tiistai 5. heinäkuuta 2011

Tiistai-illan tapakset

Jääkaapissa oli broilerin ohuita fileitä ja pekonia. Kotiharmin mielessä siinteli niistä tehty pasta. Vaan kuinkas kävikään... tuli tapaksia! Siis broiskuista. Pekoni jäi jääkaappiin odottamaan parempaa tuuria. Kaappien kätköistä löytyi artisokansydämiä, tapenadea ja täytettyjä pieniä paprikoita. Kavalkadi täydentyi vielä perunoilla, paprikalla ja serranokinkulla&hunajamelonilla. Maiskis!

UUDET PERUNAT JA CHILIKASTIKE (ohje Maittavat tapakset -kirjasta)
4 - 6 hengelle

450 g uusia perunoita

2 pilkottua valkosipulinkynttä
2 kuivattua punaista chiliä
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl sherryetikkaa
n. 2 dl oliiviöljyä
suolaa

Keitä perunat (sanoo ohje). Me paistoimme ne uunissa: Uudet perunat pestiin huolella ja halkaistiin kahtia (neljäänkin osaan voi pilkkoa, jos ovat isoja). Perunat laitettiin uunivuokaan ja päälle luiruteltiin oliiviöljyä ja ripoteltiin hiukan suolaa. Uunissa (225 astetta) ne kypsyivät... jaa, taisin unohtaa katsoa aikaa... no ehkä puoli tuntia. Vähän ruskettuneita ja pehmeitä olivat, kun otin ne pois.

Perunoiden kypsyessä tee chilikastike: Pane pilkotut valkosipulinkynnet, kevyesti murskattu chili ja paprikajauhe mortteliin ja survo tahnaksi. Mausta maun mukaan suolalla ja sekoita sherryetikka vähitellen joukkoon. Sekoita oliiviöljy mukaan viimeiseksi. Perunoita voi siis tässä sopivasti tulisessa lillingissä dippailla.


PAPRIKOITA ETIKAN JA KAPRISTEN KANSSA (ohje Maittavat tapakset -kirjasta)
kuudelle

1 rkl kapriksia
4 rkl oliiviöljyä
1 kg paprikoita
4 silputtua valkosipulinkynttä
2 rkl sherryetikkaa
suolaa ja pippuria

Suikaloi tai paloittele paprikat aika reiluiksi (noin kahden suupalan kokoisiksi). Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista paprikoita keskilämmöllä välillä sekoitellen n. 10 minuuttia tai kunnes ovat tummuneet ja pehmenneet. Lisää kaprikset (jotka voit halutessasi huuhdella) sekä valkosipuli ja kypsentele vielä pari minuuttia välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon etikka ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Kypsennä vielä pari minuuttia.
Paprikat maistuvat sekä lämpiminä että kylminä.


Ja ne broiskut!

4 ohutta broilerinfilettä
1/2 dl oliiviöljyä
noin puolen sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua
ripsaus suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
1 tl juoksevaa hunajaa

Paloittele fileet neljään kutakuinkin tasakokoiseen palaan. Sekoita marinadin ainekset ja heitä broiskut joukkoon. Anna maustua - puoli tuntiakin riittää. Paista pannulla niin että saavat vähän väriä. Lisää halutessasi suolaa ja esim. basilikasilppua.

2 kommenttia:

  1. kivat sivut ja hieenoja kuvia. Näin voi käydä, kun kylässä keittokirjoja tutkailee, et pastasta tuleekin tapaksia. : ) ups

    VastaaPoista
  2. Se oli hyvä käynti, innoitti moneksi päiväksi ruuan tekoon :)

    VastaaPoista