Söin viikolla aivan hirviän kauhiaa lasagnea eräässä kansanlääkintäkeskuksessa. Siinä oli semmoisia vetisenlötkyröitä lasagnelevyjä ja läpikuultavaa ruskeaa kastiketta, ja joitain jauhelihamuruja. Lasagnea tarjottiin noutopöydässä, jonka antimia emme tajunneet etukäteen käydä katsomassa silmästä silmään.
Jotta lasagnesta ei jäisi ikikammoa, piti sitä tehdä kotona pikimmiten. Jauhelihan sijasta piilotin levyjen väliin lohi-pinaattikastiketta. Päälle laitetut vuohenjuustosiivut kruunasivat lasagnen, ja ilman niitä se olisi saattanut olla ehkä jopa aavistuksen tylsä.
Tein lasagnen 20 x 20 cm -kokoiseen vuokaan. Tähän kirjatussa ohjeessa valkokastikkeen määrää on lisätty, sillä minun hitusen vähäisemmällä valkokastikemäärällä lasagne ei nyt suorastaan kuivaksi jäänyt, mutta olisi saanut olla vähän kosteampi.
VUOHENJUUSTOLLA KUORRUTETTU PINAATTI-LOHILASAGNE
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2 dl parmesaaniraastetta
suolaa, pippuria
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
n. 200 g lohta
1 rasia tuoretta pinaattia tai 1 pss pakastepinaattia
2 tl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
lasagnelevyjä
9 siivua vuohenjuustoa
Valmista valkokastike: Mittaa jauhot kattilaan ja kaada päälle pari desiä maitoa. Sekoita hyvin vispilällä ja lisää loppu maito hyvin sekoittaen. Kuumenna seosta hitaasti ja anna kuplia miedolla lämmöllä hetkisen. Lisää juustoraaste, suolaa ja pippuria, ja sekoita. Ota reilu 3 dl kastiketta toiseen astiaan odottamaan.
Silppua sipulit. Silppua vähän myös pinaattia, jos käytät tuoretta. Paksuimmat lehtiruodit kannattaa ensin poistaa. Poista lohipalasta ruodot ja nahka ja viipaloi lohi. Paista sipuleita pannulla, kunnes ne pehmenevät. Lisää lohisiivut ja paista hetki. Lisää pinaatit ja sekoittele. Lohi saa hajota tässä pieneksi silpuksi. Lisää sitruunanmehu. Kaada kattilaan jäänyt valkokastike lohi-pinaattiseokseen, suolaa ja pippuroi ja tarkista maku. Suolaa saa olla tavallista kastiketta hiukan reilummin, jotta myös lasagnelevyihin tulee suolaisuutta.
Nosta vähän kastiketta vuoan pohjalle. Laita päälle lasagnelevyt (meidän vuokaan meni kaksi levyä per kerros) ja niiden päälle taas kastiketta. Lasagnelevykerroksia tuli kaikkiaan neljä. Kaada päällimmäiseksi toiseen astiaan siirtämäsi valkokastike, jossa ei siis ole lohta eikä pinaattia.
Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia ja laita sitten päälle vuohenjuustoviipaleet. Laita paistos vielä uuniin ja anna sen paistua kunnes vuohenjuustoihin tulee aavistus väriä.
Salaatissa oli erilaisia vihreitä sekä tuoretta päärynää, salaatinkastikkeessa hunajaa, balsamicoa, oliiviöljyä ja hippunen suolaa. Täydellistä tämän lasagnen kanssa!
Kansanlääkintäkeskuksen lasagne:) Jotenkin mua naurattaa jo pelkkä ajatus.
VastaaPoistaVoin hyvin kuvitella, että tuo salaatti sopii loistavasti lasagnen kanssa yhteen. Laitankin sen päärynän korvan taakse.
Ankerias, meitä ei naurattanut, kun sitä lasagnea nieleskeltiin... :))
VastaaPoistaSäilykepäärynäkin on ihan yhtä hyvä tuohon niin vallan yksinkertaiseen salaattiin, mutta nyt tuoreet päärynät ovat olleet niin hyviä, ettei säilykkeeseen tullut tartuttua. Joskus olen tehnyt monimutkaista ja laittanut oikein kurkkuakin.
Oih, nam, kuulostaa ja näyttää herkulliselle. Tämä ohje meni kirjanmerkkeihini, kiitos siitä :)
VastaaPoistaVassokuu, Tellervo! Toivottavasti lasagne maistuu sitten kun saat sen kirjanmerkistä lautaselle asti :)
VastaaPoista