tiistai 24. kesäkuuta 2014

Munakoisotahna

Olen tahnaihminen. Artisokkatahna ja tapenade ovat usein tehtyjä kestosuosikkeja, mutta joskus pitää kokeilla jotain muutakin. Viikonlopun uusin oli munakoisotahna, jota kutsutaan Välimeren liepeillä nimellä "baba ganoush". Sen tekeminen on helppoa: tuikataan kokonainen munakoiso uuniin grillivastusten alle (tai grilliin) ja annetaan kuumuuden tehdä tehtävänsä. Sitten vain vähän sörssäillään ja lisäillään makuja, ja lopuksi nautitaan vaikkapa pitaleivän tai tavallisen leivän kera. Tai popsitaan sellaisenaan kupista.



MUNAKOISOTAHNA

1 munakoiso
1-2 valkosipulinkynttä (riippuen siitä miten paljon niistä tykkää)
1 tl tahinia
suolaa, valkopippuria
1-2 rkl sitruunamehua
(voit lisätä myös lehtipersiljasilppua)

Tuikkaa munakoisoon puukonkärjellä tai haarukalla muutama reikä ja grillaa (uunin grillivastustenkin alla voi olla) sitä joka puolelta, kunnes munakoiso on kurttuinen ja pehmeä. Ei haittaa, vaikka pinta hiiltyy.

Anna munakoison jäähtyä hieman ja halkaise se sitten pitusuunnassa kahtia. Kaavi sisus lusikalla pois ja siirrä astiaan, jossa se on helppo sauvasekoittimella surrata tahnaksi. Soseuta munakoison sisus ja lisää soseeseen raastettu valkosipulinkynsi, tahini, ripaus suolaa ja pippuria sekä sitruunamehua. Sekoita ja anna ässettyä jonkin aikaa ennen tarjoilua. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä tarjoiluvaiheessa.

6 kommenttia:

  1. Baba ganoush kuten monet muutkin töhnät ovat minunkin suosikkejani. Kypsytän munakoisot yleensä uunissa 200 asteessa ilman grillivastusta koska uunimme grilli tekee kiltisti sanottuna hieman epätasaista jälkeä ja luulen, ettei koiso ehtisi kypsyä ennen kuin pinta palaisi täysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä grillivastus toimii ainakin toistaiseksi niin hyvin, että sen käyttö sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Pitää joskus kokeilla normilämpöäkin ilman grillivastuksia. Munakoisosta saa kyllä ihania herkkuja, vaikkei se itsessään maistu oikein millekään.

      Poista
  2. Tämä on kyllä niin hyvää! Tuo puukotus/pistelytyövaihe on kyllä tärkeä. Unohdin sen kerran ja uunissa tapahtui pienimuotoinen, mutta suhteellisen kovaääninen räjähdys :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin, että millä lailla koiso reagoi, kun paine kasvaa ilman pistelyä liian suureksi. Sinun kommenttisi vastasikin tähän kysymykseen :)

      Poista
  3. Meilläkin tehdään ahkerasti tahnoja. Ne on kivoja myös alkupalana, kun itse vielä hyörii keittiössä ja vieraille haluaisi jo jotain pientä syötävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat - vieraille ja itsellekin, jos pääruoka on aikaa vievä ja tarvitaan ruuanlaittoruokaa :)

      Poista