sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Niin hyvää, ettei kuvatuksi saa!: Raparperipiirakkavinkki

Kyllä hymyilytti, kun luin toukokuun lopulla Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan tekstiä raparperipiirakasta. Olin itse leiponut samoihin aikoihin raparperipiiraan, ja sattumoisin hyvin samantapaisella ohjeella kuin Jonnakin. Olen vuosien varrella leipurihetkinäni tehnyt vaikka minkälaisia piiraita, esimerkiksi jugurtilla päättelystettyä tai kermaviiliversiota, ja tietenkin yhtä suosikkiani eli brita-kakkua raparperitäytteellä. Voidaan siis päätellä, että leipuri tarvitsee monta hyvää raparperipiirasohjetta!

Yksi mustikkapiirakkasuosikeistani on murupäällysteinen mustikkapiirakka. Käytin raparperipiiraaseen sen ohjetta, mutta vaihdoin mustikoiden tilalle kevään sesonkiherkun eli raparperin, ja pohjataikinan sokerin muutin kookossokeriksi. Kookossokerilla pohjan makuun tulee täyteläisyyttä ja väriä.

En ollut aikeissa kertoa piirakasta blogissa, mutta siitä tulikin niin hyvä, että yleisön pyynnöstä se pitää tänne kirjoittaa. Ennätin juuri ja juuri ottaa siitä pikaisen valokuvan ennen kuin se oli jo popsittu pois :)


RAPARPERIPIIRAS MURULLA

3 munaa
2,5 dl kookossokeria
150 g sulatettua voita
2 dl maustamatonta jugurttia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

n. 3 - 4 dl raparperipaloja

50 g voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi sekä jugurtti. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään, ja lisää ne taikinaan nopeasti puuhaarukalla sekoittaen.

Vuoraa korkeareunainen noin 25 x 35 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi. Ripottele päälle raparperikuutiot.

Nypi murutaikinaan tarvittavat voi, sokeri ja vehnäjauho sormin murumaiseksi seokseksi. Ripottele murut mustikoiden päälle.

Paista piirasta 175-asteisessa uunissa 35 - 40 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Mulla onkin kookossokeria kaapissa, enkä ole osannut käyttää sitä nähtävästi oikein mihinkään (tai olen unohtanut sen olemassaolon), joten hyvä vinkki, että piirakkapohjaan sopisi hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii tosi hyvin piirakkapohjaan, olen testannut jo monet kerrat. Pidän kookossokerin makuvivahteista, eikä se ole niin makeaa kuin valkoinen sokeri.

      Poista
  2. Herkullisen näköinen piiras. Näitä raparperiohjeita ois nyt vaikka kuinka paljon tarjolla, toinen toistaan houkuttavampia. Harmi, että raparperisesonki kohta ohitse. Nyt pitää ahkeraan testailla eri versioita. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! Raparperi on niin suurta herkkua, että siitä voi pyöräyttää piirakan jos toisenkin ihan testimielessä reseptikokeiluina :)

      Poista
  3. Kookossokeri on ihanaa. Siitä tulee ihan mahtava karamellikastike.

    Kyllä minäkin tunnustan leiponeeni yhtä sun toista raparperista, mutta oikeasti se jää vuosittain muutamaan piirakkaan. Tuo linkkaamasi on toinen niistä ja raparperi-vadelmagalette on ehkä pakko tehdä taas juhannukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karamellikastiketta ei kyllä tule useinkaan tehtyä, mutta kun seuraavan kerran teen, niin kookossokeriin ilman muuta!

      Galette - yhtään minkäänlaisena versiona - on vielä tekemättä, vaikka aikomus on ollut hyvä :)

      Poista