lauantai 8. joulukuuta 2012

Hasselpähkinätorttu

Tuoreessa Me Naiset -lehdessä oli kivan näköinen hasselpähkinätortun ohje. Toteutin sen puolikkaana (mutta laitan tähän alkuperäiset määrät), korvasin maidon appelsiinimehulla (että sain maidottoman kaakun) ja paistoin huolimattomuuttani liian kovassa lämpötilassa. Kaikesta tästä huolimatta tortusta tuli oikein maukas. Kun kahvipöydässä on keliaakikkoja, tarjoan heille ehdottomasti tätä, mutta ihan yhtä hyvin tämä maistuu myös sille, joka voi syödä kaikkea. Ja hasselpähkinän ystävälle torttu on ehdoton herkku!

Lisukkeeksi lehden ohje ehdotti zabaglionekastiketta, mutta minä poikkesin ruodusta ja valmistin nopean ja helpon ranskankermakastikkeen. Se olikin mukavan raikas lisä tortulle. Pitää joskus, kun aikaa on enemmän, kokeilla myös zabaglionen kanssa.

Ohjeessa oli ohjattu käyttämään kevyesti paahdettuja, hienonnettuja hasselpähkinöitä tai valmista pähkinäjauhetta. Minä ostin hasselpähkinärouhetta ja surautin sen jauhoksi. Jäin miettimään, että olisiko jauhanta hyvä tehdä vaikka edellisenä päivänä ja jättää sitten jauhe kuivumaan ilmavasti. Nyt "jauhe" oli aika paakkuuntuvaa, eikä suostunut siivilöitymään. Kippasin siis vain pähkinäjauheen (johon sokerin sekoitin) vaahdotettujen munien joukkoon ja pörräsin hetken sähkövatkaimella, jotta seoksesta tuli tasaista.


HASSELPÄHKINÄTORTTU (8 annosta)

4 kananmunaa
200 g kevyesti paahdettuja, hienonnettuja hasselpähkinöitä tai valmista pähkinäjauhoa
1,75 dl sokeria
3-4 rkl maitoa (minä käytin appelsiinimehua)

voita ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen

Vatkaa munat ja noin desilitra sokeria vaahdoksi. Sekoita loput sokerista pähkinäjauheen joukkoon ja ripottele seos muna-sokerivaahtoon varovasti esimerkiksi siivilän läpi. Lisää taikinaan maitoa. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan (halk. 22 cm). Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta jäähtymään.


ZABAGLIONEKASTIKE (minä en tehnyt tätä)

4 keltuaista
2 dl rypälemehua
1/2 dl sokeria

Vatkaa keltuaisia, rypälemehua ja sokeria vaahdoksi pyöreäpohjaisessa metallikupissa vesihauteen päällä noin 12 minuuttia, kunnes keltuaiset kypsyvät. Siirrä sitten vaahto kylmään kulhoon ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt.

RANSKANKERMAKASTIKE (Kotiharmin lisuke pähkinätortulle)

2-3 tl tomusokeria
1 dl laktoositonta creme fraichea (kevytversio)
1 tl sitruunamehua

Sekoita ainekset ja tarjoa pähkinätortun kera.

2 kommenttia:

  1. Paahdetuista hasselpähkinöistä ja hasselpähkinöistä tulee ihan mahtava maku kakkuun. Olisin kyllä taipuvainen olemaan kanssasi samaa mieltä, että ranskankermakastike toimii tässä hyvin - minusta ehkä zabaglioneakin paremmin - noin niinkuin virtuaalimaistelemalla ;-).

    VastaaPoista
  2. Tässä kyllä maistui pähkinä todella ihanasti. Hyvin virtuaalimaistelit, kun totesit ranskankermakastikkeen sopivaksi :)

    VastaaPoista