keskiviikko 21. joulukuuta 2011
Tryffelien taikaa
Maku-lehti tarjoili vuonna 2005 (lehti nro 8) lukijoilleen taivaallisten tryffelien reseptin, johon sisältyy pistaasipähkinöitä. Olen kerran täsmälleen tuolla ohjeella näitä tryffeleitä tehnyt (naminami), mutta nyt piti vaihtaa pähkinät johonkin muuhun. Tuli mieleen kokkeilla karpalorouhetta ja turkinpippurirouhetta. Toimi! Etenkin jälkimmäinen oli suklaan kanssa niin hyvä yhdistelmä, että meinasi mennä enemmän aineksia suuhun kuin pallon muotoon vadille.
Karpalorouheelle en tehnyt mitään, mutta turkinpippurirouhe oli sen verran rouheaa, että sitä piti möyhentää lisää. Tavallisessa morttelissa se kävi kätevästi (Armastukselta) ja sekaan jäi vielä mukavasti isompiakin rouheita.
KARPALOTRYFFELIT / TURKINPIPPURITRYFFELIT (n. 20 kpl kumpaistakin)
300 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
2 dl kuohukermaa
1,5 dl tomusokeria
50 g voita
karpalorouhetta + turkinpippurirouhetta
Sulata suklaa vesihauteessa (tai mikrossa). Kuumenna kerma kattilassa ja lisää joukkoon voi ja tomusokeri. Sekoita kermaseos sulatetun suklaan joukkoon ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa seos jäähtyneenä kuohkeaksi.
Jaa suklaaseos kahteen astiaan. Lisää toiseen reilu ruokalusikallinen karpalorouhetta ja toiseen reilu ruokalusikallinen turkinpippurirouhetta. Sekoita kumpaistakin kunnolla. Nosta kupit jäähtymään hetkeksi, jotta pallojen muotoilu helpottuu. Pyörittele suklaaseoksista palloja (käsin tai kahden pikkulusikan avulla). Pyörittele karpaloiset karpalorouheessa ja turkinpippuriset omassa rouheessaan (joka siis kannattaa ennen tätä vaihetta murskata vielä vähän hienommaksi). Säilytä tryffelit jääkaapissa.
Suloinen suklaapallero menossa kohti karpalorouhekulhoa...
---
Toim. huom. seuraavana aamuna klo 6.25: Karamellirouheen hienonnus ei ollut hyvä idea. Yön pimeinä tunteina jääkaapin viileydessä hienoin turkinpippurijauhe oli kostunut, ja makeiset näyttivät kovin erilaisilta kuin eilen. Plääh.
Makuun tällä ei ollut vaikutusta, onneksi. Mutta olivathan nämä paljon houkuttelevamman näköisiä eilen!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mun karkeista tulee poikkeuksetta tosi rumia, mutta makuun se ulkonäkö onneksi harvemmin on vaikuttanut! Älä siis masennu, sun karkit sentään oli kauniita :)
VastaaPoistaJääkaappi taitaa olla kotitekoisille nameille petollinen paikka - meillä marmeladit sulivat kerran hyytelöksi. Se syötiin muistaakseni jogurtin ja jätskin kanssa.
VastaaPoistaVirpi, kiitos rohkaisevista (ja lohduttavista) sanoista :)
VastaaPoistaKomppaan Luimupupua jääkaapin petollisuudessa! Tästedes syön valmistamani karamellit heti :) Säilytys on pahasta.