torstai 29. joulukuuta 2011

Tuskaisat tortillat

Olekkos maissitortilloita joskus itse tehnyt? Jos et, niin älä teekään. Ainakaan tällä ohjeella. Oli mennä hermot ja menikin. Kun laitoin jauhopussin takaisin kaappiin, näytin sille keskaria. Teimme kahdeksan maissitortillalättyä, joista yksi hajosi lähes atomeiksi pannulle mennessään, ja joista yhdestä (viimeisestä) tuli jotakuinkin täydellinen. Maussa ei ollut vikaa, mutta taikinan saaminen lättyjen muotoon oli ihan tajuttoman tuskaisaa. Mitä tein väärin?????

Tein taikinan maissijauhoihin, niihin joita lähikaupan hyllystä saa. Maailmalla käyttävät masa harinaa, mitä ihan just ei valikoimassa sattunut olemaan. No, tällä tavallisella maissijauholla taikinasta tuli mahdottoman murenevaista. Taikinapallojeni koostumus oli huono, vaikka jauhojakin lisäsin. Kokeilin eri konsteja saadakseni niistä kivoja lättyjä: kaulin pikkukaulimella (repesivät reunoistansa, tarttuivat kaulimeen ja alustaan), tein lautasesta tortillaprässin (melkein toimiva, mutta tarttumista edelleen havaittavissa) ja lopulta yhdistin em. menetelmät. Jauhotin vehnäjauholla (!) alustan hyvin, prässäsin, jauhotin lätyn ja kaulin. Jos tässä vaiheessa näytti hyvältä, niin sitten kun lättyä lähdettiin siirtämään kuumalle pannulle, tapahtui tarrautumista alustaan, repeilemistä ja mitä kaikkea.

Kun jatkossa ryhdyn itse tortillalättyjä väsäämään, teen ne kuten ennenkin eli vehnätortilloina (vaikkapa Hannelen tapaan). Tässä kuitenkin varoittava ohje (netistä jostain mutkasta, sivu meni jo hukkaan), jota meillä noudatettiin tänään (kuitenkin joku tahtoo kokeilla ja onnistua :) ).

MAISSITORTILLAT

5 dl maissijauhoja
1 tl suolaa
3 dl tosi kylmää vettä

Sekoita maissijauhot ja suola. Kaada 2,5 dl vettä jauhojen sekaan samalla sekoittaen taikinaa. Lisää sitten vettä vähän kerrallaan, ja sekoita kunnes saat taikinasta kiinteän pallon.

Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä hetken aikaa. Jaa taikina sitten kahdeksaan osaan ja leivo (miten lystää) niistä lättyjä. Paista tortillat kuumalla, kuivalla pannulla molemmin puolin, kunnes niihin tulee ruskeita pilkkuja.

Päivän onnistujia olivat...

- jauheliha-paputäyte: jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, chilijauhetta, chilipalko, jeeraa, paprikajauhetta, korianteria jauhettuna, tölkki chilipapuja, suolaa, mustapippuria sekä tuoretta korianteria --> silppua sipulit ja paista hetki öljyssä, lisää jauheliha paistumaan, lisää mausteita mielesi mukaan ja lopuksi pavut liemineen, kypsennä vielä hetken ajan ja tarkista maut

- guacamole: 2 kypsää avokadoa, 1/2 limen mehu, pieni valkosipulinkynsi, 1 tomaatti kaltattuna, puolikas pieni chili, chilijauhetta, mustapippuria, suolaa ja 3 rkl kermaviiliä --> kuori avokadot, valkosipulinkynsi ja tomaatti, pilko niitä vähän ja laita kulhoon, lisää muut aineet ja surauta esim. sauvasekoittimilla soseeksi, maistele ja maustele mielesi mukaan

13 kommenttia:

  1. Juup, eipä noilla meidäm maissijauhoilla taida olla mitään tekemistä maissitortillojen leipomisen kanssa, niinkun ilmeisesti huomasitkin :). Mutta ihailtavaa kansalaisrohkeutta kuitenkin, kaikkesi yritit!
    Sääli, ettei meillä noita masa harina jauhoja kun ne maissitortillat vaan on niin hyviä!

