Tänä(kin) koronakeväänä kansa on hullaantunut ulkoilusta ja retkeilystä. Roskien määrä taukopaikoilla on moninkertaistunut, samoin nuotiopuiden kulutus. Moni on ehkä miettinyt makkaran sijaan muunkinlaista retkievästä. Meillä on syöty tänä keväänä retkellä esimerkiksi lämpimiä leipiä, jotka ovat herättäneet kiinnostusta muissakin retkeilijöissä. Eräänä viikonloppuna kävimme kiikaroimassa lintuja, ja päätimme ottaa mukaan keittoa. Armastus on hommannut oikein tähän tarkoitukseen soveltuvan termosastian, ja sitä piti testata. Liminganlahden luontokeskuksessa grillauspaikat olivat hyvin kansoitettuja, joten vältimme oman sopan ansiosta ruuhkan niiden ympärillä.
Keitto syntyi osin jääkaapin jämäaarteista. Paprikasosekeitto oli mielessäni, ja se jalostui juuripersiljalla. Hain kasviksiin lisämakua paahtamalla niitä uunissa. Sitten olikin helppo surauttaa keitto soseeksi ja maustaa. Nopeaa ja erittäin hyvää! Sopii syötäväksi myös muulloin kuin retkiolosuhteissa. Keiton päälle ripoteltavaksi voisivat sopia raejuusto, fetajuusto tai jokin siemensekoitus.
PAAHDETTU PAPRIKASOSEKEITTO (3-4 annosta)
3 punaista paprikaa
2 juuripersiljaa (tai ihan pieni palanen juuriselleriä)
1 iso porkkana
3 valkosipulinkynttä kuorineen
öljyä
1 prk säilöttyjä tomaatteja (tai tomaattimurskaa) + noin purkillinen vettä
suolaa
noin lusikallinen hunajaa
1 tl balsamiviinietikkaa
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja lohko paprikat, poista siemenet. Kuori juuripersiljat, leikkaa ne puoliksi ja sitten puolikkaat pitkittäin korkeintaan pikkurillin paksuisiksi suikaleiksi (jotta kyspyminen nopeutuu). Kuori myös porkkanat ja leikkaa samankaltaisiksi suikuloiksi. Valkosipulinkynsiä ei tarvitse vielä kuoria. Lataa kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Liruttele niiden päälle hiukan öljyä. Laita kasvikset uuniin paahtumaan. Noin 15-30 minuutin kuluttua alkaa olla valmista eli kasviksissa on vähän väriä (ei haittaa, vaikka on paljonkin, kunhan eivät pala karrelle). Laita kattilaan purkillinen tomaatteja, noin purkillinen vettä ja kasvikset. Tässä vaiheessa voit puristaa pehmenneet valkosipulit pois kuoristaan. Varo ettet vahingossa syö niitä, ovat nimittän tooooodella hyviä ja makoisia. Jos juurekset eivät vielä uunista otettaessa ole täysin kypsiä, voit vielä keitellä niitä tomaattiliemessä hetken aikaa. Soseuta keitto ja mausta mieleiselläsi suolamäärällä, hitusella hunajaa sekä teelusikallisella balsamiviinietikkaa. Säädä keiton nestemäisyysaste sopivaksi. Me söimme, tai oikeastaan hörpimme retkellä keittoa mukeista, joten se sai olla aika juoksevaa. Lusikoitava keitto voi olla vähän paksumpaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti