maanantai 28. tammikuuta 2013

Beef Wellington

Taas on selätetty yksi ruokahaaste: taikinakuoressa kypsennetty filee eli Beef Wellington. Ei se ollut vaikea, pelkästään monivaiheinen! Maut olivat ihastuttavat ja liha erittäin mehevää ja pehmeää.

Oululaisessa Ravintola Hellassa (jossa myös Campasimpukka oli nautiskellut hyvän aterian) olen joskus syönyt älyttömän hyvää poro Wellingtonia, muutoin ei wellingtonkokemuksia olekaan eli ei ole vertailukohtia hyvään annokseen. Uskaltaisinkin näin ensikertalaisena, ilman vertailukohtaa, arvioida lopputuloksen lähes kympin arvoiseksi, ja se on paljon se. Ainoana miinuksena pidin päätyjen hiukan liiallista taikinamäärää, mutta seuraavalla kerralla siihenkin kiinnitetään huomiota.

Me surffailimme netissä aikamme ja kokosimme oman versiomme tästä klassikkoruuasta.



BEEF WELLINGTON eli filee taikinakuoressa (kahdelle)

n. 300 g voi- tai lehtitaikinaa (pakaste)

n. 200 g naudan sisäfilettä (meillä oli tarkalleen ottaen 220 g painava pätkä)
suolaa ja mustapippuria
dijonsinappia

1 pieni salottisipuli
100 g siitakesieniä (tai herkkusieniä)
hiukan persiljaa ja timjamia (meillä oli tuoreita)
oliiviöljyä

3-4 siivua parmankinkkua

kananmunaa voiteluun

Sulata taikina. Meillä oli voitaikinalevyjä, jotka sulatuksen jälkeen litisteltiin yhteen ja taitettiin ja litisteltiin vielä uudemman kerran kaulintaa varten. Nosta myös file huoneenlämpöön.

Silppua sienet veitsellä hyvin pieneksi silpuksi, silppua myös sipuli. Paista niitä hetken aikaa pannulla oliiviöljytilkassa, lisää sitten joukkoon persilja- ja timjamisilppu, sekoita ja nosta jäähtymään.

Suolaa ja pippuroi file ja paista sen pinnat kiinni kuumalla pannulla (esim. voi-öljyseoksessa). Nosta file jäähtymään. Kun liha on jäähtynyt, levitä sen päälle joka puolelle ohuelti dijonsinappia.

Kauli taikinasta sen kokoinen levy, että saat lihan kääräistyä siihen. Asettele taikinalevyn keskelle parmankinkkuviipaleita ja levitä niiden päälle sieni-sipulisilppu. Nosta päälle lihapala. Riko kananmuna kulhoon, riko sen rakenne vaikka haarukalla hiukan vatkaten, ja voitele taikinalevyn reunoja kananmunalla. Kääräise taikinalevy lihan päälle. Taikinaa ei kannata olla monta kerrosta päällekkäin.

Vaihtoehtoisesti (mekin kokeilemme tätä seuraavalla kerralla): Levitä pöydälle kunnon pala kelmua ja lado sen päälle parmankinkkuviipaleet. Levitä kinkkusiivujen päälle sieni-sipulisilppu ja nosta file päälle. Kietaise kelmu kinkkusiivuineen päivineen fileen ympärille ja nosta jäähtymään jääkaappiin. Ota jäähtynyt kimpale jääkaapista ja poista kelmu. Nosta koko komeus kaulitun taikinalevyn päälle, voitele reunat ja kääri taikina ympärille.

Nosta taikinoitu file saumapuoli alaspäin pellille leivinpaperin päälle (jotkut paistavat kai ritilällä), tuikkaa lihaan lihalämpömittari ja laita pelti 200-asteiseen uuniin. Meidän fileemme oli uunissa puolisen tuntia ja mittari näytti pois otettaessa 56 astetta. Anna paketin ässettyä noin 10 minuuttia ennen annospaloiksi leikkaamista.



- - -

Lisäkkeeksi tein juureskuutioita uunissa: perunaa, porkkanaa ja juuriselleriä kuutioina + mausteliemi hunajasta, tilkasta tummaa balsamiviinietikkaa ja lorauksesta oliiviöljyä, mausteena suolaa ja mustapippuria sekä kuivattua persiljaa ja tuoretta timjamia. Juureskuutiot kypsyivät uunissa 200 asteessa lihan valmisteluajan. Hyviä!

8 kommenttia:

  1. Täällä on siis klassikkokausi käynnissä, ensin kohokas ja sitten tämä! Pakko tunnustaa, etten ole edes maistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas, niinpä onkin! Mitähän klassikkoa sitä seuraavaksi keksisi...?

      Poista
  2. Näyttää järisyttävän hyvältä. Uuh. Tämä(kin) klassikko on täällä tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näyttää, ja myös oli järisyttävän hyvää! Laita klassikko to do -listalle, jonnekin kärkijoukkoihin :)

      Poista
  3. ahaa, wellingotnia gordon ramsays tyyliin, on muuten sitten hyvää kun siellä on sitä ilmakuivattua kinkkua vaikken muuten ramsaysta perusta kun meni mollamaan meidän suomalaisia perinneruokiamme käydessään helsingissä jokin vuosi sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein oli hyvä tämä Gordonin tyyli! Kinkusta tuli suolaisuutta ja makua myös taikinaan.
      Hyi Gordon mitä meni tekemään :)

      Poista
  4. Kertoisitko kuinka kauan pitää paistaa ku haluan lihasta medium+. En tykkää raakasta enkä edes puolikypsästä, mut en kuivastakaan! Kiitän kovasti jo nyt josa joku kertoisi sen! Tykkään kovi naudan fileestä, mut oon niin huono paistaan sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirpa, ellet vielä omista lihalämpömittaria, niin suosittelen lämpimästi hankkimaan sellaisen. Meillä on digitaalinen ja se on kyllä aivan tuikitarpeelliseksi osoittautunut kapine! Minä olen tosi huono arvioimaan ajallisesti, kuinka kauan lihan on hyvä olla uunissa, ja sen vuoksi käytän mittaria. Uunissaoloaikaan kun vaikuttaa mm. lihapalan koko, uunin lämpötila ja lihan lämpötila sen mennessä uuniin.

      Löysin pari vinkkiä netistä, auttaisivatko nämä:

      http://www.hookoo.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/kasittelyohje/naudan-sisafileen-paistaminen/

      http://www.snellman.fi/fi/lihamestarin-vinkit/naudan-sisafileen-paistaminen-kokonaisena

      Poista