perjantai 21. joulukuuta 2012

Vaniljainen riisilumi

Silloin ennen vanhaan, kun meillä kotona tuunattiin riisipuuronjämät kermavaahdolla jälkiruuaksi, ei lopputulemaa kutsuttu muistaakseni millään erikoisella nimellä. Lieneekö sillä ollut nimeä ollenkaan... Pomminvarmat-kirjasta (Mikko Takala) löytyy vaniljaisen riisilumen ohje, joka on hienostuneempi versio vanhasta tutusta riisipuuroviritelmästä. Ohjeessa on käytetty sitruunankuoriraastetta, jota ei lapsuuden herkussa ollut. Ei tainnut olla kaneliakaan, mutta vanilja löytyi sokerin muodossa hentona makuna.


Tämä ohje on kirjan mukaan itsensä Gordon Ramsayn peruja. Oikein hyvää, ihan sellaisenaankin. Luumusoppa sopisi kaveriksi hyvin, samoin esimerkiksi inkiväärisiirappi.

VANILJAINEN RIISILUMI

2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 kanelitanko
2 vaniljatankoa
2 rkl sokeria
8 dl maitoa
1 sitruunan kuori
1 tl suolaa
4 dl kuohukermaa

Huuhdo riisi kahteen kertaan. Laita riisi, vesi, kanelitanko ja halkaistut vanijatangot kattilaan. Keitä kunnes vesi on haihtunut.

Lisää sokeri ja maito. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kypsää ja puuromaista. Jäähdytä, ja lisää joukkoon raastettu sitruunankuori ja suola. Poista kaneli- ja vaniljatangot. Vaahdota kerma ja sekoita se lempein ottein riisipuuron joukkoon.

- - -

Voit tehdä saman myös eilispäivän riisipuuroon ja lisätä vaniljasokeria sekä ripauksen kanelia, ja lopuksi sitruunankuoriraastetta.

2 kommenttia:

  1. Taidanpa tehdä riisipuuroa tavallista isomman satsin tänä vuonna, että voin tuunata lopusta jälkkäriä seuraavalle päivälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! On niin pehmeää ja kevyttä ja maukasta...ah.

      Poista