lauantai 22. joulukuuta 2012

Porkkanaloota

Kaikilla meillä on omat joulureseptimme - ihanat, parhaat ja perinteiset, miksei uudemmatkin. Minä olen löytänyt jo lanttulaatikkosuosikkini (johon lisäsin tänä vuonna 1/2 tl tuoretta, raastettua inkivääriä), mutta porkkanalaatikko-ohje on ollut hakusalla. Minun vanhempani ovat olleet aivan mestareita näissä laatikkoasioissa, mutta muutama vuosi on nyt pitänyt olla ilman niitä herkkuja, ja värkätä itse. Hankalaa on ollut... Nyt kuitenkin syntyi oikein maukas porkkanalaatikko, joten resepti pääsee esiin. Virittelemäni perusohje löytyi jostain kauhian vanahasta (80-luvulta!) Valion joulureseptilipareesta.


PORKKANALAATIKKO

2 kg porkkanoita
vettä
2,5 dl puuroriisiä
2 dl kuohukermaa
3 dl kulutusmaitoa
2 munaa
n. 3 rkl siirappia
suolaa
muskottipähkinää
valkopippuria

Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Vettä saa olla kattilassa niin, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät. Ota keitinvesi talteen ja keitä siinä riisi (minä käytin vedestä ehkä 2/3). Soseuta sillä välin porkkanat, ja lisää soseeseen kerma, maito ja munat. Lisää joukkoon myös kypsä riisi, suolaa, siirappi, ripaus muskottipähkinää (parasta raastettuna pähkinästä) sekä ripaus valkopippuria (myllystä). Sekoita hyvin ja maista, pitääkö suolaa lisätä. Kaada seos vuokiin (seosta on noin 3 litraa) ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 200 asteessa vähintään 45 minuuttia tai hauduttele uunissa jopa puolitoista tuntia.


Ou jee, mitkä tuoksut täällä on!!!!

2 kommenttia:

  1. Mukavaa joulua teille! Tuore inkivääri on varmasti hyvä lisä lanttulaatikkoon, täytyykin painaa mieleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva R! Mukavaa joulun jälkeistä aikaa, ja loppuvuotta, sinne teillepäin :) Olin vähän varovainen inkiväärimäärässä, ehkä hitusen enemmänkin olisi voinut laittaa.

      Poista