tiistai 20. marraskuuta 2012

Japanilaisittain


Olen hyvin harjaantumaton sushin tekijä, mutta syön sitä mielelläni pieninä annoksina. Makuja kotoa -blogin Heidi on kunnostautunut sushin tekijänä ja olen viime aikoina hänen blogistaan vaklaillut kuvia ja vinkkejä, ja haaveillut sushin tekemisestä. Viimein sitten sain itsekin sushit lautaselle. Melkoinen homma siinä oli, kun aiempia kokemuksia on tasan kaksi ja tekniikka on jokseenkin alkeellinen. Sushiriisin keittäminen tuntuu minusta ehkä kaikkein vaikeimmalta asialta, mutta kai siinäkin harjoitus tekisi mestarin. Ihan hauskaa puuhaahan tämä lopulta on.

Nyt tein ensi kertaa munakasrullaa (tuo vähän pitkulaisempi merilevällä "sidottu" viritelmä), josta tulikin hyvän makuista. Koossa pysyminen olikin sitten eri juttu :)

JAPANILAINEN MUNAKAS (yksi ohut munakas)

1 kananmuna
ripaus sokeria ja suolaa
vajaa 1/2 tl soijaa
vajaa 1/2 tl miriniä

Sekoita munakasainekset hyvin, mutta älä vaahdota. Kuumenna hiukan öljyä paistinpannulla ja kaada massa pannulle. Levitä massa ohueksi ja paista nopeasti molemmin puolin.

Minä nostin jäähtyneen munakkaan kelmun päälle bambumatolle ja levittelin päälle riisiä. Laitoin etureunalle sipauksen wasabitahnaa sekä paprikasiivuja ja mango-chilimarinoituja jokiravunpyrstöjä (ostin ne valmiina Stokkalta). Sitten vain rullasin (jopa se kuulostaa helpolta) bambumaton avulla ja yritin tehdä tiiviin paketin. Ei ihan onnistunut.

Kaliforniarulliin (riisi päällä, koristeena seesaminsiemeniä) laitoin sisälle lohta ja ravunpyrstöjä sekä avokadoa. Niiden tekeminen oli ihan hirveää puuhaa tämmöiselle räppäkäpälälle! Neljä jollain tapaa kuvauskuntoista yksilöä sain leikattua. Katsokaapa malliksi myös näitä nättejä.

Taustalla töröttävissä onigireissä (palloset) oli sisällä etualalla olevaa teriyakilohta (jonka marinoin samassa liemessä kuin tofut viime viikolla, ja paistoin pannulla ja valelin pannuun laittamallani vähäisellä liemimäärällä). Hyvää! Hienoja (hienompia) onigirejä on tehnyt myös Ankerias Vipunen.

- - -

Heidin kuvista saa vinkkiä rullaatirullauksesta. Minä en kyennyt kuvaamaan, kädet olivat ihan riisissä.

9 kommenttia:

  1. Kannattaa laittaa saataville pieni kuppi vettä, jossa on liraus riisin maustamiseen tarkoitettua seasoningia. Siinä kun kostuttaa välillä käsiään, saa riisin pois käsistä ja riisikin samalla maustuu. Ei sillä tosin niin puhtaita käsiä saa, että kameraa voisi käpälöidä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijjaa...kiitos! Olis pitänyt kilauttaa sinne kaverille, kun näitä asioita pähkäilin :)

      Poista
    2. Siis oli mulla sitä vettä, mutta että sitä olis voinut maustaa liemellä...joo. Ens kerralla sitten.

      Poista
  2. Oi, tosi hienoja susheja! En oo koskaan itse kokeillut noita munakasjuttuja, kun mies inhoaa kananmunaa ja en jaksa pelkästään itselle tehdä. Meillä sushin tekeminen onkin hieman haastavaa, kun herralla on vielä kala-allergia... Onneksi voin käyttää kuitenkin rapuja :) Ja viimeksi oli jopa kalaakin, kun sitä oli ostettu muutakin juttua varten niin sain riivittyä muutaman palan sushillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakas oli minusta maukas, vähän eri makuinen kuin perusmunakas noiden mausteidensa ansiosta.

      Poista
  3. Sä olet turhan kriittinen, ihanan näköisiähän nuo on! :-) Nappaan sulta vinkin kääriä täytteet munakasrullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos, ainakin ne maistuivat hyvälle. Munakasrullaa aion minäkin vastaisuudessa tehdä uudelleen.

      Poista
  4. Yön (tai aamun, riippuu mistä suunnasta tätä kahtoo) pimeinä tunteina muistin nyt viimein tulla kahtomaan tätä blogia. Wautsi! Hiano blogi ja kylläpä nousee vesi kielelle katellessa, mitä kaikkea oot osannu/keksiny tehhä! Ei näistä ainakaan oo niiksi vartissa vasemmalla kädellä -resepteiksi ;)

    -J

    VastaaPoista