sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Jättiläisraviolit

Kesällä talouteemme asettui pastamankeli ja sillä on toistaiseksi tehty vain tagliatellea. Kun kerran Lysti-putiikissa käydessämme käsiin tarttui kolmen pasteijamuotin kokoelma ja kun samalla mieleen tuli Kokit ja potit -keittiön Hannelen raviolioperaatio, niin ostopäätös oli selvä. Ensi kertaa raviolien näpertäminen jänskätti ja kolmesta muotista keskikokoinen tuli valituksi töihin mukaan. Seuraavalla kerralla uskon, että pikkumuotillakin voi onnistua. Pastataikinan tein kuten ennenkin. Täytteeksi olin ajatellut ricottaa ja pinaattia, mutta ricottaa ei lähikaupassa ollut. Ehkä onneksi... nimittäin omassa jääkaapissa oli kantarelleja, joista tuli pinaatin, sipulin ja parmesaanin kanssa oikein maukas täyte.

KANTTARELLI-PINAATTITÄYTE RAVIOLEILLE (n.16 reilunkokoista raviolia)

n. 150 g kanttarelleja pieniksi pilkottuna
puolikas pieni sipuli hienonnettuna
puolikas valkosipulinkynsi hienonnettuna
5-6 pallukkaa pakastepinaattia
desin verran parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
basilikaa

Paista sieni- ja sipulisilppua pannulla ja lisää kohta jäiset pinaatit. Kun pinaatit ovat sulaneet, lisää juustoraaste ja mausta suolalla, basilikalla ja pippurilla. Nosta täyte lautaselle jäähtymään ja ryhdy mankeloimaan pastataikinaa.

Mankeloidusta taikinasta tehtiin muotilla ympyröitä, joiden reunoja voideltiin munalla. Täytteen ( n. 1 tl) lisäämisen jälkeen taits ja naps ja kevyt puristus...
...ja hammasmuotin näköisesta laitteesta saatiin esille kauniita ravioleja.
Raviolit keitettiin runsaassa suolalla maustetussa vedessä, eikä keittoajasta ole hajuakaan. Viitisen minuuttia on villi veikkaus, mutta saattaa olla myös ihan virheellinen arvio. Raviolit tarjottiin tavallisen tomaattikastikkeen kanssa (sipulia, valkosipulia, tomaattimurskaa, kasvisliemikuutio, hunajata, basilikaa, oreganoa ja mustapippuria...ja ehkä chiliä vähäsen) ja hienona (myöskin maukkaana) väriläiskänä oli...

SALVIA-BASILIKAPESTO

kourallinen basilikanlehtiä
kourallinen salvianlehtiä
1 valkosipulinkynsi
n. ruokalusikallinen pinjansiemeniä
n. 1/2 dl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
jokunen ruokalusikka oliiviöljyä

Sori summittainen ohje, en mittaillut. Surraa ainekset esim. sauvasekoittimella sekaisin. Viritä oliiviöljyllä tarkoitukseesi sopivan paksuiseksi.

4 kommenttia:

  1. Minä ostin noita muotteja kirpparilta muutamia sen heinäkuisen pierogikokeiluni jälkeen, olisi varmaan saanut nätimpiä palleroita aikaan. Mutten ole vielä niitä kokeillut ravioliin, minulle tulee innostus tehdä itse pastaa noin kerran vuodessa ja se meni jo toukokuussa:))

    VastaaPoista
  2. Nättejä noilla muoteilla kyllä tulee, mutta eikö se maku loppupeleissä ole tärkeintä :) Mulla on vielä pastainnostusta riittämiin, kun vasta kesällä pääsin siihen kiinni. Pitäis huolehtia siitä, että into jatkuu, eikä tuo(kin) kone jää köökinnurkkaan venymään käyttämättömänä.

    VastaaPoista
  3. Härgyydeli, mullakin on noita muotteja 3 kokoa, oon aina pitänyt niitä pasteijamuotteina, ei oo tullu mieleenikään, että niillä voipi tehdä ravioleja.
    Itseasiassa en ole koskaan tehnyt raviolejakaan, mutta se on kyllä ollut mielessä jo pitkään, ja nyt tuntuu että h-hetki on käsillä....

    VastaaPoista
  4. Nanna: Ravioliaskartelu näillä muoteilla oli todella hämmästyttävän helppoa ja kätevää! Ravioleja olisi tullut helposti isommallekin porukalle, harmi vain ettei tällä kertaa semmoiseen ollut tarvetta. Ja ihan pikkusen vaikutti sekin, että täyte loppui :)

    VastaaPoista