    VastaaPoista
  2. Meillä tehtiin näitä aikojen alussa kotitaloustunnilla vehnäjauhoista ja oli helppoa kuin heinänteko. Ei tietenkään ole ihan aidonmakuista, mutta oikein hyvää kuitenkin. Eli komppaisin Nannaa, syy on maissijauhojen. Muu näyttääkin sitten sitäkin paremmalta.

    VastaaPoista
  3. Maissijauhot ansaitsivat siis sen keskarin :)) Eli kyllä, Nanna, huomasin todellakin, ettei näillä maissijauhoilla tortilloja väsätä, ainakaan ihan helposti. Mutta olen kovin onnellinen siitä viimeisestä onnistuneesta kappaleesta, joka pannulla paistui! Itse tehdyistä vehnätortilloista olen Suolaajahunajan kanssa samaa mieltä - helppoa ja hyvää.

    VastaaPoista
  4. Minä olen usein ulkomaisten ruokaohjeiden kanssa ollut ihmeissäni näitten maissisysteemien kanssa, on corn starchia ja corn flouria, ei minun tietämykseni riitä näiden kanssa. Ruokaohjelmissa olen nähnyt keltaista jauhetta, liekö se maissitärkkelystä, millaista sitten olisi maissijauho?

    VastaaPoista
  5. Tuo onnistunut yksilö näyttää kaiken vaivan arvoiselta ja älyttömän herkulliselta. Minusta sisus on kuitenkin SE juttu tortilloissa, että tointaako tuota tuskailla...:) Vehnästä itse tehdyt on ihania, mutten nykyään jaksa tehdä niitäkään, kaupan lätytkin maistuu noilla sinun täytteillä taivaallisille:)Sitäpaitsi keskarin näyttämisestä menee karkkipäivä, pelipäivä ja puhelin, eli kauppaan lättyjen ostoon siis;) Johanna

    VastaaPoista
  6. Niinpä, Campasimpukka! Ota näistä sitten selvää... Maizena-maissitärkkelys on kyllä tyystin erilaista kuin tämä maissijauho, ja ilmeisesti se masa harina taas ihan oma muotonsa. Ostin muuten justiinsa kirjan "Fast, fresh, simple." (Donna Hay), jossa on iiiiiiihania ruokakuvia ja -ohjeita, mutta myös jonkin verran ruokasanastoa selityksineen. Siellä on tupinaa tästä corn flouristakin.

    VastaaPoista
  7. Apua, Johanna! Ettäkö ei huomenna karkkipäivää? Ja puhelin pannassa? Miten tässä nyt selvitään??? Kipitän heti kaapille silittämään jauhopussia ja olemaan tosi sorina. Jos sitten sais huomenna karkkia ja puhelimen...

    VastaaPoista
  8. Campasimpukka, siis keltaista jauhoa oli se maissijauho, jota käytin.

    VastaaPoista
  9. En nyt tarkkaan tiedä sitä Masa harinan valmistustapaa, mutta siihenhän jauhantavaiheessa lisätään kalkkia mukaan.

    VastaaPoista
  10. Kuulostaa tutulle (vaikken tortilloja olekaan yrittänyt tehdä, mutta yleisesti). Joskus tuntuu, että voisin näyttää keskaria koko keittiölle ;) Mutta jos siitä kerta menettää karkkipäivän, niin ehkä jätän vielä väliin :)

    VastaaPoista
  11. Nanna, niin minäkin olen antanut itseni ymmärtää. Kalkki ja vesi reagoivat ja lopputuloksena on ihan eri asia kuin meikäläisten maissijauho.

    Heidi, me uskotaan nyt Johannaa, eikä enää ikinä näytetä keskaria :) Edes keittiölle.

    VastaaPoista
  12. Muitama vuosi myöhemmin, mutta kommentoin jos joku muu etsii sama juttua. Öljy puuttui ohjeesta, pitää kasassa..

    VastaaPoista