lauantai 11. helmikuuta 2012

Kuuminta hottia - chili kokolihasta


Joskus talvella tuntuu, että vaikka on verhoutunut päästä varpaisiin villavaatteisiin, ei meinaa tareta millään. Silloin tarvitaan ruokaa, joka lämmittää ruumiin ja sielun. Chili toimii tällaisina hetkinä ihan parhaiten. Minä olen aiemmin tehnyt chiliä Prinsessakeittiön ihanalla chiliohjeella, jossa käytetään jauhelihaa. Armastus esitti viikolla, että eikö sitä chiliä voisi tehdä kokolihasta. Niin, miksipä ei. Nytkin avasin Prinsessakeittiön chiliohjeen ja soveltelin oman versioni siitä.

Valitsimme lihaksi naudan keittolihaa. Ajattelimme, että turhaan mitään filettä käyttää, kun pitkään haudutettavaan chiliin sopii edullisempikin liha.

SIELUN LÄMMITTÄJÄ - CHILI KOKOLIHASTA

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 kukkurallinen tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa
n. 500 g naudan keittolihaa
1 paprika
3-5 chiliä
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1 rkl balsamiviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
1 rkl worchesterkastiketta
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl lihafondia
1 dl vettä
1 prk kidneypapuja
suolaa, sokeria, mustapippuria

Suikaloi liha ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä pannulla öljyssä, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää pannulle korianteri (voit käyttää korianterinsiemeniä, jotka rouhit morttelissa, tai valmista jauhettua korianteria), juustokumina, paprikajauhe ja oregano. Sekoita, anna paistua minuutin verran ja lisää sitten puolet lihasuikaleista. Anna paistua reippaalla lämmöllä vähän aikaa ja lisää sitten loput lihat. Jos laitat kaikki kerralla, saat aikaan kiehumista, eivätkä lihat ala paistua.

Jos pannusi on pieni, siirrä liha-sipuliseos tässä vaiheessa kattilaan. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää lihojen joukkoon. Silppua chilit - siemenineen, kiinnikkeineen päivineen, jos haluat kunnolla potkua, mutta voit myös poistaa siemenet ja siemenkiinnikkeet). Lisää chilit pataan. Lisää myös kaakaojauhe, etikka, worchesterkastike, tomaattimurska, lihafondi ja vettä. Kun soosi on kiehunut hetken, maista sitä. Sokeria kannattaa lisätä himpun verran ja suolaa voit lisätä mielesi mukaan. Pyöräytä mustapippuria mukaan vasta loppuvaiheessa, kun lisään kidneypavut. Anna chilipadan muhia ainakin kaksi tuntia (kunnes liha on mehevän mureaa) hiljalleen kiehuen. Lisää pavut loppupuolella, mikäli et halua niiden muhiutuvan padassa sohjoksi. Kiehauta papujen lisäämisen jälkeen vielä hetken ajan.

Jos haluat pikachiliä, käytä jauhelihaa. Meillä kokolihasta tehty pata hautui kaksi ja puoli tuntia, joten nälkä ehti kasvaa melkoiseksi.

6 kommenttia:

  1. Eikö otsikko pitäisi olla "chili suikalelihasta"? Jos kokoliha suikaloidaan, onko se enää kokolihaa? Mitenköhän toi termi edes määritellään?

    VastaaPoista
  2. Kas siinäpä kysymys, Anonyymi! Aion kyllä pysyä kannassani, että se on kokolihasta, sillä en ostanut kaupasta jauhelihaa vaan kokolihaa, josta chiliherkkumme valmistui :) Vaikkakin sitten itse suikaloiden.

    VastaaPoista
  3. Eiks jauhelihakin ole kokolihaa jos sitä ei jatketa millään? Niinku vaikka korppujauholla ja kermalla, vrt kokolihahampurilainen.

    Taidanpa minäkin ens kerralla käyttää keittolihaa.

    VastaaPoista
  4. Veera, onpa hyvinkin! Kyllä meillä tehdään kotona kokolihahampurilaisia niin, että jauhelihaan laitetaan vain mausteita, ei kananmunaa eikö korppujauhoja tai muuta. Ovat erinomaisia kokolihaburgereita.

    VastaaPoista
  5. Hmm, meneekö nyt termit kokoliha ja täysliha sekaisin? Määritelmällisesti jauhettu liha ei voine olla kokolihaa, täyslihaa kylläkin?

    http://fi.wiktionary.org/wiki/kokoliha

    VastaaPoista
  6. Varmaan menee, mutta menköön :) Minä en osaa ottaa itseäni kovin vakavasti tässä kokkaushommassa. Kiitos Anonyymille korjauksista! Minua saa vastakin ojentaa, kun töpeksin :))

    VastaaPoista