lauantai 17. marraskuuta 2012

Tortellinitehdas

Kotiharmin (ehkä Armastuksenkin) askartelijan kyvyt joutuivat äärimmäiseen pinnistelyyn, kun pantiin pystyyn tortellinitehdas. Myös hahmottamiskyvyt olivat haasteen edessä, kun yritin tiirailla kuvasta, miten kiepautus tapahtuu. Teimme tortellinilinjaston: levytys, pyörylät, täyte, reunojen kostutus, taitto, kiepautus. Yksinäni olisin askarrellut näitä ehkä kaksi tuntia, jos olisi riittänytkään.

Ja lopputulos? Verrattain maukkaat, vaikkakaan ei kauniit, sitruunalle vivahtavat broilertortellinit!


Paahdoin tortellineille kaveriksi uunissa punaista ja keltaista paprikaa sekä sipulia, valkosipulia ja kesäkurpitsaa. Ne maustoin balsamicolla, suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Päälle tietenkin oliiviöljyä. Kasvikset muhivat uunissa ensin 250 asteessa noin 15 minuuttia, sitten vähensin lämpöä 200 asteeseen. En oikein tiedä kuinka kauan ne siellä olivat, ehkä puolisen tuntia. Lopuksi sipelsin puolikuivattuja (aurinkokuivattuja) tomaatteja sekaan. Kasvisten maukas öljy toimi kastikkeena. Myös sipuliliemi ja pikkusipulit olisivat sopineet mainiosti tortellinien kanssa samalle lautaselle. Kirjan ohjeessa suositeltiin ragua eli (jauhe)lihakastiketta, mutta meille lihaksi riitti broileri.

Tortellinien ohje löytyi jostain vanhasta "Pronto! Pronto!" keittokirjassa, johon on koottu reseptejä Italian eri alueilta. Näiden tortellinien ohje oli Emilia-Romagnan alueen reseptien joukossa. Täytettä tuli tällä ohjeella reilusti, joten voit hiukan vähentää sitä halutessasi.


BROILERTORTELLINIT (neljälle)

250 g durumvehnäjauhoja
2 munaa (+ vähän vettä, riippuen kananmunien koosta)
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Sekoita ainekset taikinaksi. Minun piti lisätä munien jälkeen vielä pari ruokalusikallista vettä, jotta sain sopivan tuntuisen taikinan. Jos vaivaat taikinan käsin, työstä sitä kymmenisen minuuttia. Kääräise taikina sitten kelmuun ja jätä odottamaan.

2-3 broilerin luutonta filettä (meillä oli 3 ohutta rintafilettä)
reilu 1/2 litraa lihalientä
1 rkl ranskankermaa
2 keltuaista
1 sitruunan raastettu kuori
5 rkl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
ripaus muskottipähkinää

Keitä broilerinfileitä lihaliemessä. Ohuille fileille riitti keittoajaksi kymmenisen minuuttia. Hienonna broilerinlihat veitsellä hyvin pieniksi kuutioiksi, ja sekoita lihan joukkoon muut aineet. Maista suolaisuus, ja lisää tarvittaessa.


Kauli käsin tai pastakoneella taikinasta levyjä ja tee muotilla pyörylöitä. Nostele pyörylöille täytettä (mutta varo täyttämästä liikaa, silloin nyyttejä on vaikea sulkea) ja sipaise reunoja veteen kastetulla sormella (pysyvät paremmin kiinni)). Taita kiinni tiiviisti ja pyöräytä sormen ympärillä tortelliniksi. Helppo homma :) Nosta valmiit tortellinit esim. keittiöpyyhkeen päälle odottamaan keittoveteen pääsyä.

Keitä tortellineja suolalla maustetussa vedessä noin 9 minuuttia.


8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. On askarreltu, juu. Näitä ei kannata ryhtyä tekemään siinä vaiheessa, kun maha on jo kerran sanonut mur, ovat sen verran aikaa vieviä. Ihan niin kuin karkkipossu :)

      Poista
  2. Eipä olekaan tullut pitkään aikaan askarreltua. Meidän suosikkitortelliiniemme tekoon menee kanssa tuntikausia aikaa ja sitten ne tulevat syödyiksi lähes yhdellä kerralla.
    Ylitäyttämistä on tullut kokeiltua...
    Mitä muuten teit ylijäämätaikinalle? Me olemme yleensä laittaneet sen jääkaappiin ja keittäneet parin päivän sisällä "riekalepastaksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me tehtiin koko satsista tortellineja. Puolet keitettiin nyt, puolet laitoin lautaselle, peitin kelmulla ja laitoin jääkaappiin. Niiden aika koittaa huomenna, ja taidan keitellä pikkusatsin jotain tomaattisoosia niille. Täytettä jäi vähän, sen voi levittää vaikka parille voileivälle.

      Poista
  3. Täydellinen ajoitus. Just piti alkaa kaivelemaan netistä taas pastataikinan suhteita ja täältähän ne löytyivät kuin tilauksesta. Nehän on nättejä kuin sika pienenä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä turvaudun yleensä pastataikinan teossa durumjauhopussin ohjeeseen, se on siinä näppärästi saatvilla. Pitäisi vain joskus lisätä vaikka pinaattia taikinaan.

      Poista
  4. Mahtaviahan nuo ovat, ei syntyisi mun nakkisormilla ja onnettomalla hahmotuskyvyllä. Olen nyt rutkuttanut joka blogissa, missä vain on tehty itse pastaa, etten omista pastakonetta. Rutkutan siis täälläkin. Mun on pakko nyt se hankkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyviä ne ainakin oli! Monet makiat naurut pääsi tuossa teon aikana, kun kiepautukset olivat mitä olivat. Pastakone on kiva!

      Poista