tiistai 10. heinäkuuta 2012

Haukikvenellit


Eikö ole hieno nimi! Perätikin hienostuneempi kuin haukipyörykät tai haukipullat. Minkäänlaisia kalapullia en ole ennen valmistanut, joten en pysty arvioimaan myöskään valmistustavan hienostuneisuutta tai tavanomaisuutta. Monivaiheinen valmistusprosessi kyllä oli, sen osaan sanoa. Luimupupu, jonka reseptillä kvenellit tein, oli dokumentoinut vaiheet hienosti. Vain ja ainoastaan noiden vaihekuvien ansiosta tohdin lähteä reseptiä toteuttamaan, joten kiitos Luimupupu!

Meidän annoksemme eivät olleet likimainkaan niin hienostuneet kuin innoittajallani, mutta kvenellien maku oli kyllä hienostunut. En tiennyt mitä odottaa, mutta lopputuloksessa maistui mukavasti kala ja pallerot olivat ilmavia ja pehmeitä. Vaikka kvenellit ihan hyviä olivatkin, niin ehkä en ryhdy puuhaan uudemman kerran... Iloinen olen kuitenkin, että sivistyneisyyden asteeni on noussut taas piirun verran, kun on kvenellitkin tehty ja maistettu.

Minulla haukea oli hiukan eri määrä kuin Luimupupulla, ja säädin muita aineita sen mukaan. Laitan tähän kuitenkin alkuperäisen reseptin määrät. Katsokaa hienot vaihekuvat Luimupupulta!

HAUKIKVENELLIT

450 g haukifilettä jauhettuna
2 rkl persiljaa hienonnettuna
2 dl maitoa
75 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
75 g voita kuutioituna
2 valkuaista
1 dl kermaa
1 l kalalientä

Jauha kala. Sekoita jauhettuun kalaan persilja, peitä kulho ja laita se jääkaappiin.

Lämmitä maito kiehumispisteeseen. Ota kattila levyltä ja lisää maidon sekaan jauhot. Laita kattila takaisin levylle miedolle lämmölle ja kuumenna sekoittaen kunnes seos on tasaista. Ota kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä hetki. Lisää munat yksitellen sekoittaen puulastalla tai sähkövatkaimella (minä käytin vatkainta, niin tuli tasaista). Lisää voi paloittain sekoittaen jokaisen lisäksen jälkeen.

Yhdistä seos haukeen. Mausta taikina kevyesti suolalla ja pippurilla, peitä ja laita kylmään. Kun taikina on kylmentynyt, lisää valkuaiset ja kerma vähitellen, lisäysten välissä sekoittaen. (Minä tein tässä vaiheessa massasta koepalleron, jonka kypsensin mikrossa. Halusin näin tarkastella suolan määrää, koska en ollenkaan osannut arvioida sitä muuten. Varo suolaamasta liikaa, sillä kvenellit keitetään kalaliemessä, joka ainakin meillä kuutiosta tehtynä sisälsi myös suolaa.)

Tee taikinasta noin 30 kvenelliä kahden ruokalusikan avulla ja asettele ne voideltuun vuokaan. Laita kvenellit jääkappiin noin 20 minuutiksi. Kuumenna kalaliemi  kevysti poreilevaksi ja laita kvenellit liemeen. Kypsennä 5-7 minuuttia kunnes kvenellit alkavat kellua (minun kvenellini alkoivat kellua jo parin minuutin päästä, mutta keitin niitä vielä lisää, kaikkiaan kymmenisen minuuttia, koska taisivat olla vähän kookkaampia kuin Luimupupulla). Nostele kypsät kvenellit pois liemestä.


Mainio lisuke haukikvenelleille oli Luimupupun ohjeistama gaspacho-tyyppinen keitto/kastike (jonka tein vähän sovellellen), sillä siinä oli kalalle sopivaa raikkautta ja toisaalta valkosipulin tuomaa särmää. Me popsimme suomalaisille tyyppillisesti lisäksi uusia pottuja. Tein myös lehtikaalista lisäkkeen freesaamalla pannulla oliiviöljyssä ensin sipulia ja valkosipulia ja hetikohta myös suikaloitua lehtikaalta. Paistelin seosta niin kauan, että lehtikaaliin alkoi rulla rapsakkuutta, ja lisäsin hiukan suolaa ja mustapippuria.

- - -

P.S.: Isäni sai osansa haukikvenelleistä. Kommentti: "Minä söin niitä ensin pari kylmänä, ihanhan ne hyviä oli, mutta sitten kun paistoin loput pannulla, niin jopa olivat hyviä!"

4 kommenttia:

  1. Isot kiitokset kiitoksista! Markus Maulavirran resepti, jolla olemme aikaisemmin haukipulleroita tehneet, ei ole ihan noin monimutkainen. Täytynee tehdä niitä lähiaikoina ja verrata makua ja rakennetta.

    VastaaPoista
  2. Katsoin ensin tätä ja sitten sitä Luimupupun postausta ja olin kyllä aika vaikuttunut. Aion kokeilla tätä myös!

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä, minulla on jo hetken ollut kvenellit suunnitteilla. Sain aivan ihania pari viikkoa sitten ravintolassa. Niitä tarjottiin nimenomaan gazpachon ja ratatoullen kanssa. Siitä asti on vähän kutkutellut tehdä niitä kotona.

    VastaaPoista
  4. Luimupupu: Minäkin ajattelin, että voisi joskus kokeilla toista reseptiä, ihan vertailun ja mielenkiinnon vuoksi. Kokkailu on hyvä laji tällaiselle uteliaalle ihmiselle :)

    Ankerias: Ole ihmeessä vaikutteille altis ja ala pyörittelemään kvenellejä!

    Jonna, luinkin sen postauksesi ja luulin kommentoineeni siihen, mutta ei sinne mitään tullutkaan!!

    VastaaPoista