lauantai 31. joulukuuta 2011

Paprikaa - pum - sieniä - poks ja perunatortilla - pauks!

Varttia vaille kuusi alkoi paukkua ja välähdellä. Kiireisimmät aloittelivat rakettien poksauttelun samalla kun meillä aloiteltiin tapasten valmistelua. Välillä kipaisimme parvekkeelle ihmettelemään valonväläyksiä, sitten taas jatkui kokkaaminen. Saimme aikaan herkkuja:

PAPRIKOITA HUNAJAN JA MANTELILASTUJEN KERA (ohje sovellettuna Maittavat tapakset -kirjasta)

2 kookasta paprikaa
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
pieni kourallinen mantelilastuja
1 rkl hunajaa
1 rkl sherryviinietikkaa
suolaa

Poista paprikoista kannat ja siemenet. Halkaise paprikat ja puolita vielä puolikaatkin. Nosta paprikat uunivuokaan ulkopinta ylöspäin ja sivele ne oliiviöljyllä. Grillaa paprikoita uunissa grillivastusten alla kunnes niiden pintaan alkaa tulla kuplia ja väriä. Nosta sitten paprikat kulhoon ja peitä kulho kelmulla. Kun paprikat ovat jäähtyneet hiukan (että niitä kärsii käsitellä), kuori helposti lähtevä kuori niistä pois. Nosta paprikapalat lautaselle.

Siivuta valkosipulinkynnet ohuelti. Kaada paistinpannulle oliiviöljyä ja paista siinä valkosipuliviipaleita hetki. Lisää joukkoon mantelilastut, hunaja, ripaus suolaa ja etikka. Sekoita ja kaada kaikki paprikoiden päälle.

YRTTIMARINOIDUT HERKKUSIENET

1 pkt herkkusieniä
oliiviöljyä
valkosipulia
tuoreita yrttejä (meillä oreganoa ja basilikaa)
suolaa, mustapippuria
balsamiviinietikkaa

Putsaa herkkusienet. Jos ne ovat isoja, ne voi puolittaa. Silppua valkosipulinkynsi (-kynnet). Silppua yrtit. Paista herkkusieniä öljyssä kuumalla pannulla. Lisää valkosipulit. Paista vielä hetki. Herkkusieniin saa tulla vähän väriäkin. Suolaa ja pippuroi sienet. Lorauta joukkoon balsamicoa - ruokalusikka tai pari on sopiva määrä. Ota pannu pois liedeltä ja lisää yrtit ja vielä loraus oliiviöljyä. Sekoita ja siirrä sienet tarjoiluastiaan.

ESPANJALAINEN PERUNATORTILLA (ohje sovellettuna Maittavat tapakset -kirjasta)

5-7 perunaa
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
6-7 munaa
suolaa, mustapippuria
ruohosipulia
oliiviöljyä

Kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Silppua sipulit. Kaada korkeareunaiselle paistinpannulle reilusti oliiviöljyä ja kuumenna öljy. Paista perunaviipaleita öljyssä parikymmentä minuuttia aina välillä sekoitellen, kunnes ne alkavat olla kypsiä. Lisää sipulit noin kymmenen minuutin paistamisen jälkeen. Öljyä voi lisätä välillä, jos perunapaistos alkaa kuivua. Suolaa perunat paistamisen puolivälissä. Kun perunat alkavat kypsyä, maista niiden suolaisuus ja lisää sitä tarvittaessa.

Riko kananmunat (teräs)kulhoon. Lisää joukkoon suolaa ja mustapippuria. Vatkaa munien rakenne rikki. Jos pannulla on vielä paljon öljyä, kaada se vaikka kahvikuppiin odottamaan. Kaada sitten pannulta perunaviipaleet munien joukkoon, sekoita varovasti ja jätä hetkeksi kulhoon. Kaada sitten pannulle (säästämääsi) öljyä ja kuumenna se. Kaada peruna-munaseos pannulle. Anna paistua keskilämmöllä (ja lopussa vähän miedommallakin, kunnes munaseos alkaa hyytyä. Ravista pannua hiukan ihan paistamisen alkuvaiheessa, jotta munaseos tasoittuu perunaviipaleiden väliin. Kun munaseos alkaa olla hyytynyt, käännä perunatortilla. Se käy kätevästi lautasen avulla: liu'uta paistos varovasti lautaselle ja laita sitten pannu nurinpäin sen päälle. Kippaa koko komeus sitten oikeinpäin eli takaisin pannulle ja nosta pannu hellalle. Paista taas tovi.

Edellä mainittujen lisäksi meillä oli pöydässä paistettuja chorizoviipaleita, bresaolaa (eli ilmakuivattua naudanlihaa), rucolaa sekä kirsikkatomaatteja.

Mukavaa loppuvuotta kaikille!

3 kommenttia:

  1. Auts mitä herkkuja :) Mieheni toivoi tapas-iltaa uudeksi vuodeksi mutta pää löi aamulla tyhjää kun sitä piti suunnitella.. no täytyy korvamerkitä tämä menu nyt tulevaa ajatellen ainakin. Hyvää uutta vuotta,

    VastaaPoista
  2. Tapakset on ihania! Parempaa uutta vuotta :)

    VastaaPoista
  3. Manteli, kiitos ja hyvää uutta vuotta teillekin! Meillä on parikin pientä tapaskirjaa, joista on apua niihin hetkiin, kun pää lyö tyhjää :) Nyt tehdyistä hunaja-mantelipaprikoista tuli uusi suosikki!

    Virpi, totta joka sana - tapakset ON ihania! Parasta niissä on se, että tapaksena toimii melkein mikä vain, vain mielikuvitus on rajana. Just nyt hoksaan, että meillä olisi ollut peräti teneriffalaisia oliiveja, jotka jäivät illalla jääkaapin uumeniin. Pitää ottaa ne rääppiäisiin mukaan. Onnea uuteen vuoteen!

    VastaaPoista