lauantai 10. syyskuuta 2011

Kotikebab

Kerran lounaalla (kebabkiusauksen äärellä) työporukan voimin mietittiin, että jos olisi olemassa eläin nimeltä kebabi, niin miltä se näyttäisi. Ehkä samanlainen kuin okapi. Melko älyllistä keskustelua... :)

No niin, tämän nokkelan avauksen jälkeen asiaan. Olemme pitkään miettineet, että kotonakin voisi tehdä joskus kebabia, ja nyt vihdoin ajatus muuttui lihaksi. Sananmukaisesti. Emme käyttäneet kebabinlihaa :) vaan naudan ja karitsan&naudan jauhelihoja. Innostusta siivittivät ohjeet Sillä sipuli -blogissa ja heidän mainitsemassaan Decapitated-blogissa. Pääsimme nauttimaan annoksista, joissa oli prikulleen oikea kebabmeininki! Nopeammin saat kebabisi pikaruokapaikoista, mutta saatko parempaa...? Kannattaa testata.
Seuraavassa ohjeistus meidän kebabherkkuun:

KEBABLIHA (reilu annos, jää pakastettavaakin)

800 g naudan jauhelihaa
300 g karitsan&naudan jauhelihaa
3 rkl aromisuolaa
1/4 dl mustapippurirouhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 tl cayennepippuria

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Sekoita mausteet jauhelihojen joukkoon ja vaivaa taikinaa pitkään ja hartaasti. Siitä pitää tulla kunnon tiivis möntti, jotta kebabin rakenteesta tulee oikeanlainen. Jaa taikina kahtia ja muotoile niistä pötkylät (n. 5 cm halkaisijaltaan). Kääri ne tiiviisti folioon (meillä foliota oli lopulta kolme kerrosta). Nosta pötköt esim. uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 100 asteessa neljä tuntia. Nosta valmiit pötköt uunista, mutta älä avaa vielä.

KEBABKASTIKE (tätäkin tulee reilusti, pakastin saa osansa)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 chiliä
1 pieni prk tomaattipyrettä
500 ml paseerattua tomaattia
n. 1 rkl ruokokidesokeria
1,5 rkl paprikajauhetta
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
öljyä
(ja jos haluat tulisen kastikkeen, kuten meillä, lisää kastikkeeseen vajaa teelusikallinen esim. Blairin "Sudden death" -chilikastiketta...ja on potkua!)

Tee kastike, kun olet saanut lihat uuniin. Silppua sipuli ja valkosipuli (jos et halua lopuksi soseuttaa kastiketta, silppua sipulit tosi pieniksi, niin minä tein) ja kuullota niitä öljyssä. Lisää silputtu chili ja tomaattipyre ja paista hetki. Lisää paseerattu tomaatti ja mausteet ja anna kiehahtaa. Maista ja säädä maut kohilleen. Anna kastikkeen kiehua n. puoli tuntia ja anna sen sitten jäähtyä.

JUGURTTIKASTIKE

n. 200 g turkkilaista jugurttia
2 valkosipulinkynttä
ripaus oreganoa ja persiljaa
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

Purista valkosipulinkynnet jugurtin joukkoon, sekoita ainekset ja laita soosi jääkaappin tekeytymään.

Me emme osanneet päättää, syömmekö lisänä lohkopottuja vai iskendertyylisesti leipää. Teimme molempia. Potut lohkottiin, ja niihin sekoitettiin öljyä ja grillaus- ja yleismaustetta. Uuni hoiti kypsennyksen 250 asteessa, kunnes lohkot olivat kypsiä ja niihin alkoi tulla pikkuisen väriä.

Leipänen tehtiin pizzapohjaohjeella ja -mallilla: 1,5 dl lämmintä vettä, 1 tl kuivahiivaa, vähän oliiviöljyä, ripaus suolaa ja sopivasti durumvehnäjauhoja (jotta taikinasta tuli pehmeä, mutta kätevästi käsiteltävä). Ainekset sekoitettiin, ja vähän vaivattiinkin, ja taikina nousi kotvasen aikaa (kun potut olivat uunissa). Kaulin taikinasta pizzapohjan ja paistoin sen uunissa esikuumennetulla uunipannulla 250 asteessa.


Vihdoin päästiin kokoamaan annoksia! Kebabpötköstä (folio kannattaa avata varovasti, koska joka välissä on lientä) leikattiin siivuja, joita nautittiin leipäpalojen ja pottujen kera. Kastikkeet olivat käsittämättömän hyviä, niin myös liha. Jotta terveyselementti ei unohtuisi, oli mukana myös salaattia, tomaattia, kurkkua ja punasipulia. Pööfekt!

Entäs ruokajuoma...?
Piimä! Lempeä piimän kosketus chilin lämmittämässä suussa oli poikaa :)

3 kommenttia:

  1. Ei totisesti mitään pikaruokaa, mutta herkulliselta näyttää!

    Täällä maistellaan tänään sitä teeripaistia. Jahtimiehet ovat parhaillaankin mettässä, joten eipä tijä vaikka saalista tulis lisääkin. Voit uskoa, että koiralan poika oli eilen poikki, mutta tänä aamuna väsymyksestä ei ollut tietoakaan. Isäntä oli paljon kankeampi :)

    Outi

    VastaaPoista
  2. Teeripaisti painii vähän eri sarjassa kuin kebab :) Teillä on lähiruokaa ja luomua parhaimmillaan! Toivottavasti koiralan pojallekin liikenee palanen palkkioksi uurastamisesta.

    VastaaPoista
  3. Poika oli saanut ensimmäisen herkkupalan jo eilen mettässä; sydämen. Välitön palkkio tietysti!

    O

    VastaaPoista