torstai 13. joulukuuta 2012

Creme brulee uusilla sävyillä

Uhkarohkeasti päätin ryhtyä virittelemään lempijälkiruokaani creme bruleeta. Minulla käytössä oleva ohje on niin hyvä, että harvoin edes ravintolassa saa niin hyvää bruleeta. Siksi olen ollut epäluuloinen kaikenlaisten sinänsä herkullisen kuuloisten makuviritelmien suhteen, ja pitäytynyt tutussa hyvässä ohjeessa. Nyt riehaannuin täysin, ja laiton kerman sekaan kanelia, appelsiininkuorta ja omenapaloja!

Tämä oli aika hyvä kokkeilu! Appelsiinin aromi tuntui selvästi (ja miellyttävänä), mutta omena ja kaneli eivät ehtineet kovin hyvin antaa makuansa kermaan. Ehkä joku etäinen häivähdys niistä tuntui. Vähän pidempi muhitteluaika olisi tuonut niidenkin makua varmasti vielä paremmin esille.

APPELSIININEN CREME BRULEE (2-4 annosta)

2 dl kuohukermaa
1/2 dl maitoa
1/2 dl sokeria
1/2 vaniljatankoa + sen siemenet
2 palaa appelsiininkuorta
1 kanelitanko
1/4 omenaa muutamaan palaan paloiteltuna
3 keltuaista

kuorruttamiseen n. 1 - 1,5 tl sokeria per vuoka

Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatangon puolikas pitkittäin ja raaputa siemenet kermamaitoon. Heitä tangonpuolikkaat sekaan. Pese appelsiini2 huolella ja viillä kuoresta perunankuorimaveitsellä kaksi suikaletta ja laita ne kattilaan. Laita kattilaan myös omenapalat ja kanelitanko. Kiehauta seosta hetken ajan ja nosta kattila liedeltä.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Poista kermamaidosta vaniljatanko,  appelsiininkuorisiivut, kanelitanko ja omenapalat. Kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin vuokiin ja nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä vanukkaita 150 asteessa uunin alatasolla noin 60 minuuttia (minulla pikkuannokset Nero-kupeissa ovat yleensä 45 - 50 minuuttia), kunnes vanukas on hyytynyt. Jäähdytä ja pidä jääkaapissa odottamassa tarjoilua.

Ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden päälle hienoa sokeria ohuehko kerros. Sulata ja ruskista sokeri kaasutohottimella, tai käytä vuokia uunissa kuumien grillivastusten alla, kunnes sokeri on saanut väriä. Varo polttamasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti