torstai 3. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi: Ruisleipäsipsit

Tuore leipä on ihanaa (karppaajaksi minusta ei siis olisi)! Tykkään myös tietyistä ruisleivistä vähän kuivahtaneina tahi nahistuneina, mutta nyt jälkiuunileipä oli päässyt niin kertakaikkisen jämeräksi (ei kuivaksi kuitenkaan), että vahvemmillakin leuoilla oli sen kanssa töitä enemmän kuin tarpeeksi. Siivuttelin leivän ohuiksi viipaleiksi, maustoin öljyllä ja valkosipulilla ja heitin uuniin. Makoisia sipsinkorvikkeita niistä tulikin! Suolaa minä en halunnut lisätä, mutta halutessaan senkin voi tehdä.


VALKOSIPULISET RUISLEIPÄSIPSIT

ruisleipää
valkosipulia (1-2 kynttä)
oliiviöljyä
(suolaa)

Leikkaa leivästä ohuita, noin 5 mm paksuja siivuja. Pyri suunnilleen samanpaksuisiin siivuihin, jotta saat tasaisen paistotuloksen. Nosta leipäsiivut kulhoon, loristele päälle oliiviöljyä ja purista joukkoon 1-2 valkosipulinkynttä. Lisää suolaa, jos haluat normileipää suolaisempia sipsejä. Sekoita, lisää hiukan öljyä (jotta sitä tulee kaikkiin siivuihin) ja sekoita vielä hyvin.
Laita leipäsiivut leivinpaperin päälle pellille. Kulhossa olevan öljy-valkosipuliseoksen voi kaapia vielä muutamalla leipäviipaleella puhtaaksi. Paahda leipäviipaleita n. 225-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan kunnes ne saavat hitusen väriä. Varo etteivät pala, eivät ole hyviä ja tulee hävikkiä, jota pyrimme välttämään :)

Armastukseni muisti Hävikistä herkuksi -kampanjaan osallistuvaa Kotiharmia kirjakaupassa, josta toi tuliaisiksi Elina Teerijoen kirjan "Sata ruokaa tähteistä". Kirjasta löytyy tähderuokavinkkejä raaka-aineittain, kätevää. Kannattaa tutustua, jos/kun pää lyö tyhjää, kun ruuanvalmistuksen aika koittaa ja kaappi on tähteitä täynnä.

4 kommenttia:

 1. Mahtavaa, juuri kun surkuttelin miehelle, että meillä on kaksi vajaata ruisleipäpakettia kuivahtanut, joista voisi tehdä vaikka valkosipulitikkusia!!!
  Tässä siis resepti tälle semiuusavuttomalle =)!

  Kiitos!

  P.S. Tämä viikko mennyt vapun jälkeen ilman kaupassakäyntiä, kun olen soveltanut Hävikistä Herkuksi filosofiaa. Erinomainen juttu siis!!!

  VastaaPoista
 2. Hei "semiuusavuton" :) Hyvä kun löytyi resepti oikealla hetkellä! Lapsuudessani äitee paistoi tikkumuotoisia leivänkannikoita voissa pannulla. Niihin ei silloin valkosipulia laitettu, mutta hyviä olivat. Minä ajattelin nyt tehdä vähän terveellisemmän version, ja lykkäsin siivut uuniin.

  Meilläkään ei oo käyty kaupassa maanantain jälkeen ja hyvin on pärjätty. HH-filosofia on pop!

  VastaaPoista
 3. Paitsi, että tulin koiraleiriltä ruisleipätähteiden kanssa ja olin ajatellut, että ruissipseistäpä oiva lanseerauspostaus HH-Kampanjaan. Mutta sä ehdit ensin! No ei se mitään, nyt mulla on ainakin resepti, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Voi Nanna, vein sanat päästä ja sipsit suusta :)

  VastaaPoista