torstai 23. helmikuuta 2012

Retroherkku - voileipäkakku meren antimista

Ennen aikaan ei ollut juhla eikä mikään, ellei siellä tarjottu voileipäkakkua. Ne olivat niitä majoneesipläjäyksiä, ja kun ei paremmasta tiedetty, niin hyvinhän ne maistuivat. Nykyvoileipäkakun voi tehdä varsin kevyinkin aineksin, kun tarjolla on kevytjuustoja ja -kermoja, ja lopputuloksesta saa raikkaan ja maistuvan. Ja laktoosittoman!

Minä innostuin tekemään lohi-rapuvoileipäkakkua, kun pitelin Stokkalla näpeissäni jokiravunpyrstöpurkkia. Ajattelin ensin tehdä niistä Maalahden limppuviipaleiden päälle semmoista hyvää mönjää (ranskankermaa, limenkuoriraastetta, limen mehua ja mustapippuria), mutta jalostinkin ajatuksen kakuksi asti. Ostin lisäksi kylmäsavulohta ja tein siitä toisenlaisen mönjän...öh, siis seoksen.

Pyrin ulkonäössä huolettomaan vaikutelmaan = en viitsinyt alkaa pursottelemaan nättiä reunusta tuohon kalan ja juustokuorrutteen yhtymäkohtaan. Maku siitä ei onneksi kärsinyt :)


LOHI-RAPUVOILEIPÄKAKKU (pitkään leipävuokaan sopiva)

tummaa paahtoleipää siivuina (reilut kymmenen siivua)
2-3 siivua kylmäsavukirjolohta
50 - 100 g maustamatonta tuorejuustoa
kalalientä kostutukseen

Lohitäyte:
n. 150 g kylmäsavukirjolohta siivutettuna
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1/2 pienestä punasipulista
200 g maustamatonta tuorejuustoa (tai ruohosipulijuustoa)
3 rkl ranskankermaa
2 rkl tillisilppua
mustapippuria

Jokiravunpyrstötäyte:
1 prk jokiravunpyrstöjä
1/2 pienestä punasipulista
100 g tuorejuustoa
n. 1 dl ranskankermaa
1 rkl tillisilppua
limen kuorta raastettuna
tiraus limen mehua
mustapippuria

Keitä kananmunat koviksi. Tee kupillinen kalalientä ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leipäviipaleista kuoria ohuelti pois. Pese lime huolella ja raasta sen kuorta valmiiksi.
Vuoraa leipävuoka tuorekelmulla niin, että kelmu valuu reilusti yli laitojen. Asettele kelmun päälle pohjalle 2-3 lohisiivua sillä tavalla, että pohja peittyy nätisti.

Valmista täytteet. Silppua sipuli, lohi, tilliä ja ravunpyrstöt sekä keitetty jäähtynyt kananmuna. Sekoita kummankin täytteen ainekset omiksi seoksikseen, tarkista maut mieleiseksesi.

Kokoa kakku. Nosta vuoan pohjalla olevien kalasiivujen päälle leipäviipaleet ja kostuta niitä. Tunnustele sormilla kostutuksen tarvetta - ihan tuoretta leipää ei tarvitse kostuttaa kauhean paljon. Laita päälle lohitäytettä ja tasoita. Lisää leipäkerros ja kostuta, jonka jäkeen lisää ravunpyrstötäytettä. Sitten taas leipää ja lohitäytettä, leipää ja raputäytettä. Näistä määristä kumpaakin täytettä tuli kahteen väliin.

Käännä ylimääräiset kelmunrippeet napakasti kakun päälle ja nosta vuoka jääkaappin. Kuorruta ja koristele kakku seuraavana päivänä. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Notkista tuorejuustoa sekoittamalla sitä reippaasti ja levitä sitä sitten kakun reunoille. Voit halutessasi pursottaakin juustosta jotain kiemuraa ja koristetta. Koristele kakku mieleiseksesi.

10 kommenttia:

  1. Ja jos kerran retrokakkuja tehdään, niin retrokakkuaikaan oli kyllä vähemmän mitään pursotuksia...että sinänsä oikein bueno. Ja sisuskin näyttää herkulliselta. jostain syystä perheessäni ei ole koskaan harrastettu voileipäkakkuja vaan meillä on tehty aina leipiä: muna anjovis vaalealla ja rukiilla juusto meetwursti/kinkku ja siite ne kurkkuvuupaleet joihin leikattiin se viiva, että ne sai kierrettyä sillälailla siihen leivän päälle.

    VastaaPoista
  2. Totta, Nanna, eipä näkynyt pursotuksia retroaikana. Meilläkin oli niitä leipiä monesti, graavilohella tai suolalihalla, ja kiemurretuilla kurkkuviipaleilla tietenkin! Olihan ne leivät monin verroin helpompia tehdä kuin voileipäkakut.

    VastaaPoista
  3. Meilläkään ei tehty ikinä voileipäkakkuja, ei kyllä leipiäkään. Juhlista muistan salaatit, suolaset piiraat ja hedelmätornin.

    VastaaPoista
  4. Jaa mikä se hedelmätorni on? Meillä on lykätty hedelmät salaattiin, eikä ollenkaan torniksi.

    Minä se olen niin vanha, että olen voileipäkakkujen kulta-aikaa elänyt :))

    VastaaPoista
  5. Eipä ole voileipäkakun voittanutta! Muistelen, ettei sitä milloinkaan saanut syödä niin paljon kuin olisi halunnut.

    Sinullapa on oivallinen kikka kakun pinnoittamiseen, täytyykin kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Tuon kalalla päällystämisen näin kauan kauan kauan sitten telkkarissa, silloin kun ruokaohjelmat olivat vielä harvinaista herkkua. Monesti olen vuorannut vuoan reunat ja pohjan lohella, jolloin koko kakku on upea lohenpunainen, mutta nyt lohta oli niin vähän, ettei riittänyt reunoille saakka.

    VastaaPoista
  7. No sepäs kuulostaa kätevältä! Voisi toimia myös jonkin ohuenohuen poronpaistin tai vastaavan kanssa hyvin. Voileipäkakun pinnoittaminen pursotuksilla yms. on jotenkin hankalaa ja esimerkiksi kahvipöytätarjoilussa ikävää, kun tapaa kuorettua. Tämä vinkki täytyy laittaa muistiin!

    VastaaPoista
  8. Minäkin olen tuota poropaistia miettinyt, myös parmankinkku voisi olla kiva.

    VastaaPoista
  9. Onkohan me kattottu samaa ruokaohjelmaa, noin 15 vuotta sitten. Siinä lohella vuorattiin pyöreä kulho, eli kakusta tejtiin prinsessankakkumallinen, koristeena oli tyylikkäästi 2 ruohosipulia ristissä kakun päällä. muistan tuon ajan tarkasti, koska tein sitä eräisiin juhliin, ja kakut oli tosi kauniita. olen hiljattainkin etsinyt reseptiä, mutta en löytänyt, kun en muista, että minkämoinen leivänmuru-sörsseli sinne sisälle tuli. Kaunis se oli. pitää alkaa varmaan säveltämäään....

    VastaaPoista
  10. Ollaan varmaan, Nanna, katottu samaa ohjelmaa. Minäkin muistan, että kakku oli pyöreä, mutta sisuskaluja en minäkään muista. Ettei se Maija Silvennoinen olis ollut sitä tekemässä.....? Tai saatan muistaa ihan päin honkia.

    VastaaPoista