sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Sitruunamarenkipiiras


Kevät lähestyy ja valoisuus ihanasti lisääntyy. Tähän yhdistelmään kuuluu sitruunamarenkipiiras, jota olen yhdellä ja samalla ohjeella jo liki 20 vuotta tehnyt (en muista mistä ohje on peräisin). Piiraan maku on aina hiukan erilainen, riippuen sitruunoiden ja appelsiinin mehukkuudesta. Tällä kertaa kiisseli oli pehmeän makuinen, eikä kovinkaan kirpeä, sillä käyttämäni appelsiini oli todella mehukas ja makea. Sitruunat sen sijaan olivat pienehköjä, eivätkä riittäneet antamaan kovinkaan kipakkaa makua. Sitruksien mehua saa kiisselissä olla noin 2 dl ja kirpakkuutta on helppo säätää mielihalujensa mukaiseksi lisäämällä tai vähentämällä appelsiinimehun määrää. Aina on tullut hyvää, oli suhdeluku mikä hyvänsä.

Olen tehnyt piirasta n. 23 cm:n piirakkavuokaan, jolloin pohjataikinaa saa kasvattaa hitusen, ehkä noin neljäsosalla. 20 cm:n irtopohjavuokaan tehtäessä pohja on sopivan kokoinen, mutta marenkipäällisen sen sijaan saa typistää 2/3:aan ohjeen määrästä. Kiisselin määrä on aina sopiva!

SITRUUNAMARENKIPIIRAS

Pohja:
100 g margariinia
2 rkl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Kiisseli:
1,5 dl vettä
2 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
1,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
3 keltuaista
1 rkl margariinia

Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

Tee ensin pohja: Nypi margariini ja kuivat aineet sekaisin. Lisää vesi ja puristele seos taikinaksi. Painele taikina vuokaan (tai kauli se levyksi ja nosta vuokaan). Pistele pohja haarukalla ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Tee kiisseli sillä välin, kun taikina paistuu: Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita kattilassa vesi, mehut, sokeri ja perunajauhot. Kun perunajauhot ovat liuenneet, lisää keltuaiset. Kuumenna kiisseliä ja lisää margariini, kun neste alkaa kuumentua. Sekoita kiisseliä koko ajan hiljalleen ja nosta kattila pois levyltä heti kun kiisseli pulpahtaa kerran. Kiisselistä tulee verrattain sakeaa.

Vatkaa valkuaiset. Lisää loppuvaiheessa sokeri hiljakseen valutellen ja koko ajan vatkaten.

Pienennä uunin lämpöä 150 asteeseen. Kaada kiisseli piiraspohjan päälle ja levitä huolettomin huiskaisuin päälle marenki. Paista piirasta vielä noin 15 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.


11 kommenttia:

  1. Onpa kauniisti onnistunut sitruunapiirakka! Mistähän se muuten johtuu, että sitruunapiirakka ja kevät kuuluvat yhteen?

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Rouva Raadelmasta! Tällä ohjeella on helppoa saada kaunista. Hyvä kysymys... liittyiskö se jotenkin auringon ja sitruunoiden väriin ja kirkkauteen?

    VastaaPoista
  3. Nam.
    Greipistäkin tulee ihan huippu piiras! Minusta sitrusmarenkitorttu kuuluu pääsiäiseen.

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä todella raikkaalta ja hyvältä! Marengin ystävänä pakko kyllä kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  5. Kyllä vaan alkaa kevättää kun tätä kuvaa kattoo!Suloinen kirpsakkuus!

    VastaaPoista
  6. Aah, nam, kuola valuu. Sitruunapiirakka on niin hyväääää!

    VastaaPoista
  7. Hannele, niin tulee!! Oisko joku Henn...vai kuka...eiku Hannele ollut kun joskus greippimarenkipiirasta herkkusuille tarjoili?!!!!

    Jonna: Tämän tortun marenki on ihan silkkiä ja samettia suussa.

    Nanna - kevättää :) Miten ihana sana!

    Luimupupu, ei muuta kuin leivontapuuhiin, niin saa sille kuolalle konkreettia työstettävää...

    VastaaPoista
  8. Oh, tätä pitäisi joskus kokeilla! Näyttää kauniilta ja ihanan keltaiselta täyte. Kauniin keltaisuuden ainakin sais omien kanojen munilla aikaiseksi, eli jos ensi kesäksi taas maalle niitä tulee, tässä olisi oiva ohje :)

    Kokeile ihmeessä pestoa feta-pinaattipiirakkaan, toimi ihan mielettömän hyvin! Kivasti toi makua ja syvyyttä.

    VastaaPoista
  9. Cebic, omat kanat olisivat mainio juttu! Nyt tuo ihana keltaisuus tuli mahtavasta appelsiinistani, vaikka kyllä keltuaisetkin olivat komean tummankeltaisia.

    Pesto istahtaa feta-pinaattipiirakkaani seuraavalla leivontakerralla!

    VastaaPoista
  10. Onko normaalii et uunissa tullessa kiisseli on ''sulanut''

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Neaajohannaa, minulla ei koskaan ole kiisseli sulanut taikka vetistynyt mitenkään, vaan on pysynyt ihan kasassa. Sehän on aika paksua ja on pysynyt sellaisena. Sinullako kiisseli suli? Mikähän siinä lienee mennyt vikaan? Vaikea täältä käsin sanoa, kun ei ole nähnyt miltä se näyttää.

      Poista