perjantai 16. syyskuuta 2011

Valakia pizza

Pizza on hyvää. Kotona tehty pizza voi myös olla hyvää. Ja uskokaa pois, myös ilman tomaattisoosia ja juustoa oleva pizza voi olla hyvää! Männä vuonna valistimme ensi kertaa makuhermojamme juurikin viimeksi mainitun kaltaisella pizzalla ja sen verran hyvää oli, että se on päässyt uusintatuotantoon. Minulla malliesimerkkiä on näyttänyt Glorian Ruoka&viini -lehti, jossa pizzan päällä on ilmakuivattua kinkkua ja salviaa. Keksimme lisätä päälle myös aurinkokuivattua tomaattia, jota ei alkuperäisohjeessa ollut. Muissakin keittiöissä tämän tyyppistä herkkua on tehty: sipulilla ja pekonilla on höystetty Pastanjauhajien pizza, kun taas Faktan&farfallen versio on  mozzarellaa, kesäkurpitsaa ja valkosipulia. Mielikuvitus vain on rajana!

Sitruuna antaa mukavaa raikkautta makuun ja salvia sopii sen ja kinkun kanssa hyvin yhteen. Juustoa ei ole, eikä pizza mielestäni sitä kaipaakaan. Voisihan tuota joskus kokeilla kyllä...

Minä tein pizzapohjan suunnilleen niin, että sekoitin vähän alle 2 dl:aan kädenlämpöistä vettä vajaa puoli pakettia hiivaa ja n. 1/2 tl suolaa. Sekoittelin, ja hiivan liuettua lisäsin pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja 3 dl vehnäjauhoja (niistä pari desiä oli durumvehnäjauhoja). Sekoittelin taikinaa ja lisäsin vielä ehkä desin verran jauhoja. Taikina jäi mukavan pehmeäksi. Lyhyen vaivauksen jälkeen laitoin taikinan nousemaan. Valkoiseen pizzaan käytin tuosta taikinamäärästä ehkä noin kolmasosan, lopuista tuli normipizzaa.

PIZZA BIANCA eli VALKOINEN PIZZA

köntti pizzataikinaa

n. 1 dl ranskankermaa
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria

muutamia siivuja ilmakuivattua kinkkua (pienemmäksi revittynä)
5-6 salvianlehteä silputtuna
4 aurinkokuivattua tomaattipalaa pilkottuna

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Tee taikinasta pallo ja kaulitse siitä ohut pizzapohja. Nosta pohja leivinpaperille. Laita uunipelti uuniin. Sekoita ranskankermaan sitruunankuori, sitruunamehu, suola ja pippuri. Ota pelti uunista ja liu'uta leivinpaperi pizzapohjineen pellille. Paista pohjaa uunissa vajaat 10 minuuttia, kunnes siihen alkaa juuri ja juuri tulla väriä. Ota pohja uunista ja levitä ranskankerma sen päälle, laita pizza taas uuniin ja anna olla 2-3 minuuttia, kunnes ranskankerma alkaa hyytyä. Ota taas pizza uunista ja levitä sen päälle salviasilppu, kinkkusuikaleita ja pilkotut tomaatit. Laita vielä uuniin pariksi minuutiksi.

Toinen pizzamme näytti ja maistui melko lailla erilaiselta. Ammattilaisvehkeet (by verkkokauppacom) meillä sentään on, kuten leikkuria tarkastelemalla huomaa :))

9 kommenttia:

  1. Onko siellä isäntä ostanu pyörösahan keittiöön :D

    Outi

    VastaaPoista
  2. "Hieno!" oli herran kommentti, kun näytin teidän pitsaleikkurikuvaa. Meillä mennään saksilla - hämmästelen, että on joku tekninen laite, joka meiltä puuttuu (kommentista päätellen ei kauaa).

    VastaaPoista
  3. Outi, pyörösahapa hyvinkin :) Meillä on pizzaleikkurikin, semmoinen tavallinen pyöriväinen, mutta tokihan se on pyörösahalla mukavampi pistellä lätty paloiksi.

    Hannele: teknistä tuossa vekottimessa on ulkonäkö :)) Kauramoottorilla toimii. Ja peseminen on haastavampaa kuin tavallisen leikkurin pesu. Mutta älä kerro näitä herralle - antaa hänen olla siinä illuusiossa, että laite on tekninen ja monimutkainen :)

    VastaaPoista
  4. Komian näkönen lätty! Pizza on niitä ruokia, joihin pitää mielitekoa kerätä mieluusti ainakin kolme päivää ja sitten kun sen tekee ja syö, on homma paketissa ainakin kuukaudeksi:))

    VastaaPoista
  5. Kiitos Campasimpukka! Minä kehräsin pizzanhimoa kolme viikkoa, joten kyllä se sitten eilen maistuikin. Pärjätään taas hetki ilman...

    VastaaPoista
  6. Ei hitsi miten mahtava pizzaleikkuri! Pakko ehkä hankkia miehelle tuollainen :D

    VastaaPoista
  7. Virpi, vielä ehtii joulupukin konttiin tilata pyörösahan :)

    Olen muuten saanut nyt koulutuksen härrävärkin pesuun. Sen voi avata, joten tiskaus käy suit sait helposti!

    VastaaPoista
  8. mulla taitaa olla vähän vääristynyt huumori mutta täälä hihittelen, että oikein "koulutus" hankittu...)

    Mahtaa "härrä"(sillai ruattalaisesti lausuttuna) olla mielissään kun on tuallanen rouva!! :D

    VastaaPoista
  9. Nanna, jos on ruåttalaisesti lausuttu härrä joskus ihan mielissäänkin, niin monet kerrat myös silmiään pyöräyttää rouvan kotkotuksille :)

    Ja hei, koulutus kannattaa aina ;)

    VastaaPoista