loppu maito sekä muna, suola ja sokeri. Taikina saa jäädä joksikin aikaa turpoamaan.

Kuori omena. Poista omenaporalla siemenkota. Siivuta omenasta renkaita, jotka ovat max 2 mm paksuja (paksummat eivät jaksa pehmentyä pannulla riittävästi). Laita lättypannun koloihin haluamaasi rasvatuotetta ja omenasiivu. Anna paistua ihan hetken ajan näin. Lisää sitten lättytaikinaa ompun kera paistumaan. Käännä lätyt, kun taikina alkaa hyytyä ja pohja on saanut sopivasti väriä.

Kanelisokeri sopii päälle ripoteltavaksi, eikä hilloa tarvita välttämättä lainkaan.

4 kommenttia:

  1. Sehän ei ole mikään illuusio, vaan sinä oot Kätevä Emäntä!

    Aivan ihanan näköiset ja kuuloiset herkut taas kerran. Omppulätyt lähtee kokeiluun kyllä hetimiten! Teillä on vissin sellainen räiskälepannu, jolla voi paistaa monta pikkulättyä kerrallaan?

    Puuro miehen ja naisen tiellä pitää, siispä huomenaamulla tyär saa ensikosketuksen kaurapuuroon. Gourmettia? Not.

    VastaaPoista
  2. Meidän pannuun mahtuu nelijä lättyä, oikein on kätevä ja kiva. Se on ihan teflontyyppinen pannu, vaikka valurautaisella taitais tulla ihan parhaimmat.

    Asennetta, Outi, asennetta! Kaurapuuro on melekonen gurmee, etenkin jos saa soppaa siihen laittaa kaveriksi. Piiperölle ei taida vielä pitkään aikaan semmonen yhistelmä käydä...

    VastaaPoista
  3. Täältähän löytyi kiva uusi oululaisblogi! Ihania herkkuja olet laitellut ja lätyt näyttävät huisin hyviltä. Ohrajauhot lettutaikinassa on kyllä ihan must-juttu! Joskus lapsena muistan tehneeni tällaisia omppulättyjä useinkin, mutta sen jälkeen en ole tainnut suuhuni pistää. Oiskohan revanssin paikka?

    VastaaPoista
  4. Kiitos Helmi! Mikä siinä onkaan, että pienikin määrä ohrajauhoja tekee lättytaikinasta täyteläisen ja maukkaan...? Rupiahan lättyjen tekoon :)

    VastaaPoista