tiistai 6. joulukuuta 2011

Mustaherukka-suklaamoussekakku

Olipahan makoisa kakku! Suklaan ja mustaherukan yhdistelmä oli erittäin hyvä. Makeutta ei ollut liikaa, ja tumman suklaan täyteläisyyden parina raikas mustaherukka oli passeli. Olipa viiltävä analyysi :) Ohjeen otin Kodin kuvalehdestä. Katsoppa toki kuva tuolta, ja hämmästele, että onko kyseessä sama kakku...

Minä en tehnyt pohjaa kuten ohjeessa, eli uunipellille. Sen sijaan tein pohjan suoraan pyöreään vuokaan (aika pieni, noin 21 cm läpimitaltaan oleva). Tein tuosta pohjaohjeesta 3/4 -määrän ja pohjasta tuli kuohkea ja korkea. Puolikaskin olisi piisannut. Näppäränä leikkasin pohjan kahteen osaan ja toinen puolikas on nyt pakasteessa odottamassa uutta tulemista. Suklaana käytin Fazerin tummaa suklaata ja maitosuklaata. Laitoin tummaa enemmän kuin lehden ohjeessa oli, ja maitosuklaata vastaavasti vähemmän. Myös mustaherukoita minulla taisi olla enemmän. Nappasin pakasteesta pussukan, jossa oli ehkä 5 dl marjoja.

MUSTAHERUKKA-SUKLAAMOUSSEKAKKU (gluteeniton)

Pohja: (Kodin kuvalehden mukaan)
4 munaa
1 ½ dl sokeria
½ dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 dl maizenaa
½ tl leivinjauhetta

Suklaamousse: (Kotiharmin versio)
150 g tummaa suklaata (Fazer)
50 g maitosuklaata
1 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Herukkamousse: (Kodin kuvalehden mukaan)
4 dl mustaherukoita
1 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl mustaherukkalikööriä
2 liivatelehteä

Kiille:
3 liivatelehteä
3 dl  sokeroitua mustaherukkamehua laimennettuna

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja levitä leivinpaperi uunipellille.

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää varovasti käännellen vaahtoon. Levitä taikina uunipellille. (Tai tee vähän pienempi taikina ja käytä pyöreää vuokaa.) Paista uunin keskitasolla 5–7 minuuttia. (Pyöreässä vuoassa tarvitaan pidempi paistoaika). Jäähdytä pohja.

Leikkaa kakkupohjasta 24-senttinen ympyrä. Nosta kakkupohja 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle.

Laita kerma kattilaan kiehumaan. Paloittele suklaat ja lisää kerman joukkoon. Hämmennä ja anna suklaan sulaa. Älä enää keitä seosta. Jäähdytä lähes viileäksi. Vaahdota ranskankerma ja sokerit, ja lisää suklaaseokseen. Kaada suklaamousse kakkuvuokaan pohjan päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Mittaa kattilaan 4-5 dl viinimarjoja ja vesi. (Minä laitoin vettä vain noin 1/2 dl, koska pakastemarjoista irtoaa nestettä jo itsestään.)  Keitä, kunnes marjat ovat pehmeitä. Painele marjat tiheän siivilän läpi ja ota paksuhko neste talteen. Kaavi siivilän pohjastakin marjamöhnä kulhoon. Sekoita ja jäähdytä. Sekoita herukkaliemi ja tuorejuusto tasaiseksi. Liota liivatelehtiä 10 minuuttia kylmässä vedessä. Vaahdota kerma ja sokerit.

Kiehauta likööri kattilassa, nosta liivatelehdet vedestä, purista ja nostele likööriin. Sekoita. Jäähdytä 5 minuuttia. Sekoita liivatelikööri tuorejuustoseoksen kanssa tasaiseksi. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen seokseen. Kaada herukkatäyte suklaakerroksen päälle vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa.

Liota liivatelehtiä 10 minuuttia kylmässä vedessä kiillettä varten. Kiehauta herukkamehu. Sulata puristellut liivatelehdet mehuun. Jäähdytä viileäksi. Kaada kiille vuokaan kakun päälle ja anna hyytyä 3 tuntia jääkaapissa. Koristele marjoilla.

Ja nyt KUUMA VINKKI by Kotiharmi: Älä vuoraa vuokaa elmukelmulla ennen kuin alat kasata sinne mousseja ja kiillettä. Silloin sinulle käy näin:
Maan vetovoima vetää ihanan kiilleliemen kohti jääkaapin hyllyä! Kelmun vuoksi reunat eivät ole tiiviit ja mehu valuu alas ja alas ja alas ja irtopohjavuoasta tietysti hyllylle asti. Kivasti se oli hyytynyt tuohon hyllylle :) Mutta mukavampihan se olisi ollut kakun päällä... Tiedänpähän ensi kerralla, että alempien kerrosten on syytä asettua tiiviisti vuoan reunoihin asti, jotta ylin luiru ei valu alas. Ei sitä aina kykene ajattelemaan niin viisaita. Ja lukiko ohjeessa, että vuoraa vuoka kelmulla???? No ei!!! Oppia ikä kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti