perjantai 27. kesäkuuta 2014

Mamma mia, mikä lasagne!

Voi elämä. Taisin syödä Italian MM-jalkapallopelin aikana parasta lasagnea ikinä. Se oli pinaatti-salvia-saksanpähkinäpestolasagnea. Monimutkainen nimi, mutta yksinkertaisesti sanottuna järkkyhyvää.

Olen nähnyt telkkarista joskus milloinlie, kun italialaissyntyinen kokki Michela Chiappa teki tätä lasagnea, ja siitä saakka sen teko kotona on mielessä kaihertanut. Loma ja kylmä lomasää saivat vihdoin pastanveivaushanat auki ja uunin kuumaksi. Hyvää kannatti odottaa, todellakin. Sanoinko jo, että oli järkkyhyvää?!

Tein ohjeen puolitettuna, paitsi valkokastikkeen, jota tein vähän enemmän ja sitten vielä pikkuisen lopussa vielä ohensin lisämaidolla. Lisäsin hitusen valkosipulin määrää (koska se on aina ja iäti niin ihanaa), ja täydensin pestoa basilikalla sekä pienellä määrällä hunajaa (joka täyteläisti makua). Muuten tehtiin ohjeen mukaan. Kirjaan tähän sellaiset määrät, joilla meidän herkkuannoksemme valmistui (noin 19 x 19 cm:n kokoiseen uunivuokaan). Valmistin itse pinaattisen pastataikinan, mutta aivan hyvin tässä voi käyttää myös kaupan valmiita pinaattilasagnelevyjä. Silloin ilmeisesti kannattaa tehdä valkokastikkeesta juoksevampaa (ja ehkä vähän enemmänkin kuin ohjeessa).


PINAATTILASAGNE SALVIA-SAKSANPÄHKINÄPESTOLLA

Pasta:
140 g tuoretta pinaattia
200 g (durum)vehnäjauhoja + tarvittaessa lisää
1 kananmuna

Huuhtele pinaatinlehdet ja laita ne vesitilkan kanssa kattilaan tai paistinpannuun. Kuumenna ja sekoittele, anna pinaatin kiehahtaa ja pehmentyä. Nosta pinaatti siivilään ja valuta kunnolla. Painele ylimääräiset nesteet pois ja jäähdytä pinaatti. Hienonna jäähtynyt pinaatti. Se käy näppärästi veitsellä, mutta voit myös käyttää jotain surravärkkiä.

Laita jauhot, kananmuna ja hienonnettu pinaatti kulhoon. Sekoita taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää vähän vettä (tai kananmunaa). Jos on liian vetelää, lisää jauhoja. Kun ainekset ovat sekoittuneet, nosta taikinapallo leivinalustalle tai pöydälle ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja varovasti, jos taikina meinaa tarttua alustaan. Koostumuksen tulisi olla kuin muovailuvahaa. Jätä vaivattu taikina lepäämään kelmuun käärittynä puoleksi tunniksi ennen kaulimista.

Kauli tai veivaa pastakoneen läpi pieni pala taikinaa kerrallaan (pienempi kuin tennispallo, suosittelen). Taikinalevyt saavat olla noin kolmen pelikortin paksuisia. Meillä viimeinen silaus veivattiin pastakoneen 5-säädöllä. Nosta kapeat pastalevyt esimerkisi tuolin selkänojille leivinliinojen päälle. Ei kannata laittaa sinne roikkumaan kovin pitkiä levyjä, koska ne ratkeavat ja putoavat.


Pesto:

1 valkosipulinkynsi
50 g saksanpähkinöitä
10 salvianlehteä
10 basilikanlehteä
50 g parmesaania raastettuna
1/2 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
1/2 tl juoksevaa hunajaa
3-5 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Surauta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Aloita vähemmällä oliiviöljymäärällä ja lisää sitä tarvittaessa. Pesto saa olla koostumukseltaan sellaista, että sitä voi helposti levittää pastalevyille.

Valkokastike:
n. 40 g voita (tai vastaava määrä nestemäistä margariinia)
3/4 dl vehnäjauhoja
5-7 dl maitoa
kourallinen parmesaaniraastetta
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää

Sulata kattilassa rasva ja lisää sinne vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja lisää sitten maitoa vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, jotta vehnäjauhot sekoittuvat kunnolla, eikä tule möykkyjä. Anna kiehahtaa, jotta näet, miten paksua kastikkeesta tulee. Lisää joukkoon parmesaani ja sekoita. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella muskottipähkinää. Kastikkeessa saa olla hiukan enemmän suolaa kuin tavallisen lasagnen valkokastikkeessa.

Lisäksi:
- 1 dl parmesaanijuustoa
- n. 200 g mozzarellajuustoa (meillä oli kevyempää17%:sta mozzarellaa)

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Kun kaikki osaset ovat valmiita, voit aloittaa lasagnen kokoamisen. Leikkaa pastalevyt vuokaan sopivan mittaisiksi pätkiksi. Keitä isossa kattilassa vettä ja kiehauta nopeasti kukin pastalevy (yksittäin, etteivät tartu toisiinsa). Noin 30 sekuntia riittää. Nosta levyt keittämisen jälkeen kylmään veteen toiseen kulhoon  (jotta kypsyminen loppuu) ja siitä puhtaan keittiöpyyhkeen päälle odottamaan.


Kokoa lasagne. Voitele vuokaa kevyesti oliiviöljyllä. Laita vuoan pohjalle hiukan valkokastiketta ja nosta päälle lasagnelevyjä. Levitä levyille hyvin ohuelti pestoa (ei tarvitse tulla säntillisesti joka neliösentille) ja peston päälle valkokastiketta. Ripottele päälle parmesaaniraastetta ja riivittyä tai raastettua mozzarellaa. Toista näitä kerroksia. Päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle tulee vain valkokastiketta ja juustoja.

Paista lasagnea 180-asteisessa uunissa puolisen tuntia tai pidempänkin. Valmista on, kun pinta on saanut kauniin värin. Nosta lasagne uunista ja anna sen rauhoittua noin 10 minuuttia ennen ruokailua.


I-ha-naa!!!

8 kommenttia:

  1. Salvia-saksanpähkinäpesto kuullostaa taivaalliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän olisi helposti lusikoinut vaikka leivän päälle. Tai sellaisenaan :)

      Poista
  2. Niin kaunis tuo taikinapallo!

    VastaaPoista
  3. Ihanan väristä pastaa ja onpas kyllä herkulliset maut saatu koottua lasagneen. Pitääpä itselläkin testata toi pesto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väri oli komea ja maku vielä komeampi. Tee samalla koko lasagne, jos alat tekemään peston ;)

      Poista
  4. Kuulostaa ihan jumalaiselta. Tätä on pakko tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hopihopi pastaa veivaamaan ja herkuttelemaan! Hienostuneet maut vievät mukanaan.

      Poista