lauantai 17. joulukuuta 2011

Possua riekaleina


Ahmija-blogissa pohdiskeltiin juuri osuvasti näin joulun alla, että mihin joutuvat näin kinkkuaikana possuparkojen muut osat. Ne joutuvat esimerkiksi sellaisten kotikokkaajien luo, jotka miettivät, tuleeko talouteen joulukinkkua vai ei, ja mitä se on se porsaan niska, jota kaikki hauduttavat muhevan meheväksi. Kun ei siitä kinkusta nyt vieläkään ole siis varmaa, niin ostin Kauppahallista palan porsaan kassleria. Sitä niskaa siis. Vaikutteita ja ideoita lihakimpaleen haudutukseen on tullut vaikka mistä, enkä oikein osannut valita mitä noudattaisin. Siispä sekoilin...öö, sekoitin. Liha hautui uunissa vajaat kolme tuntia, minkä jälkeen se paloiteltiin muutamaan osaan ja sitten vähän glaseerattiin (hirveen hieno sana ja tuntuu mukavalta suussa).

GLASEERATTU PORSAAN KASSLER

n. 1,5 kg palanen possun kassleria
öljyä
3-4 rkl merisuolaa
mustapippuria
1 dl soijakastiketta
5 valkosipulinkynttä
2 kuivattua chilipalkoa
vettä

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Hiero lihapalan pintaan öljyä, suolaa ja pippuria. Nosta liha pataan, jonka pohjalla on vähän öljyä. Kaada pataan myös muutama desi vettä. Nosta pata uuniin ja anna lihan pinnan vähän ruskistua kuumassa uunissa. Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Lisää sitten pataan kiehuvaa vettä niin että liha lähes peittyy, sekä desilitra soijakastiketta. Lisää myös kuoritut valkosipulinkynnet sekä chilipalot (ne voi rusauttaa poikki ja heittää pataan). Anna lihan muhia uunissa kolmisen tuntia. Meillä lihan sisälämpötila oli 89 astetta, kun otin padan pois uunista, ja liha oli mahtavan mureaa. Ei se olisi pahaksi mennyt, vaikka olisi ollut pidempäänkin.

Mikäli haluat glaseerata lihan pinnan ja saada hyvän uuden makuelämyksen, tee balsamicosiirappi näin (vinkkinä oli Hesarin resepti):

1 dl balsamiviinietikkaa
1 dl fariinisokeria
3–4 rkl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta
1 tähtianis
suolaa
0,5 - 1 tl chilijauhetta

Laita suolaa lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes liemi on tiivistynyt puoleen alkuperäisestä määrästä ja on siirappimaisen paksua. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa (tai chilijauhetta).

Leikkaa liha muutamaan pienempään osaan ja nosta ne uunivuokaan. Valele lihapaloja balsamicosiirapilla ja nosta vuoka vielä uuniin 225 asteeseen. Anna lihojen olla uunissa jonkin aikaa ja valele niitä välillä vuoan pohjalla olevalla liemellä / siirapilla.



---

Sitten joku kysyy, että minkä kanssa tätä syötiin. Pakko tunnustaa, että ostohuumassa en miettinyt asiaa pätkääkään. Sitten kun Armastus esitti tuon kysymyksen minulle, havahduin asiaa miettimään. Potut? Keitetyt potut? Uunipotut? Riisi? Ja sitten blim - äly välähti - ja mieleen tulivat mm. täällä ja täällä tehdyt älyttömän herkullisen näköiset leivät. Kanssaruokailijani innostui heti ja tähän sitten päädyttiin:
Liha oli niin mureaa, että sen pystyi haarukalla riipimään leivän päälle. Sen alle tuli chili-valkosipulimajoneesia, kurkkusuikaleita sekä etikkamarinoituja porkkanasuikaleita. Jokin tulinen kastike olisi tähän kyllä sopinut myös, mutta mehevää ja hyvää oli ilmankin.

- - -

P.S. 18.6.2012: Pakko vinkata uudemmasta riekalepossukokeilusta, joka oli tsiljoona kertaa parempaa kuin tämä ykköskokeilu. Jos pulled pork tai rikkirevitty possu tai millä nimellä tätä kutsutaankaan, kiinnostaa niin suosittelen lämpimästi tuota uudempaa reseptiä!

8 kommenttia:

  1. Oi jösses, miten herkullisen näköstä! Me haudutettiin hallista haettua niskaa viime viikonloppuna:)

    VastaaPoista
  2. Pulled, kyllä! Makumuisti kertoi, että tämän tyyppiset hampurilaiset haukkasimme kesällä Pori Jazzissa.

    Kauppahallin niska taitaa tehdä kauppansa, kun tää lienee nyt jotain trendiruokaa :) Ja trendien aallonharjalla pysytään, vaikka sianniskan voimin!

    VastaaPoista
  3. Olen kyllä ihan sika(!)kade teille, joilla on halli, jossa käydä! Murr. Eiku kiva teille, että on:)

    VastaaPoista
  4. Kiva se on kyllä! Kommenttisi havahduttaa ajattelemaan, että mitä jos semmoista ei olisikaan... Näin hallikaupungissa kasvaneena semmoista ei ole tullut ajatelleeksikaan.

    VastaaPoista
  5. Ai vitsi, nyt kyllä tuli nälkä! Pitäisi kyllä tehdä possua useammin (siis edes kaksi kertaa vuodessa).

    VastaaPoista
  6. Possu jää aina vähän paitsioon. Siihen tulee tartuttua huomattavasti harvemmin kuin naudanlihaan. Tai jauhelihaan :) Nythän se alkaa olla possuaika kuumimmillaan!

    VastaaPoista
  7. Viikonloppuna taitaa tosiaan olla se vuoden toinen possuannos tiedossa ;) Täytyy tehdä ehkä tästä(kin) uuden vuoden lupaus, että otan kaupan hyllystä joskus jotain muutakin kuin kanaa ja nautaa (jauhettuna tai ilman).

    VastaaPoista